Οπλο 14 δισ ευρώ βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση

Οπλο 14 δισ ευρώ βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η κυβέρνησηΜΕΤΡΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Με πακέτο μέτρων 14 δις. ευρώ επιχειρεί η κυβέρνηση να ξεπεράσει τα δημοσιονομικά εμπόδια και να κάνει ορατή και ρεαλιστική μία συμφωνία, όπως είπε ο κ. Γιάννης Δραγασάκης μετά τη συνάντηση με τον κ. Μάριο Ντράγκι, στον οποίο παρουσίασε το ελληνικό σχέδιο.
Το τελικό ποσό αφορά στη διετία 2015 και 2016 και είναι ένας συνδυασμός εσόδων και περιστολής δαπανών με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στο σκέλος των εσόδων....

Υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο ύψους 13 δις. περίπου, αλλά το πρώτο είναι και το επικρατέστερο και σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό αποτελεί τη βάση της συζήτησης με τους Θεσμούς.

Οσον αφορά στα έσοδα το «μεγάλο πακέτο» περιλαμβάνει αύξηση κατά 5,816 δισ. ευρώ για φέτος και επιπλέον 5,093 δισ. ευρώ το 2016, στο «μικρό πακέτο» η αύξηση των εσόδων είναι 4,535 δισ. ευρώ το 2015 και 5,093 δισ. ευρώ του χρόνου.

Η μείωση δαπανών υπολογίζεται σε 1,069 δισ. ευρώ φέτος και ανεβαίνει στα 2,3 δισ. ευρώ το 2016. Συνολικά και επακριβώς το «μεγάλο πακέτο» είναι 14,27 δις. ευρώ και το μικρότερο 13,02 δις.

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων φοροκαταιγίδα 11 δισ. ευρώ σε μία διετία και είναι:

-Η επιβολή έκτακτης εισφοράς στους 500 πιο πλούσιους Ελληνες.

-Η κατάργηση της έκπτωσης στο φόρο αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 50.00 ευρώ.

-Η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30% με κριτήριο ΙΧ πάνω από 2.000 κυβικά εκατοστά, σκάφη αναψυχής, πισίνες.

-Η επιβολή φόρου 6% στην αγορά ειδών πολυτελείας.

-Ο φόρος διανυκτέρευσης 1-5% στα ξενοδοχεία 23 νησιών.

-Η αλλαγή στο ΦΠΑ με την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 15% ως 18% (θα εξαιρεθούν τρόφιμα, βιβλία και εφημερίδες).

-Η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και φέτος εφόσον δεν καταστεί δυνατή η αντικατάστασή του με ΦΜΑΠ ο οποίος θα αποφέρει παραπλήσια έσοδα.

Και φυσικά η πάταξη της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων και ο περιορισμός της εισφοροδιαφυγής.