Αν η Αμφίπολη δεν αναστηλωθεί εγκαίρως, θα ταφεί κάτω από την άμμο

0
Τον κίνδυνο να μην είναι επισκέψιμο το μνημείο της Αμφίπολης αν δε ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, επεσήμανε μιλώντας στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης. Η άλλοτε διάσημη ανασκαφή που συγκίνησε όλο τον πλανήτη κινδυνεύει λόγω της εγκατάλειψης. Η Αμφίπολη «δεν είναι επισκέψιμη όπως είναι τώρα», είπε ο κ. Ξυδάκης...


Σύμφωνα με την εφημερίδα το "Έθνος", οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στο μνημείο, όπως αποκαλύπτει το «Εθνος». Ο χειμώνας με τις πολλές βροχές είχε διπλή επίδραση στον αρχαίο περίβολο στον λόφο Καστά. Έπεσαν χώματα και λίμνασαν νερά στα αυλάκια των παλαιότερων ανασκαφών. Όταν το χώμα στεγνώσει, το υπόβαθρο θα γίνει ακόμα πιο σαθρό και υπάρχει κίνδυνος οι πτώσεις των χωμάτων από τα πρανή να πολλαπλασιαστούν.

Η σωστή και μόνιμη αποστράγγιση είναι μέτρο που πρέπει να ληφθεί οπωσδήποτε, όπως δήλωσε και ο αναπληρωτής υπουργός στη Βουλή: «Δείτε τον περίβολο με τα θαυμάσια θασίτικα μάρμαρα. Θέλει επειγόντως έργα αποστράγγισης». Μόνο που το «επειγόντως» εδώ αποτελεί κυριολεξία, τα έργα πρέπει να γίνουν δηλαδή πριν από το φθινόπωρο.


Από τις παραστάσεις των "Επιστυλίων", eurokinissi
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα έκτακτα και επείγοντα προβλήματα, έγινε ειδική σύσκεψη με τη συμμετοχή της ανασκαφέως και υπηρεσιακών παραγόντων στο υπουργείο Πολιτισμού, χωρίς να ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Προέχει να παραληφθεί η γεωστατική μελέτη που έχει συνταχθεί από μηχανικό, ο οποίος συνεργάστηκε στην ανασκαφή.
Όμως αναζητούνται χρήματα, αφού ο αυξημένος προϋπολογισμός της ανασκαφής (πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια) δεν άρκεσε για να πληρωθεί η συγκεκριμένη, βασικότατη μελέτη.
Ο ίδιος ο κ. Ξυδάκης είπε στη Βουλή πως η χρηματοδότηση συνεχίζεται. Χαρακτήρισε το μνημείο «μοναδικής αξίας» και το τοπίο που το περιβάλλει «μοναδικού φυσικού κάλλους». Μίλησε για μια τεράστια περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που έχει ανασκαφεί τις τελευταίες δεκαετίες και στην οποία υπάρχουν δύο σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι και ένα ωραιότατο μουσείο και τόνισε πως η Αμφίπολη «χρειάζεται ολιστική προσέγγιση».
i
Σήμερα που, όπως είπε, «η ανασκαφική δραστηριότητα έχει βάλει μια άνω τελεία, προέχουν η συντήρηση και η αναστήλωση». Για να γίνουν, ωστόσο, και τα δύο απαιτούνται χρήματα και κυρίως έλεγχος και βούληση. «Το μνημείο, αν δεν αναστηλωθεί εγκαίρως, θα ταφεί κάτω από την άμμο» δήλωσε ο κ. Ξυδάκης.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)