Στην "κατάψυξη" μπαίνει πάλι η χώρα από αύριο το βράδυ - Προσοχή στις μετακινήσεις

Πάλι στην "κατάψυξη" μπαίνει από αύριο η χώρα με ψυχρές αέριες μάζες από την ανατολική Ευρώπη να κατακλύζουν βαθμιαία την Ελλάδα με χιονοπτώσεις στα βόρεια και σφοδρές καταιγίδες στα νότια και των κεντρικά.

Το κυριότερο τμήμα της κακοκαιρίας αναμένεται ...
από το μεσημέρι της Τρίτης αλλά θα επηρεάσει μικρότερο τμήμα της επικράτειας σε σχέση με την παραμονή της πρωτχρονιάς, ωστόσο θα είναι πιο ισχυρό και καλούνται οι πολίτες ειδικά των ορεινών και ημιορεινων περιοχών να λάβουν τα μέτρα τους και να προστατευθούν.

Οι πολικές θερμοκρασίες, το χιόνι και η βροχή θα διαρκέσουν τουλάχιστον ένα 24ωρο έως το μεσημέρι της Τετάρτης ενώ άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται σταδιακά από την Πέμπτη. Ειδικά για τη Δευτέρα οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5-7 μποφόρ και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις, σποραδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων στα ορεινά.

Στα νησιά του Ιονίου στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο λίγες νεφώσεις με καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και χιόνια στα ορεινά.

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο νεφώσεις με σποραδικές βροχές στο νότια και χιόνια στα ορεινά και βαθμιαία σε ημιορεινές περιοχές.

Στην Κρήτη και στις Κυκλάδες νεφώσεις με σποραδικές καταιγίδες και χιόνια στην ορεινή Κρήτη.

Στα νησιά ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με σποραδικές βροχές στα νότια και από το απόγευμα χιόνια στα βορειότερα νησιά.

Στην Αττική νεφώσεις με τοπικές βροχές . Χιόνια θα πέσουν στην Πάρνηθα και βαθμιαία στα υπόλοιπα ορεινά ενώ το βράδυ πιθανόν να χιονίσει και στα βόρεια προάστια.

Στην Θεσσαλονίκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Την Τρίτη, ημέρα κατά την οποία αναμένεται να δουν θερμοκρασίες ακρετά κάτω από το μηδέν η ανατολική και νότια χώρα αναμένονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις, και στις νοτιότερες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές χιονόνερο. H θερμοκρασία θα πέσει μέχρι και 15 βαθμούς υπό το μηδέν στις ορεινές περιοχές που θα πληγούν από τις αεριας ψυχρές μάζες του χαμηλού βαρομετρικού.

Τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη πιθανόν να είναι κατά τόπους έντονα. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος και μόνο στα βόρεια θα υπάρχουν νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ο παγετός, στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια κατά τόπους ισχυρός.

Την Τετάρτη συνεχίζεται η κακοκαιρία στις ίδιες περιοχές με τους ανέμους να παραμένουν βορειάδες 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση στα δυτικά και βόρεια. Τα θερμόμετρα θα συνεχίσουν να δείχνουν πολύ χαμηλές θεμοκρασίες και ισχυρό παγετό.

Την Πέμπτη τα φαινόμενα περιορίζονται βαθμιαία στη βόρεια Κρήτη όπου και θα σταματήσουν μέσα στην ημέρα ενώ στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία από τα δυτικά θα αυξηθούν.

Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Σε μικρή άνοδο η θερμοκρασία κυρίως κατά τη κατά τη διάρκεια της ημέρας αφού ο παγετός θα παραμείνει τις βραδυνές και πρώτες πρωινές ώρες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Για την Παρασκευή και το Σάββατο αναμένονται λίγες νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες στα δυτικά και νότια, με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις με τους ανέμους να πνέουν δυτικοί, βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και τη θερμοκρασία να βρίσκεται σε σταδιακή άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στην Αττική η θερμοκρασία θα φτάσει τους 14 βαθμούς το Σάββατο και προβλέπεται ηλιοφάνεια, ενώ μια όμορφη χειμωνιάτικη ημέρα θα ξημερώσει την Κυριακή.