ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΕΛΠΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ολοκληρωμένο σχέδιο για την παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες στην Ελλάδα, εκπόνησε το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)....

Το σχέδιο εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών υπό τον συντονισμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και οι δράσεις του επικεντρώνονται στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Μεταναστών (ΠΚΚΜ) στην Περιφέρεια Αττικής.
Κύριοι στόχοι είναι η ασφάλεια κατά την υποδοχή των μεταναστών- προσφύγων και η προστασία της ευάλωτης ομάδας των ασυνόδευτων παιδιών, η παροχή υγειονομικής περίθαλψης και πρόληψης στους πληθυσμούς αυτούς, η παραπομπή τους σε άλλες δομές του ΕΣΥ αν αυτό κρίνεται αναγκαίο και η προάσπιση της δημόσιας υγείας του γενικού πληθυσμού.

Βασικά σημεία του σχεδίου είναι τα εξής:

1. Δημιουργία αυτόνομων δομών παροχής πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας στις πύλες εισόδου των νησιωτικών περιοχών και στα ΠΚΚΜ Αττικής. Οι δομές αυτές θα έχουν χαρακτήρα Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, τα οποία θα στελεχωθούν με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και θα διαθέτουν τον αναγκαίο υλικοτεχνολογικό εξοπλισμό.
2. Δημιουργία ενός κεντρικού μηχανισμού εποπτείας και διοίκησης των παραπάνω δομών απευθείας από το ΚΕΕΛΠΝΟ.
3. Δράσεις εκπαίδευσης και προετοιμασίας όσων εμπλέκονται στο μηχανισμό υποδοχής και υποστήριξης των προσφύγων και μεταναστών (στελέχη Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικού κλπ).
4. Δημιουργία συστήματος καταγραφής και αξιολόγησης επιδημιολογικών δεδομένων.
5. Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών.
Το κόστος του έργου θα καλύπτεται από ευρωπαϊκά κονδύλια και δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.