Τα εκλογικά κάστρα της Ελλάδας

0
Κι ενώ οι κάλπες έχουν ανοίξει και έκαστος αναμένεται να κριθεί εκ του αποτελέσματος, το ενδιαφέρον πολιτικών αναλυτών καθώς και κομματικών επιτελείων επικεντρώνεται, ως είθισται, στις περιοχές βαρόμετρα της εκλογικής…

 αναμέτρησης. Εύλογα άλλωστε, αφού αν ανατρέξει κανείς στην εκλογική γεωγραφία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας,  παρατηρεί περιοχές που φέρουν τον τίτλο των άπαρτων κάστρων ενώ άλλες, παρουσιάζοντας ποικιλία προτίμησης σε πολιτικούς εκφραστές ανά εκλογική περίοδο, φαίνεται να κρίνουν το αποτέλεσμα. Ποια είναι όμως τα εκλογικά κάστρα της Ελλάδας και ποια τα βαρόμετρα μέσα στα χρόνια

Στη μέχρι πρότινος δικομματική Ελλάδα, η Nέα Δημοκρατία είναι το κόμμα με τα περισσότερα εκλογικά κάστρα και μάλιστα απόρθητα, αφού αρκετές είναι οι περιοχές εκείνες που έχει χάσει μόνο μια από τις δεκαπέντε φορές την εκλογική μάχη. Η Ά Αθηνών, η Αργολίδα, η Καστοριά, το Κιλκίς, η Λακωνία η Φλώρινα, είναι μερικές από τις περιφέρειες που χρωματίζονται πάντοτε με μπλε, ενώ πλειοψηφεί ισχυρά και στις Έβρο, Άρτα, Μεσσηνία και Ξάνθη.

Α»Αθηνών
Αργολίδα

Άρτα

Καστοριά

Ξάνθη

Λακωνία

Μεσσηνία

Κιλκίς


Aντίθετα, η NΔ δεν έχει σημειώσει αρκετές πρωτιές στους νομούς Hρακλείου, Λασιθίου και Xανίων. Mέχρι και το 2009 η Kρήτη ήταν ο προνομιακός χώρος του ΠAΣOK, ενώ από το 2012 είναι το ισχυρότερο κάστρο του ΣYPIZA, όπως επίσης και η Aχαΐα. Παρόλα αυτά η Ηλεία τα Δωδεκάνησα, πολλά από τα νησιά του Ιονίου και η Β» Πειραιά παραμένουν τα εκλογικά κάστρα του ΠΑΣΟΚ, αφού τουλάχιστον δέκα από τις 15 εκλογικές μάχες έχουν βαφτεί πράσινες.
Αχαΐα

Δωδεκάνησα

Ηλεία

Ηράκλειο

Κέρκυρα

Β» Πειραιά


Παρόλα αυτά το εκλογικό αποτέλεσμα συνήθως κρίνεται από τις περιοχές που ο χρωματισμός εναλλάσσεται κατά περίπτωση. Μερικές περιοχές κατεξοχήν βαρόμετρα της εκλογικής διαδικασίας θεωρούνται η Β» Αθηνών, εύλογα αφού απαρτίζεται από μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος, η Αιτωλοακαρνανία, τα Γρεβενά, η Ημαθία, η Θεσπρωτία, η Α» Θεσσαλονίκης, τα Ιωάννινα, η Κορινθία και η Χίος.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)