Με φτηνά κόλπα αναβάλλουν τις φορολογικές υποχρεώσεις των ψηφοφόρων…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ

Η μετάθεση της εφαρμογής του παράλογου, παράνομου και αντικοινωνικού ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, για την μετά τις εκλογές περίοδο, με μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δεν θα είναι το μοναδικό προεκλογικό κόλπο, στην προσπάθεια παραπλάνησης του εκλογικού σώματος.

Η Πρώτη Φορά Αριστερά Κυβέρνηση αυτού του τόπου....
, έχει δεσμευτεί (και έχει δεσμεύσει τις επόμενες κυβερνήσεις της χώρας) με μια σειρά από φοροεισπρακτικές επιδρομές οι οποίες δεν έχουν ούτε εξυγιαντικό ούτε μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα. Απλώς επιβαρύνουν τους φορολογουμένους για να συντηρηθεί ο αντιπαραγωγικός και βάναυσα αναποτελεσματικός κρατικός και διοικητικός μηχανισμός.

Η υπερψήφιση του Τρίτου Μνημονίου με την πρωτοφανή κοινοβουλευτική πλειοψηφία δυστυχώς δεν εξασφάλισε την ηρεμία για τον Έλληνα φορολογούμενο. Ένα ακόμη οδυνηρό φορολογικό νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου για να καταβληθεί το υπόλοιπο της πρώτης δόσης ύψους 3,5 δις Ευρώ.

Το νέο φορονομοσχέδιο αποτελεί ευθύνη του Υπηρεσιακού Υπουργού Οικονομικών γιατί θα πρέπει να κατατεθεί αμέσως μετά τις εκλογές και μερικές διατάξεις του να εφαρμοστούν αμέσως.

Τα νέα μέτρα αφορούν τις περικοπές στις φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων, αυξήσεις φορολογικών συντελεστών για γεωργικά εισοδήματα και ενοίκια, ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ με τις νέες αντικειμενικές αξίες, «ψαλίδι» στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, παρεμβάσεις και στη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών κ.α.

Θα νομοθετηθούν επίσης οι ταχύτερες διαδικασίες για τις κατασχέσεις ακινήτων και πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων για όσους δεν εξοφλούν εγκαίρως τις δόσεις των ρυθμισμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών τους ή τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις τους. Επίσης θα υπάρξει νέο θεσμικό πλαίσιο που θα προστατεύει νομικά τις εφόδους φορο- ελεγκτών ακόμη και στις κατοικίες των φορολογουμένων!

Στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που θα νομοθετηθούν τον Οκτώβριο περιλαμβάνονται:

1. Η αναμόρφωση και η ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στις κλίμακες φορολογίας των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων. Η ένταξη της εισφοράς στις φορολογικές κλίμακες θα έχει ως συνέπεια τη μείωση του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στην αυτοτελή κλίμακα υπολογισμού της συγκεκριμένης εισφοράς και εν τέλει την επιβάρυνση με την εισφορά αυτή εκατομμυρίων φορολογουμένων με ετήσια εισοδήματα κάτω από το όριο των 12.000 ευρώ.
2. Η κατάργηση εξαιρέσεων και απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος που ισχύουν για διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων.
3. Η σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017.
4. Η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για τα εισοδήματα από ενοίκια. Ο χαμηλός συντελεστής για ετήσιο εισόδημα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 11% στο 15% και ο υψηλός, για ποσά εισοδημάτων από ακίνητα πάνω από τις 12.000 ευρώ θα αυξηθεί από το 33% στο 35%.
5. Η περικοπή του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης που δίδεται με τη μορφή επιδότησης της αγοράς του καυσίμου βάσει εισοδηματικών, περιουσιακών και γεωγραφικών κριτηρίων. Στόχος είναι «να μειωθούν κατά το ήμισυ οι δαπάνες για τις επιδοτήσεις πετρελαίου θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2016.
6. Η επανεξέταση των διατάξεων της φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.
7. Η αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ για να αντισταθμιστούν τυχόν απώλειες εσόδων που θα προκύψουν από τις μειώσεις των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες μετατίθενται πλέον στο 2016.
8. Η επανεξέταση των διατάξεων του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, με κύριο στόχο την αυστηροποίηση των μέτρων για την αναγκαστική εκποίηση περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου.
9. Η άρση των νομικών εμποδίων για την πρόσβαση των φορολογικών αρχών στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων, ακόμη και στις κατοικίες τους εφόσον έχουν δηλωθεί ως επαγγελματική στέγη, προκειμένου να διεξάγονται εγκαίρως οι φορολογικοί έλεγχοι

Κατά τα άλλα, η Πρώτη Φορά Αριστερά Κυβέρνηση αυτού του τόπου έφερε το ΝΕΟ και κατατρόπωσε το παλιό…

ΤΟ ΧΡΗΜΑ