Απλά μαθήματα λαϊκής κυριαρχίας και διαπραγμάτευσης από την ελληνική κυβέρνηση της ευρωπαϊκής αριστεράς…

Επισημαίνει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος   
Τρεις στενοί μου φίλοι, υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής διοίκησης, επικοινώνησαν μαζί μου θορυβημένοι μετά την συνέντευξη τύπου Ντάισελμπλουμ-Βαρουφάκη και με ρώτησαν αν ο ΣΥΡΙΖΑ «τρελάθηκε»! Αμέσως μετά διάβασα τις ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ένοιωσα κυριολεκτικώς αναγούλα!
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στα πράγματα την στιγμή κατά την οποία ο νενεκισμός είχε γίνει η κυρίαρχη, επίσημη ελληνική πολιτική πρακτική και το «you've asked and we've delivered» το σύνθημα με το οποίο οι ελληνικές κυβερνήσεις της κρίσης και των μνημονίων με την τρόικα πολιτεύονταν στην ΕΕ. Άρα είναι .....
φυσιολογική η αυτόματη αντίδραση «σοκ και δέος» από όσους θεωρούσαν την στρατηγική «σοκ και δέος» της τρόικας κανόνα και την κατάπτυστη συμπεριφορά - των προηγούμενων κυβερνήσεων - νομιμοποίησης της κατάλυσης της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας στην Ελλάδα, όπως και της νομιμότητας και της στοιχειώδους διακυβερνητικής δημοκρατίας στην ΕΕ ως αρχή ευρωπαϊκότητας, σοβαρότητας και υπευθυνότητας!
Με αυτή την έννοια η  αντίδραση του ελληνικού καθεστώτος που πτώχευσε την Ελλάδα και φτωχοποίησε τα δύο τρίτα του ελληνικού πληθυσμού, αν και εμετική, είναι απολύτως κατανοητή! Κατανοώ επίσης απολύτως τις ανησυχίες προοδευτικών φίλων μου, στελεχών της διοίκησης… αυτοί απλώς είχαν μάθει η Ελλάδα είτε να αποτελεί το χαϊδεμένο, κακομαθημένο παιδί της Δύσης - για την ανάπτυξη του οποίου φρόντιζαν, πλουσιοπάροχα για την ολιγαρχία του, οι κηδεμόνες του και όχι το ίδιο - είτε το απροσάρμοστο έθνος που θα έπρεπε να τιμωρηθεί για να βάλει μυαλό και να αποκτήσει ορθολογικότητα!
Αυτά μαθαίναμε σαν ευρωπαϊκή πολιτική, επί τόσα χρόνια, έτσι κατασκεύαζαν οι περισσότεροι έλληνες το γνωστικό τους μοντέλο! Και αυτό είναι ένας χυδαίος πολιτισμός, αγαπητέ αναγνώστη, βασισμένος σε ένα διαστροφικό παιδαγωγικό/πολιτικό μοντέλο, όπως και να το δεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννης Βαρουφάκης «πρόσφεραν» χθες απλώς, απλά μαθήματα λαϊκής κυριαρχίας και διαπραγμάτευσης από την ελληνική κυβέρνηση της ευρωπαϊκής αριστεράς, προς όλους εκείνους που είτε ταυτίζουν την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση με μια Αυτοκρατορία του ολοκληρωτικού καπιταλισμού υπό γερμανική διοίκηση, είτε θεωρούν πώς διαπραγμάτευση σημαίνει ανταλλαγή δημοκρατικής ποιότητας με χρηματική ποσότητα για τις τσέπες ολίγων ασφαλώς. Βλέπετε γιατί κυριολεκτώ ισχυριζόμενος πως βιώνουμε αυτές τις ώρες την εμπειρία μια φαρσοειδούς «εξεγέρσεως» των νενέκων στη χώρα μας και των νεοφιλελευθέρων που ορίζουν σήμερα τις πολιτικές στην Ευρωζώνη;
Προσοχή, δεν ισχυρίζομαι πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε καλά! Καθόλου καλά δεν ξεκίνησε στο επίπεδο της επικοινωνίας και της άρθρωσης της στρατηγικής απεγκλωβισμού της χώρας από την κοινωνικώς και παραγωγικώς καταστροφική σχέση των ελληνικών κυβερνήσεων με τους παράγοντες της τρόικας. Η σημερινή κυβέρνηση εμφανίζεται πρόχειρη και αδόμητη ως στρατηγική, ολοκληρωμένη βούληση. Είναι σαν να ξεκίνησε άναρχα την διαπραγμάτευση, υπονοώντας αυτά που θα έπρεπε εξ αρχής να καταδηλώσει - στους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς που πρέπει – και να καταδηλώνει  αυτά που θα έπρεπε να προδηλώνει στους θεσμούς που δεν έχουν πρωτογενή  σχέση με το νέο πλαίσιο διαπραγμάτευσης σε πολιτική βάση (πχ. Eurogroup).
Ωστόσο, το ότι η κυβέρνηση εμφανίζει τα πρώτα εικοσιτετράωρα της ύπαρξής της  πρόβλημα στην στρατηγική της και προχειρότητα έως αμηχανία στην πολιτική της τακτική, δεν σημαίνει πως έχει άδικο στους στόχους επί των οποίων επιμένει και άδικο επί του πολιτικού της οραματισμού και επί της σχετικής φιλοσοφίας που τον ορίζει. Η ελληνική κυβέρνηση έχει απόλυτο δίκιο  με όρους δημοκρατίας, λαϊκής κυριαρχίας, οικονομικής αποτελεσματικότητας και ευρωπαϊκής νομιμότητας… Αλλά με το «δίκιο» σου είναι βέβαιο πώς δεν κάνεις πολιτική, αλλά αποκλειστικά επανάσταση. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να κάνει αριστερή πολιτική και όχι λαϊκή επανάσταση. «Λαϊκή επανάσταση» κάνει για σχεδόν έναν ολόκληρο αιώνα το ΚΚΕ, από την ηγεσία του οποίου θα περίμενε κάποιος λιγότερη αρρωστημένα συμπλεγματική εμπάθεια αυτές τουλάχιστον τις ώρες, κατά τις οποίες η πρώτη κυβέρνηση με κορμό την αριστερά στην πολιτική μας ιστορία, αγωνίζεται για τα θεμελιώδη που αγωνίστηκαν διαχρονικά οι έλληνες κομμουνιστές. Μην το πάρετε σεξιστικά, αλλά είναι «δυστυχία» για την ηγεσία του ΚΚΕ να εμφανίζει έλλειψη ανδρισμού αυτές τις ώρες, κάνοντας «δίκη προθέσεων»!
Ο ελληνικός λαός πρέπει ενεργά να στηρίξει την κυβέρνηση όσο αυτή εμφανίζεται αποφασισμένη να υπηρετήσει το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον με όρους λαϊκής κυριαρχίας, αξιοπρέπειας, δημοκρατίας και ευρωπαϊσμού. Αν δεν το πράξει ο ελληνικός λαός, ποιος άραγε άλλος να έχει ζωτικό συμφέρον να το πράξει; Αν βρεθεί χωρίς λαϊκή υποστήριξη στα θεμελιώδη αυτά ζητήματα που η κυβέρνηση θέτει ως βασικές αρχές για πολιτική διαπραγμάτευση στην ΕΕ και διεθνώς, τότε ποιος σοβαρός άνθρωπος θα μπορούσε να την κατακρίνει για υπαναχώρηση!
Αριστερές κυβέρνησης χωρίς ενεργό υποστήριξη του λαού δεν μακροημερεύουν στις αστικές δημοκρατίες. Αν παραμείνουμε αδρανείς θεατές σε αυτή την μάχη που ξεκίνησε για μια ουσιαστική πολιτική αναθεώρηση της ύπαρξης της Ελλάδα στην Ευρωζώνη και της θεσμικής δομής και λειτουργίας της ΕΕ, είναι εύλογο πως είτε σύντομα θα πέσει η κυβέρνηση, είτε πως σύντομα θα αποδυναμωθεί και θα υποχωρήσει στα θεμελιώδη και ζωτικά ζητήματα, που ήδη έθεσαν επίσημα στους πρώτους ευρωπαίους συνομιλητές τους ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί οικονομικών και εξωτερικών.
Γα να μην αρχίσει λοιπόν τις «κωλοτούμπες» και αυτή η κυβέρνηση, μετά τις περίγελες προηγούμενες της κρίσης, θα πρέπει να σηκώσει τον «πισινό» του από τον καναπέ ο έλληνας και να καταλάβει πως η πολιτική διαπραγμάτευση είναι μια πολύ σοβαρή, δύσκολη και επίπονη υπόθεση, την οποία δεν πρέπει να αφήσεις αποκλειστικά στα χέρια της ελίτ που την διεξάγει. Ο ελληνικός λαός και μόνον αυτός μπορεί να κρατήσει ζωντανή την κυβέρνηση της αριστεράς στην πρώτη ουσιώδη σύγκρουσή της με τα κυρίαρχα νεοηγεμονικά συμφέροντα που ορίζουν την σημερινή οντότητα της Ευρωζώνης και της ΕΕ. Με κριτική, με αυστηρή κριτική, αλλά παράλληλα με ήθος και κοινωνική συνείδηση!
Όσο για τους δεξιούς, κεντροδεξιούς και κεντροαριστερούς με την κουλτούρα του νενέκου, ας φροντίσουν να μην εκτίθενται τόσο πολύ! Αυτή η κυβέρνηση σίγουρα θα ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα εντός των οποίων αυγάτισε η διαφθορά και η διαπλοκή στην Ελλάδα, το ζήτημα ωστόσο είναι αν θα μπορούσε να πετύχει μια ουσιαστική, δημοκρατική επανίδρυση του ελληνικού κράτους με παραγωγική ανασυγκρότηση και κατάργηση του καθεστώτος υποτέλειας που έχει επιβληθεί παράτυπα και εξοργιστικά αντικανονικά για την Ελλάδα στην Ευρώπη.
Το τελευταίο απαιτεί αμέσως δύο πράγματα: Από την μια καλά επεξεργασμένη στρατηγική διαπραγμάτευσης και ικανούς διαχειριστές κρίσεων, ενώ από την άλλη συνειδητοποίηση πως άλλο είναι το ύφος στο αμφιθέατρο των ΑΕΙ, άλλο σε διεθνή φόρα και κέντρα ανάπτυξης πολιτικών και άλλο αυτό που πρέπει να ορίζει υπουργούς στο πλαίσιο σκληρών πολιτικών διαπραγματεύσεων σε ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο. Δεν είναι δευτερεύον, επουσιώδες  ζήτημα, είναι και αυτό θεμελιώδες!...