Νέα «κωλοτούμπα» των θεσμών: τώρα προτείνουν ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και σε βασικά τρόφιμα-ενέργεια στο 13%

ΦΠΑ στο 13% για τα ξενοδοχεία, βασικά προϊόντα κι ενέργεια προτείνουν πλέον οι θεσμοί, οι οποίοι αναγκάζονται να κάνουν κι αυτήν την υπαναχώρηση από την αρχική τους πρόταση του 23%.

Διαβάστε τις πρώτες δύο παραγράφους των προτάσεών τους όπως μεταφράστηκαν...
από το left.gr:

1.  Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2015 και Μεσοπρόθεσμο 2016-2019

Υιοθέτηση από την 1η Ιουλίου 2015, ενός συμπληρωματκού προϋπολογισμού για το 2015 και ενός μεσοπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου, υποστηριζόμενο από ένα μεγάλο και αξιόπιστο πακέτο μέτρων. Η νέα οικονομική στρατηγική βασίζεται σε έναν στόχο πρωτογενών πλεονασμάτων 1, 2, 3 και 3,5% του ΑΕΠ για τα έτη 2015, 2016, 2017 και 2018. Το πακέτο περιλαμβάνει αλλαγές στον ΦΠΑ (παρ. 2), άλλα φορολογικά μέτρα, μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις (4), μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση (5), μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν αποτυχίες στην συλλογή φόρων (6) και άλλα παραμετρικά μέτρα όπως αποσαφηνίζονται παρακάτω.

2. Μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ

Υιοθέτηση νομοθεσίας για αλλαγή του συστήματος ΦΠΑ από 1η Ιουλίου 2015. Θα έχει στόχο έσοδα της τάξης του 1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση από παραμετρικές αλλαγές. Το νέο σύστημα ΦΠΑ θα: α) ενοποιήσει τις τιμές σε ένα στάνταρ 23%, που θα  περιλαμβάνει εστιατόρια και κέτερινγκ, και έναν μειωμένο συντελεστή 13% για βασικά τρόφιμα, ενέργεια, ξενοδοχεία, και ύδρευση (εξαιρείται η αποχέτευση), και ένα υπερ-μειωμένο συντελεστή 6% για φαρμακευτικά είδη, βιβλία και θέατρα., (ΙΙ) εξίσωση εξαιρέσεων για να διευρυνθεί η βάση και να αυξηθεί ο φόρος στην ασφάλιση, (iii) εξάλειψη εκπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στα νησιά.