Τέλος…η προσωποκράτηση για χρέη έως και 50.000 ευρώ

0
Τέλος…η προσωποκράτηση για χρέη έως και 50.000 ευρώ - MediaΜε διάταξη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αποσυνδέεται πλέον η ποινική δίωξη του οφειλέτη για χρέη  έως και 50.000 ευρώ προς το Δημόσιο.

Μέχρι και σήμερα ακόμα και για οφειλές 5.000 ευρώ, ο φορολογούμενος ερχόταν αντιμέτωπος με το …αυτόφωρο.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως Εσόδων, Κατερίνας  Σαββαΐδου:....


Αυξάνεται το κατώτερο ποσό της συνολικής ληξιπρόθεσμης οφειλής συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων προς το Δημόσιο και τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα, άνω του οποίου ζητείται η ποινική δίωξη των υπευθύνων, από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ, σε πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ. Αποποινικοποιείται, δηλαδή, η μη καταβολή χρεών για συνολικά ποσά μικρότερα των 50.000 ευρώ.

Καταργείται η διάταξη που όριζε ως χρόνο τέλεσης του αδικήματος το χρονικό διάστημα από την παρέλευση τεσσάρων μηνών μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής, καθιστώντας το εν λόγω αδίκημα διαρκές και συνεχές αυτόφωρο.

Με τις νέες διατάξεις επανέρχεται ο προγενέστερος χαρακτηρισμός του εν λόγω αδικήματος ως «στιγμιαίου», με χρόνο τέλεσης αυτού την παρέλευση τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής των οφειλών.

Αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων που εκδόθηκαν για μη καταβολή συνολικών ποσών κάτω των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ, και δεν έχουν εκτελεστεί μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, δεν εκτελούνται. Αν άρχισε η εκτέλεσή τους, αυτή διακόπτεται. Εκκρεμείς αιτήσεις ή ένδικα μέσα κατά αποφάσεων για χρέη που υπολείπονται του ποσού των 50.000 ευρώ, δεν εισάγονται για συζήτηση στο δικαστήριο.

Η αναστολή παραγραφής των χρεών που άρχισε με την υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης για συνολικά ποσά κατώτερα των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ, λήγει την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, δηλαδή την 21-03-2015, και δεν συμπληρώνεται, σε κάθε περίπτωση, πριν από την πάροδο ενός έτους από τη λήξη της αναστολής.

Το αδίκημα κατέστη πλέον στιγμιαίο, με χρόνο τέλεσης αυτού, το χρονικό σημείο παρέλευσης τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής των οφειλών.

Κατά συνέπεια την ίδια χρονική στιγμή αρχίζει και η παραγραφή του αδικήματος, η οποία λόγω του πλημμεληματικού χαρακτήρα αυτού είναι πενταετής.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)