Αποζημιώσεις εκατομμυρίων σε πολίτες που βασανίστηκαν από αστυνομικούς στο Σικάγο

Ποσό ύψους 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων θα καταβάλλει το Σικάγο σε δεκάδες ανθρώπους οι οποίοι είχαν βασανιστεί από αστυνομικούς τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, όπως αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης την Τετάρτη.

Η απόφαση προβλέπει ακόμη ότι ο δήμος της αμερικανικής μεγαλούπολης...
θα προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη, θέσεις απασχόλησης και άλλες υπηρεσίες στα άτομα τα οποία υπέστησαν βασανιστήρια από αστυνομικούς.

Το Σικάγο και η κομητεία Κουκ έχουν ήδη καταβάλει περίπου 100 εκατ. δολάρια κατόπιν εξωδικαστικών συμβιβασμών και δικαστικών αποφάσεων, έπειτα από προσφυγές στη δικαιοσύνη για τη δράση του πρώην επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης της πόλης, Τζον Μπερτζ. Ο Μπερτζ αποτάχθηκε το 1993 κι αργότερα καταδικάστηκε για ψευδορκία λόγω των καταθέσεών του με τις οποίες είχε προσπαθήσει να συγκαλύψει υποθέσεις βασανισμού πολιτών από αστυνομικούς.

Τα περισσότερα από τα θύματα μιας ομάδας επίορκων αστυνομικών που δρούσε υπό τον Μπερτζ ήταν αφροαμερικανοί. Αρκετοί εξ αυτών ήταν παρόντες στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

«Το Σικάγο έκανε ένα ιστορικό βήμα για να δείξει στη χώρα και στον κόσμο ότι δεν πρέπει να υπάρχει ημερομηνία παραγραφής της υποχρέωσης καταβολής αποζημιώσεων για εγκλήματα τόσο ειδεχθή όσο τα βασανιστήρια», σημείωσε ο Στίβεν Χόκινς, εκτελεστικός διευθυντής του παραρτήματος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία στις ΗΠΑ. Η απόφαση, πρόσθεσε ο ίδιος, δημιουργεί ένα νομικό προηγούμενο για να λογοδοτήσουν οι βασανιστές στο Σικάγο και αλλού στις ΗΠΑ.

Τα δημόσια σχολεία στο Σικάγο καλούνται επίσης βάσει της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου να καταρτίσουν και να παραδίδουν στους μαθητές της έβδομης τάξης ένα μάθημα σχετικά με τα βασανιστήρια που διέπραξαν αστυνομικοί

Δικηγόροι θυμάτων υπολογίζουν ότι συνολικά βασανίστηκαν από τον Μπερτζ και τους ντετέκτιβ του 120 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων έχουν όμως έκτοτε αποβιώσει.