Μαξίμου: Το Μνημόνιο έληξε στις 25 Γενάρη – Η ΝΔ στο πλευρό των δανειστών

0
«Τα μνημόνια στην Ελλάδα τελείωσαν στις 25 Γενάρη», αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στην οποία υποστηρίζεται ότι το Μνημόνιο «δεν έχει ημερομηνία λήξης».

Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, «οι αρμόδιοι του EFSF καλό θα είναι να ενημερωθούν για τις σκληρές διαπραγματεύσεις στις τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις του Eurogroup. Και κυρίως, για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο δεν υπάρχει, όχι τυχαία, καμία αναφορά σε μνημόνια».
Μάλιστα, η κυβέρνηση ασκεί σκληρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «η ΝΔ συνεχίζει να διαλέγει την πλευρά των δανειστών και όχι της ελληνικής κοινωνίας».
«Τους καλούμε να προσέλθουν στη Βουλή, στη συζήτηση για την παράταση της δανειακής σύμβασης, προκειμένου να ενημερωθούν για το τι υπέγραφαν μέχρι τώρα και τι κατάφερε η νέα κυβέρνηση», αναφέρει το Μαξίμου.

Αναλυτικά οι διευκρινίσεις του ΕΤΧΣ
«H Κύρια Σύμβαση Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement - MFFA) είναι μια νομική σύμβαση μεταξύ του EFSF, της ελληνικής κυβέρνησης, της ελληνικής κεντρικής τράπεζας και του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που είναι το ταμείο ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών.
Αυτή καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, όσον αφορά π.χ. το ποσό του δανείου, την περίοδο διαθεσιμότητας, τους τόκους και την αποπληρωμή του. Υπογράφεται δε από τον διευθύνοντα σύμβουλο του EFSF και τον έλληνα υπουργό Οικονομικών.
Η παροχή οικονομικής βοήθειας στο πλαίσιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης εξαρτάται από την συμμόρφωση της Ελλάδας με τις πολιτικές μεταρρυθμίσεων που καθορίζονται στο Μνημόνιο (MoU), το οποίο συμφωνήθηκε από την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το Μνημόνιο είναι ένα ξεχωριστό και αυτοτελές έγγραφο, αλλά συνδέεται με την Κύρια Σύμβαση Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης, καθώς καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει χωρίς την τήρηση του Μνημονίου ('no disbursement can be made without MoU compliance'), το οποίο αξιολογείται από τους θεσμούς.
Η ελληνική Κύρια Σύμβαση Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Αλλά στις 19 Δεκεμβρίου 2014 το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αποφάσισε να χορηγήσει μια τεχνική επέκταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2015. Στις 27 Φεβρουαρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο των διευθυντών του EFSF αποφάσισε να επεκτείνει περαιτέρω την ελληνική Κύρια Σύμβαση Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης κατά τέσσερις μήνες, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015.
Επιπρόσθετα θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Μνημόνιο είναι ένα έγγραφο που αναθεωρείται συχνά όταν λαμβάνει χώρα μια αξιολόγηση, πιθανώς αντικατοπτρίζοντας νέες συνθήκες και την ανάγκη υιοθέτησης της λίστας των μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν. Το Μνημόνιο, σε αντίθεση με την Κύρια Σύμβαση Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης, δεν χρειάστηκε να παραταθεί διότι δεν έχει ημερομηνία λήξης ('has no termination date')».

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)