Πώς θα σε Επηρεάσουν τα Νέα Μέτρα Λιτότητας

Στην Ελλάδα ζούμε εδώ και καμιά πενταετία τη «Μέρα της Μαρμότας». Από το 2010 που η χώρα αναγκάστηκε να συνάψει δανειακή σύμβαση με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ, για να μην χρεοκοπήσει επίσημα, η λιτότητα, οι περικοπές, η υψηλή φορολογία έχουν εγκατασταθεί για τα καλά....
Και τώρα, η νέα συμφωνία της 13ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες, για νέο δάνειο και έξτρα μέτρα λιτότητας, δείχνει μάλλον ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται με τον ίδιο και απαράλλαχτο τρόπο.
Τι προβλέπουν τα νέα μέτρα για την Ελλάδα; Αύξηση φορολογίας και ΦΠΑ, αναπροσαρμογή των μισθών, περικοπές σε επιδόματα συνταξιούχων, μείωση δαπανών και ρυθμίσεις για διάφορα επαγγέλματα. Η λίστα είναι μακρά. Μέρος της έχει ήδη ψηφιστεί από την ελληνική βουλή στις 15 Ιουλίου, με τα υπόλοιπα μέτρα να πρέπει να επικυρωθούν έως τις 22.
Ζητήσαμε από οκτώ ανθρώπους από διαφορετικά επαγγέλματα και background να μας εξηγήσουν τί θα φέρει συγκεκριμένα για τον καθένα αυτό το νέο πακέτο και πώς βλέπουν τα πράγματα.

Ηλίας Χατζηγεωργίου




Ελεύθερος επαγγελματίας- λογιστής, εργάζεται σε φοροτεχνικό γραφείο από το 2005 - Φωτογραφία: Παναγιώτης Μαΐδης.
«Τα μέτρα που προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και αυτοί που πλήττονται ιδιαιτέρως από την αύξηση των συντελεστών είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Παράδειγμα: Ας υποθέσουμε πως ένας επαγγελματίας με μπλοκάκι έχει καθαρό κέρδος 1.500 ευρώ το μήνα, δηλαδή 18.000 ευρώ το χρόνο. Ο φόρος εισοδήματος είναι 26% -δηλαδή 4.680 ευρώ- και το 55% της προκαταβολής για το εισόδημα που πιθανολογείται ότι θα εισπράξει κατά το τρέχον έτος - άλλα 2.574. Καλείται δηλαδή συνολικά να πληρώσει 7.254 ευρώ στο τέλος της χρονιάς. Τώρα αν σε αυτό το ποσό συνυπολογίσουμε και τα 100 ευρώ «φόρο αλληλεγγύης», καθώς και το «φόρο επιτηδεύματος» που φτάνει τα 650 ευρώ, όλα αυτά μας κάνουν αθροιστικά γύρω στα 8.500 ευρώ. Σε αυτά, αν προσθέσουμε το ΤΕΒΕ, το οποίο είναι περίπου 4.500 ευρώ το χρόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και κάποια βασικά λειτουργικά κόστη όπως π.χ το ενοίκιο ενός γραφείου, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα πράγματα είναι τραγικά. Από τα 18.000 ευρώ τον χρόνο, δεν μένει σχεδόν τίποτα. Επί της ουσίας, με το νέο μνημόνιο οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα εργάζονται όχι για να ζουν, αλλά για να πληρώνουν τους φόρους τους».
Αντώνης Ντινιακός

Χρήστος Πότσιος




Ιδιοκτήτης του bar-restaurant «Φουάρ», ασχολείται με επιχειρήσεις εστίασης εδώ και 18 χρόνια - Φωτογραφία: Παναγιώτης Μαΐδης.
«Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 13% στο 23%, αναμένεται να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στον κλάδο μας, πλήττοντας παράλληλα και τους καταναλωτές. Διότι όταν δουλεύεις με ποσοστό κέρδους που δεν ξεπερνά το 10% (από το 20%-25% που κυμαινόταν στο παρελθόν), τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι περαιτέρω φορολογικές αυξήσεις δεν μπορούν να απορροφηθούν από τους επιχειρηματίες πια και έτσι συνεπώς θα μετακυλιστούν στους καταναλωτές. Με λίγα λόγια είναι δεδομένη η αύξηση τιμών το επόμενο διάστημα, ώστε να εξισορροπιστεί η κατάσταση. Ουσιαστικά αυτό που λείπει από την αγορά αυτή την εποχή είναι η σταθερότητα, αλλά και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε στο εξής. Προβλέπω ότι ο «χάρτης» τόσο στην εστίαση όσο και γενικότερα στην αθηναϊκή νύχτα θα αλλάξει στα χρόνια που έρχονται. Αυτό που πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε είναι να γίνουμε μαγαζιά του «Παρασκευοσαββατοκύριακου». Διότι τότε θα δούμε πολλά λουκέτα. Δουλεύουμε πλέον στο όριο, με το ελάχιστο δυνατό ποσοστό κέρδους, παλεύοντας να καλύψουμε όπως μπορούμε τα υψηλά λειτουργικά κόστη».
Αντώνης Ντινιακός

Κώστας Μόσχου




Άνεργος, πρώην εργαζόμενος σε περίπτερο - Φωτογραφία: Αλεξία Τσαγκάρη.
«Από τα μέσα Μαΐου είμαι και επίσημα καταγεγραμμένος ως άνεργος. Από τότε στέλνω καθημερινά δεκάδες βιογραφικά, αλλά δεν έχω λάβει καμία απάντηση. Μόλις ακούνε ότι είμαι 49 ετών, γίνονται καπνός. Κατά κανόνα οι εργοδότες προτιμούν τους νεότερους, τους οποίους πληρώνουν 300 ευρώ μαύρα ή μέσα από προγράμματα του ΕΣΠΑ. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει αλλάξει ριζικά η ζωή μου. Μόλις έμεινα άνεργος, χώρισα από την γυναίκα μου. Το άγχος, η κρίση, η αβεβαιότητα επηρέασαν τον γάμο μας. Έτσι, αναγκάστηκα να γυρίσω στο πατρικό μου και να μείνω με την μάνα μου, η οποία είναι και αυτή χαμηλοσυνταξιούχους. Καταλαβαίνεις, τι σημαίνει αυτό για μένα; Ευτυχώς που δεν έχω παιδιά. Πώς θα μπορούσα να τα στηρίξω με τα 360 Ευρώ του επιδόματος ανεργίας; Τώρα, το μόνο που σκέφτομαι είναι η επιβίωση μου. Τα νέα μέτρα θα επηρεάσουν την ζωή μου, γιατί είναι πολύ σκληρότερα από τα προηγούμενα. Ποιος θα κάνει προσλήψεις αυτήν την εποχή; Δεν υπάρχει περίπτωση να βρω δουλειά ούτε ως σερβιτόρος σε κάποιο νησί για την θερινή σεζόν. Το μέλλον μου φαντάζει δυσοίωνο. Βέβαια, θα το παλέψω, όσο περισσότερο μπορώ και θα κάνω οτιδήποτε για να βρω δουλειά. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει να φύγω στο εξωτερικό».
Αλεξία Τσαγκάρη

Γιάννης Παπαλέκας




Αγρότης, καλλιεργεί 40 στρέμματα σταφύλια κοντά στην Κόρινθο - Φωτογραφία: Αλεξία Τσαγκάρη.
«Ο αγρότης εξαρτάται από τον καιρό. Δουλεύουμε όλο τον χρόνο, τρυγάμε έναν μήνα και με τα κέρδη πρέπει να επιβιώσουμε τους υπόλοιπους έντεκα. Τα νέα μέτρα, η αύξηση του φόρου από 13% στο 26%, η κατάργηση της απαλλαγής από τον φόρο των αγροτικών επιδοτήσεων έρχονται να προστεθούν στον ήδη βεβαρυμένο κλάδο μας και να αφήσουν ανεξίτηλα το αποτύπωμά τους. Τα τελευταία χρόνια, στην καλύτερη περίπτωση, τα σταφύλια άριστης ποιότητας πωλούνται προς 70 λεπτά το κιλό. Από εκεί και πέρα η τιμή συνεχώς κατεβαίνει. Υπάρχει χρονιά που έχω αναγκαστεί να δώσω τα σταφύλια μου και 10 λεπτά το κιλό. Και αυτό, τη στιγμή που τα έξοδα παραγωγής ανέρχονται σε 30 λεπτά το κιλό. Πες μου τώρα, πώς με αυτές τις συνθήκες θα μπορέσουμε να προπληρώσουμε τον φόρο ή τις αυξημένες εισφορές στον ΟΓΑ. Ανησυχώ ιδιαίτερα για τη φετινή διάθεση της παραγωγής και τον τρόπο πληρωμής μας. Σε λίγες ημέρες ξεκινά ο τρύγος και οι τράπεζες δεν έχουν ακόμα ανοίξει».
Αλεξία Τσαγκάρη

Νίκος Βασιλείου




Επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης εδώ και 30 χρόνια της Bright Ειδικός Φωτισμός Α.Ε. που περιλαμβάνει 1 εργοστάσιο, 5 καταστήματα, 152 άτομα προσωπικό - Φωτογραφία: Παναγιώτης Μαΐδης.
«Με τα νέα μέτρα το κυριότερο πρόβλημα είναι αύξηση της φορολογίας. Από το 26% που ήταν ο φόρος επί των κερδών θα πάει στο 28%, ενώ θα πρέπει να υπάρχει και 100% προκαταβολή φόρου. Επίσης είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, που θα μετακυληθεί στους εργαζόμενους με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα. Όταν ο κόσμος δεν έχει λεφτά να αγοράσει, εκ των πραγμάτων θα μειωθεί αυτό που λέμε το «οξυγόνο» της αγοράς, δηλαδή οι πωλήσεις. Ήδη τα τελευταία χρόνια ο όγκος των συναλλαγών που έκανε η επιχείρησή μας στην ελληνική αγορά έχει πέσει 30%. Τώρα η κατάσταση είναι απελπιστική. Δεν μπορείς να κάνεις κανέναν προγραμματισμό. Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου και να βγει να ψωνίσει θα περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος - αν όλα πάνε καλά. Αν υποθέσουμε ότι θα αναπληρώνουμε τον τζίρο που χάνεται με εξαγωγές, με τα capital controls που έγιναν και όλα αυτά οι πελάτες στο εξωτερικό κλονίζονται... Άρα δεν έχεις να πιαστείς από πουθενά, άρα είναι όλα στραβά κι ανάποδα».
Αναστασία Μουμτζάκη

Δώρα Ταντάρου




Φαρμακοποιός, ιδιοκτήτης φαρμακείου στον Πειραιά εδώ και 34 χρόνια - Φωτογραφία: Παναγιώτης Μαΐδης.
«Τα τελευταία 5 χρόνια έχουν αλλάξει εντελώς οι συνθήκες δουλειάς. Κάποια πράγματα που έγιναν μπορεί να ήταν προς όφελός μας, όμως άλλα ήταν επιζήμια, με αποτέλεσμα τα φαρμακεία να βρεθούν σε οικονομική στενότητα. Έχει πέσει πολύ ο τζίρος μας. Ο κόσμος μπαίνει και δεν αγοράζει. Σου ζητάνε συμβουλές αντί να πάνε στον γιατρό, κάνουν αυτοΐαση. Ούτε σιρόπι για τον βήχα δεν αγοράζουν, κάνουν πλέον τις παλιές συνταγές «της γιαγιάς». Επίσης, δίνουμε συνταγές και πληρωνόμαστε ετεροχρονισμένα από το δημόσιο μετά από τρεις ή τέσσερις μήνες. Ούτε ο κόσμος μας πληρώνει. Κρατάμε τεφτέρι για να τους βοηθάμε και μας πληρώνουν όποτε έχουν. Εξαθλιωθήκαμε. Και με το νέο μνημόνιο, που μας βρίσκει ήδη εξαθλιωμένους, αν μας πάρουν και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα πάνε να πωλούνται και στα σούπερ μάρκετ δε θα μπαίνει κανείς να αγοράζει πια. Εμείς υποστηρίζουμε ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό, δεν μπορεί να το διαχειρίζεται ο καθένας. Πρέπει να το χειρίζεται κάποιος που ξέρει. Τέλος, όσον αφορά το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, που θα αλλάξουν, επίσης δεν είναι σωστό. Θα το κάνουν «μπίζνες» το φαρμακείο. Θα δουλεύει ως υπάλληλος ο φαρμακοποιός, θα έχει αφεντικό κάποιον επιχειρηματία και δεν θα έχει κανένα λόγο για το πώς θα χειριστεί τον άρρωστο. Τα μνημόνια πλήττουν το μικρό οικογενειακό φαρμακείο προς όφελος των μεγάλων εταιριών».
Μελπομένη Μαραγκίδου

Νεφέλη Βλαχούλη




Φοιτήτρια στο Πολιτικό τμήμα Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών - Φωτογραφία: Παναγιώτης Μαΐδης.
«Για μένα το τρίτο αυτό μνημόνιο που υπογράφτηκε είναι μια πολύ βαριά εξέλιξη για τον ελληνικό λαό, ο οποίος δεν ξέρω αν θα μπορέσει να το αντέξει οικονομικά, αλλά και ψυχολογικά. Μιλώντας από την πλευρά μου ως φοιτήτρια, η συγκεκριμένη εξέλιξη γεμίζει τη ζωή μου με περιορισμούς και όρια, ξανά από την αρχή. Η υπογραφή του μνημονίου επιβάλλει για ακόμα μια φορά την Ελλάδα στην υποταγή και την εκμετάλλευση, και αυτή είναι η ζωή που κάποιοι άλλοι έχουν επιλέξει για εμάς να ζήσουμε. Η χώρα έχει καταντήσει πλέον αφιλόξενη για τους ίδιους της τους κατοίκους και κυρίως για τη γενιά μου, που έχει γίνει πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα μετανάστευσης. Παρολ'αυτά εγώ δεν είμαι πρόθυμη να εγκαταλείψω την Ελλάδα, όση ανασφάλεια και αβεβαιότητα και αν ενέχει το μέλλον εδώ». 
Μελπομένη Μαραγκίδου

vice.com