Είδηση είναι ό,τι τους βολεύει

Τάσος Παπάς στην Εφημερίδα των Συντακτών

Το γνωστό καλαμπούρι της επιλεκτικής ενημέρωσης, το οποίο υφιστάμεθα τα τελευταία χρόνια και μας έχει γανώσει το μυαλό, συνεχίζεται αμείωτο.

Ενώ μαθαίνουμε από τα εγχώρια δίκτυα μέχρι εξαντλήσεως όποια παπάρα.... 

εκτοξεύσουν οι διάφοροι βιτριολόγοι του εξωτερικού κατά της Ελλάδας, του Τσίπρα και του Γ. Βαρουφάκη (κυρίως αυτού) και δεν χάνουμε επιθετική δήλωση, τραπεζιτών, καθεστωτικών οικονομολόγων, και βουλευτών των συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, άλλες φωνές δεν φτάνουν σ' εμάς είτε γιατί είναι φιλικές προς την κυβέρνηση είτε γιατί ασκούν κριτική στα ιερά τέρατα της Ευρώπης, στους γίγαντες της οικονομικής θεωρίας, δηλαδή στον υπερυπουργό Οικονομικών Σόιμπλε και στον Ολλανδό βαστάζο του Ντάισελμπλουμ.

Προφανώς για τα δελτία των οκτώ είναι πολύ πιο σοβαρή η δήλωση ενός αξιωματούχου που συνήθως δεν κατονομάζεται αλλά φιλοξενείται σε σοβαρό μέσο ενημέρωσης και δεν έχουν καμία αξία, για παράδειγμα, οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών του αυστριακού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος πως η Ευρώπη οφείλει να σεβαστεί την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και να παραδεχτεί ότι η πολιτική της λιτότητας απέτυχε παταγωδώς.

Επίσης είναι αμελητέα η τοποθέτηση του νομπελίστα και διεθνούς κύρους οικονομολόγου Τζόζεφ Στίγκλιτς ότι «αν ήταν φοιτητές μου αυτοί που σχεδίασαν το πρόγραμμα για την Ελλάδα θα τους έβαζα βαθμό μηδέν».

Αυτά δεν τα είδαμε στα τηλεοπτικά μέσα, μάλλον γιατί χαλάνε τη σούπα.

Δεν είναι η ώρα για προβληματισμούς και αμφιβολίες σχετικά με την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής του νεοφιλελευθερισμού. Είναι η ώρα για να στριμωχτεί η κυβέρνηση και να υποκύψει εκούσα άκουσα στα κελεύσματα της ευρωπαικής γραφειοκρατίας. Για τις διευθυντικές ομάδες των περισσότερων μέσων ενημέρωσης και για τους γραμμιτζήδες δημοσιολόγους οτιδήποτε πλήττει την κυβέρνηση εξυπηρετεί την αλήθεια (τους) και το εθνικό συμφέρον, όπως το αντιλαμβάνονται, και όλα όσα αμφισβητούν την κυρίαρχη άποψη είναι απλώς χυδαίος λαϊκισμός. Και όπως ξέρουμε, για τις ευρωπαϊκές ελίτ, ένας είναι ο εχθρός, ο λαϊκισμός των από κάτω. Με τον λαϊκισμό των από πάνω και τους εκβιασμούς τους θα ασχοληθούμε τώρα;

Άλλωστε το λένε με κυνισμό: αυτό είναι το πακέτο. Ή το παίρνετε και φυτοζωείτε ή το αφήνετε και μπλέκετε σε περιπέτειες