Γίναμε… Λονδίνο – Το τελευταίο εξάμηνο έβρεχε μία στις δύο ημέρες!

Σε «τροπική χώρα» μετατράπηκε για έξι μήνες η Ελλάδα. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας το παραπάνω διάστημα, έσπασαν ρεκόρ προηγούμενων ετών, αναγκάζοντας τους επιστήμονες…

 να μετρήσουν πρωτόγνωρους όγκους νερού και τους υπεύθυνους της ΕΥΔΑΠ να κοιτάζουν με ικανοποίηση τους ταμιευτήρες τους που κοντεύουν να ξεχειλίσουν.

Οσο κι αν προκαλεί εντύπωση, από τον περασμένο Οκτώβριο έως και σήμερα υπήρξαν περιοχές όπου ο ήλιος κρύφτηκε για περισσότερο από μια εβδομάδα, δίνοντας τη θέση του στο μουντό ουρανό και στα πυκνά σύννεφα που… απελευθέρωσαν αμέτρητους τόνους βροχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι επιστήμονες σε γεωγραφικά διαμέρισματα της Ελλάδας μια στις δύο ημέρες του τελευταίου εξαμήνου ήταν βροχερή. Στα Χανιά έβρεξε το τελευταίο εξάμηνο 89 ημέρες, στη Λευκάδα 85, στα Γιάννενα 84, στη Λήμνο 78, ενώ στην Αθήνα μια στις τρεις ημέρες ήταν βροχέρη. Κι αν στα Δυτικά και στα Βόρεια οι βροχές μπορεί να ήταν αυξημένες σε σχέση με την περασμένη χρονιά, η μεγάλη διαφορά προκλήθηκε στην Ανατολική Ελλάδα, καθώς τα χιλιοστά βροχής που έπεσαν νομούς της, προξένησαν εντύπωση ακομα και στους επιστήμονες.

«Αν και έβρεξε αρκετά στα Δυτικά όπου κατά παράδοση έχουμε τις περισσότερες βροχές, ώστοσο δεν σημειώθηκαν ρεκόρ βροχοπτώσεων εκεί. Αντιθέτως οι περισσότερες βροχές του περασμένου εξαμήνου ήρθαν από την Ανατολική Ελλάδα. Χάνια, Εύβοια, Σπάρτη, Λήμνο και Νάξο. Εκεί μετρήθηκαν ιδιάιτερα μεγάλες ποσότητες σε σχέση με τους μέσους όρους τους», λέει στο o ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Κώστας Λαγουβάρδος και συνεχίζοντας προσθέτει: «Οταν έχουμε νοτιάδες επηρεάζονται με βροχοπτώσεις οι δυτικές περιοχές. Το περασμένο διάστημα όμως είχαμε αρκετα συστήματα βορείου ρεύματος τα οποία επηρεαζούν με κρύο και βροές την ηπειρωτική και αναταλική Ελλάδα. Για αυτό κι είχαμε περισσότερες βροχές στην Ανατολική Πελοπόνησσο, στην Κρήτη, στα νησιά του Αιγαίου και στην Ευβοια».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το Αστεροσκοπείο Αθηνών, το ύψος της βροχής για το χρονικό διάστημα από τις αρχές του Οκτωβρίου του 2014 έως και σήμερα έφτασε στα Χανιά τα 740 χιλιοστά, στη Λήμνο τα 775, στη Νάξο τα 440, στη Σπάρτη τα 760, ενώ στη Στενή Ευβοίας 1.700 χιλιοστά. Στη Κρήτη οι επιστήμονές μέτρησαν στην περιοχή Φουρθουρά Ηρακλείου 1.600 χιλιοστά βροχής, ενώ στο Φαράγγι της Σαμαριάς 763 χιλιοστά βροχής. Οσο κι αν φάινεται απίστευτο στο σπάνιας ομορφιάς αξιοθέατο της Κρήτης σημειώθηκε σε ένα εξάμηνο διπλάσιο ποσοστό βροχοπτώσης από ό,τι στην Αθήνα.

Ξεχειλίζουν οι ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ

Οι μεγάλες ποσότητες των βροχοπτώσεων σε συνδυασμό με τις ισχυρές χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν το περασμένο χειμώνα ήταν αρκετές για να γεμίσουν τους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εταιρίας Υδρευσης και Αποχέτευσης της Πρωτεύουσας, τα αποθεματικά του νερού της ανήλθαν σήμερα στα 1.371.187.000 m3, όταν κατά την αντίστοιχη ημέρα του 2014 ανέρχονταν στα 1.244.540.000 m3.

Συγκεκριμένα στον Εύηνο τα αποθεματικά φτάνουν τα 114.202.000 m3, στο Μαραθώνα τα 29.103.000 m3, στο Μόρνο τα 724.002.000 m3 όταν μέγιστη χωρητικότητά του ανέρχεται στα 764.000.000 m3 και στην Υλίκη 503.880.000 m3.
Σύμφωνα με τους υπευθύνους της ΕΥΔΑΠ, στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας καταναλώνονται κάθε χρόνο 400.000.000 m3. Ετσι οι ταμιευτήρες με τα αποθεματικά που διαθέτουν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του λεκανοπεδίου για τα επόμενα τρία χρόνια, ακόμα κι αν δεν πέσει ούτε μια σταγόνα βροχής.

Μπορεί οι ισχυρές βροχές να γέμισαν τους ταμιευτήρες, ωστόσο οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει του καλοκαιριού. Κι αυτό γιατί όπως αναφέρουν οι ισχυρές βροχοπτώσεις μπορεί να ευνοήσουν τις πυρκαγίες. «Οι βροχοπτώσεις ευνοούν της αύξηση της ποώδους βλάστησης, δηλαδή των χόρτων. Τα χορτάρια επειδή ξεραίνονται, λειτουργούν ως θρυαλίδες για την έναρξη και την μετάδοση των πυρκαγιών» λέει στο , ο δασολόγος και διευθυντής του Ινσιτούτου Μεσογεικών Δασικών Οικοσυστημάτων, Γιώργος Καρέτσος και συνεχίζοντας συμπληρώνει: «Φυσικά αν έχουμε ένα βροχερό καλοκαίρι, ακόμα και με τρεις βροχές μέσα στον Ιούλιο θα δημιουργηθούν ευνοικότερες συνθήκες για να μην έχουμε πυρκαγίες το καλοκαίρι».