Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών ανοιχτά της Λιβύης - Φόβοι για πολλά θύματα από την ανατροπή πλοίου (συνεχής ενημέρωση)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση διάσωσης μεταναστών που βρέθηκαν στη θάλασσα όταν αναποδογύρισε το πλοίο τους ανοιχτά της Λιβύης. Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί ότι δυστυχώς μπορεί να υπάρξουν πολλά θύματα από τη νέα τραγωδία.


Στην Κατάνη της Σικελίας πρόκειται να μεταφερθούν οι διασωθέντες και οι σοροί του τραγικού ναυαγίου στα ανοικτά της Λιβύης, ενώ εκφράζονται φόβοι πως έχουν χάσει τη ζωή τους έως και 700 μετανάστες, μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Οι επιχειρήσεις διάσωσης συντονίζονται από την ιταλική Ακτοφυλακή με τη συμμετοχή δυο πλοίων με σημαία Μάλτας, ενώ συνολικά 20 πλοία παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ακύρωσε προεκλογική εκδήλωσή του στη βόρεια Ιταλία, προγραμματισμένη ενόψει των τοπικών εκλογών της 31ης Μαΐου, για να παρακολουθήσει από το πρωθυπουργικό γραφείο στη Ρώμη την εξέλιξη της κατάστασης. Ο Ματέο Ρέντσι είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με θέμα μια κοινή, ουσιαστική, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, όπως μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI.

Μέχρι αυτή την στιγμή η ιταλική Ακτοφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό έχουν διασώσει 28 μετανάστες και έχουν περισυλλέξει 23 πτώματα. Οι διασωθέντες, στις πρώτες τους συνομιλίες με τους άνδρες της ιταλικής Ακτοφυλακής, συνεχίζουν να κάνουν λόγο για περισσότερους από 700 νεκρούς.

Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Carlotta Sami, δήλωσε στο RaiNews24 πως φοβάται ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στη Μεσόγειο.

Δείτε το αρχικό ρεπορτάζ

Όπως μεταδίδει το BBC, ιταλικά σωστικά μέσα αλλά και εμπορικά πλοία συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης στα νερά της Λιβύης, περίπου 210 χιλιόμετρα ανοιχτά της Λαμπεντούζα.

Την αγωνία τους για εκατοντάδες μετανάστες ανοιχτά της Λιβύης εκφράζουν οι Αρχές της Μάλτας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Malta, σκάφος που μετέφερε έως και 700 μετανάστες ανετράπη και μέχρι στιγμής μόλις 28 άτομα έχουν διασωθεί.

Το σκάφος που μετέφερε 500 - 700 μετανάστες ανατράπηκε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (τοπική ώρα) ανοιχτά της Λιβύης, όταν οι επιβαίνοντες μετακινήθηκαν στην μία πλευρά του σκάφους για να προσελκύσουν την προσοχή ενός εμπορικού πλοίου που περνούσε εκείνη τη στιγμή.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι έχουν βρεθεί πολλά πτώματα. Σύμφωνα με την ιταλική Ακτοφυλακή, μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί μόλις 28 άτομα, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία ότι οι νεκροί μπορεί να είναι εκατοντάδες.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πολεμικού Ναυτικού της Μάλτας, σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση διάσωσης.

Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν ιταλικά πλοία και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Μάλτας, καθώς και εμπορικά πλοία. Το δυστύχημα σημειώθηκε 130 μίλια ανοιχτά της Λαμπεντούζα.

Ενδεικτική της τραγωδίας είναι η δήλωση του εκπροσώπου της ιταλικής Ακτοφυλακής, ο οποίος είπε ότι μέσα στις επόμενες ώρες η επιχείρηση είναι πιθανό να μετατραπεί από επιχείρηση διάσωσης σε επιχείρηση ανάσυρσης των σορών...

Το περιστατικό έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την βύθιση σκάφους με 400 μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους πέθαναν στη διάρκεια ναυαγίου. Μόλις 150 άτομα διασώθηκαν σε εκείνο το ναυάγιο.