Τη Μέρα που την «Άκουσαν» οι Τσολιάδες στο Σύνταγμα

0
Καπνός, «ζαλιστικές» μυρωδιές, αντιφασιστικός λόγος, μουσική, χορός και καλή διάθεση είναι όσα μπορούν να περιγράψουν σε μία γραμμή τι συνέβη το Σάββατο 9 Μαΐου, στην πλατεία Συντάγματος , στο πλαίσιο της 1ης γιορτής κάνναβης. Το Athens Cannabis Protestival, όπως είναι ο δόκιμος όρος της διοργάνωσης, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα «ομάδων» όπως οι Ηλιόσποροι, ο Σύλλογος θεραπευομένων Ο.ΚΑ.ΝΑ. Αθήνας & Βορείου Ελλάδος, η Νεολαία ΣΥ.ΡΙΖ.Α., οι Νέοι Πράσινοι, η Κοινωνική Λέσχη Κάνναβης Θεσσαλονίκης και άλλων 20 περίπου ομάδων, οργανώσεων και υποστηρικτών....


Με βασικό μότο το «Απαγορεύσεις στις απαγορεύσεις», η γιορτή για την αποποινικοποίηση της χρήσης ουσιών και τη νομιμοποίηση της θεραπευτικής/ψυχαγωγικής χρήσης της κάνναβης ξεκίνησε δειλά-δειλά, κατά τις 3.00 το μεσημέρι, αντί για 1.00 μ.μ. όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, καθώς εκείνη την ώρα στον ίδιο χώρο, πραγματοποιήθηκε τελικά ένα εντελώς διαφορετικό event - αγώνες άλματος επί κοντώ.

Τα πρώτα σημάδια έναρξης του φεστιβάλ, το οποίο συνέπεσε χρονικά με την 70η επέτειο από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την πτώση του ναζισμού, ήταν λίγο πριν τις 3.00 μ.μ., όταν άρχισαν να βγαίνουν από το μετρό κοπέλες με ριγέ παντελόνες, τζιβάτοι τύποι και παρέες που φορούσαν μπλούζες με το σύμβολο της κάνναβης.
Λίγα λεπτά αργότερα τα πρώτα ντουμάνια ήταν γεγονός. Με τον κόσμο -ντυμένο κυρίως στα χρώματα της σημαίας της Τζαμάικα- να αρχίζει να σχηματίζει παρέες κάτω από τα δέντρα της πλατείας Συντάγματος, η εικόνα θύμιζε κάτι από Ολλανδία. Το πρωτόγνωρο της κατάστασης έκανε πολλούς να δειλιάσουν να «πιουν» αμέσως και να προτιμήσουν, για αρχή, μία μπίρα.
Ο χώρος άρχισε να γεμίζει με πανό, ηχεία, μίνι περίπτερα διάφορων ομάδων -οργανώσεων, πάγκους μικροπωλητών με κοσμήματα και, εννοείται, με περισσότερο κόσμο- Έλληνες και ξένους, νέους και μεσήλικες. Άλλοι κατέφθαναν με τα πόδια, άλλοι έβγαιναν από το μετρό, άλλοι έρχονταν με ποδήλατα· άλλοι μόνοι και άλλοι με την παρέα ή το «ταίρι» τους. Ήταν γύρω στις 4.00 μ.μ. όταν τα πρώτα σύννεφα καπνού αιωρούνταν πάνω από τα σκαλάκια του Συντάγματος.
Περίπου εκείνη την ώρα καλωσόρισε τον κόσμο στο Athens Cannabis Protestival ο Άλεξ, μέλος των Ηλιόσπορων και εκ των βασικών διοργανωτών της 1ης γιορτής κάνναβης.«Στόχος του φεστιβάλ είναι να σπάσουν τα ταμπού και οι προκαταλήψεις. Το Athens Cannabis Protestival είναι η συνέχεια της περσινής κανναβικής πορείας. Ελπίζω με τη νέα κυβέρνηση, η οποία έχει στηρίξει τον αγώνα μας μέσω ερωτήσεων στη Βουλή και των θέσεών της, να αλλάξει η πολιτική για τις ουσίες. Είναι μία καυτή πατάτα, τόσο πολιτικά όσο και κοινωνικά. Αλλά είμαστε κι εμείς κομμάτι αυτής της κοινωνίας. Οι χιλιάδες κόσμου που είναι σήμερα εδώ- από Αθήνα, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Ιθάκη, Κύπρο- είναι ένα μωσαϊκό της κοινωνίας», τόνισε ο Άλεξ.
Ταυτόχρονα με το καλωσόρισμα του Άλεξ, εμφανίστηκαν οι πρώτες δηλώσεις κατά του φεστιβάλ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, τον Άδωνι Γεωργιάδη, να twittάρει «Πρώτη φορά Αριστερά με μπάφους για να ξεχνάμε μάλλον το τί κάνουν στη Χώρα μας». Το κόμμα της αντιπολίτευσης εξέφρασε πιο επίσημα την εναντίωσή του στη γιορτή της κάνναβης, με τον Υπεύθυνο του Τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη της Ν.Δ., κ. Δημήτρη Κυριαζίδη, να εκδίδει ανακοίνωση, όπου έκανε λόγο για κακόγουστη φάρσα και δραματικό πολιτικό κατήφορο. Φυσικά δεν περιμέναμε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καλοδεχτεί το φεστιβάλ.
Με τη μουσική να παίρνει τη σκυτάλη και τον αριθμό των συμμετεχόντων και συμμετεχουσών να αυξάνεται γεωμετρικά, το πανηγύρι για την απελευθέρωση της χρήσης και της αυτοκαλλιέργειας κάνναβης συνεχιζόταν κανονικά. Πλέον, όλοι είχαν μπει στον ρυθμό της μουσικής και του φεστιβάλ γενικότερα. Τώρα πια, δεν ήταν τόσο αμήχανο για κάποιον, να ανάψει έναν μπάφο, τόσο «χύμα», σε έναν δημόσιο χώρο και υπό τα βλέμματα χιλιάδων άγνωστων ανθρώπων.
Το Athens Cannabis Protestival θύμιζε καρναβάλι, σε ορισμένες περιπτώσεις. Από light καταστάσεις, τύπου τεράστια καπέλα και περούκες, μέχρι πιο extreme μεταμφιέσεις, όπως ήρωες Marvel και Ραβίνοι, ο καθένας επέβαλε το στυλ του εκείνη την ημέρα. Αυτό έκανε και μία κυρία, η οποία ένιωσε πιο σέξι και το έδειξε, φορώντας ένα χρυσαφί μαγιό και χαρίζοντας έναν προκλητικό χορό, σε όσους βρίσκονταν κοντά της.
Με το θερμόμετρο κοντά στους 30 βαθμούς Κελσίου, ο περισσότερος κόσμος είχε βρει την όασή του στους μικρούς κήπους της πλατείας. Εκεί παρέμεινε μέχρι να αρχίσει να πέφτει ο ήλιος, οπότε και «ξεμύτισε», παίρνοντας θέση μπροστά από τη μίνι σκηνή που είχε στηθεί στα σκαλάκια, για τους τραγουδιστές, DJs και εκφωνητές της εκδήλωσης.
Όταν τελείωσαν τις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι διάφορων ομάδων, υπέρ της αποποινικοποίησης των ουσιών και της αυτοκαλλιέργειας κάνναβης, ή και κάποιοιασθενείς που κάνουν χρήση κάνναβης, είχε φθάσει η στιγμή για πάρτι.
Από εκείνη την ώρα- 9 το βράδυ περίπου- και μετά στήθηκε ένα γλέντι με reggae, dub- step και rap μουσικές. Σχεδόν όλος ο κόσμος χόρευε, φλέρταρε, έπινε αλκοόλ -πλέον ούζα και τσίπουρα, όχι μπίρες- ενώ μοναδική σταθερά παρέμενε το κάπνισμα του «χόρτου». Το σκηνικό θύμιζε συναυλία, με αποκορύφωμα τη βουτιά στο κοινό από τονMC N.O.E., λάτρη του καπνίσματος -σκέτου- χασίς.
Όσοι δεν άντεχαν την ένταση της μουσικής, ήταν λίγο πιο δίπλα. Άλλοι άραζαν, άλλοι έπαιζαν βόλεϊ και άλλοι απολάμβαναν ερωτικές αγκαλιές από το νέο τους φλερτ. Κάποιοι άλλοι δε, λίγοι σε αριθμό, άρχισαν να αποχωρούν, αφού πρώτα έτρωγαν ένα «βρώμικο» από τους δεκάδες «γιατρούς της πείνας», οι οποίοι είχαν στηθεί από νωρίς εκεί, ενώνοντας την κάπνα από τα λουκάνικά τους, με την κάπνα από τα τσιγάρα αυτών που συμμετείχαν στο φεστιβάλ, ενεργά - υπήρχαν και κάποιοι που δεν έπιναν.
Την επίσημη, όμως, λήξη του φεστιβάλ σήμανε ο Άλεξ, κατά τις 2.00 τα ξημερώματα της Κυριακής - μία ώρα αργότερα από την προγραμματισμένη ώρα λήξης. Αφού ευχαρίστησε τον κόσμο, έκανε κάλεσμα για συμμετοχή σε επόμενες αντίστοιχες δράσεις, μιας και, όπως είπε, «Ήρθε ο καιρός να θερίσουμε αυτά που έχουμε σπείρει». Ο κόσμος, ελπίζοντας να συνεχίσει να παίζεται μουσική, παρέμεινε στην πλατεία· μάταια όμως. Έτσι, λίγο μετά τις 2.30 π.μ. το μόνο που θύμιζε την παρουσία κόσμου στο Σύνταγμα ήταν ό,τι είχαν αφήσει πίσω τους οι Έλληνες stoners- κουτάκια μπίρας, μπουκάλια, τζιβάνες και ένα ξεχασμένο μπρελόκ με κλειδιά.

VICE.COM

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)