Ο Τσίπρας κηρύσσει τον πόλεμο στα "βραχιολάκια" του all inclusive

Ο Τσίπρας κηρύσσει τον πόλεμο στα `βραχιολάκια` του all inclusiveΣτην υπόσχεση του νέου αριστερού πρωθυπουργού της Ελλάδας να περιορίσει τον τύπο του μαζικού τουρισμού που έχει αναπτύξει η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες εστιάζει η Dailymail.
Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει πως οι συμφωνίες με τα all-inclusive θέρετρα της χώρας κρατούν μακριά τους τουρίστες από την τοπική οικονομία, καθώς παραμένουν εντός των χώρων των θερέτρων και μακριά από τι μικρές επιχειρήσεις.


"Δεν θέλουμε να συνεχιστεί το σημερινό κορεσμένο μοντέλο εντατικής εκμετάλλευσης του τουρισμού", έχει υποστηρίξει, με τη δημοσιογράφο της Dailymail να σημειώνει πως δεν υποστηρίζει την πλήρη απαγόρευση αλλά θέλει να ενθαρρύνει το παραδοσιακό μοντέλο διακοπών.

Να πηγαίνουν δηλαδή οι τουρίστες στα τοπικά μπαρ, τα εστιατόρια και τα αξιοθέατα.

Ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε στους New York Times πως η πολιτική των all-inclusive και της τουριστικής βιομηχανίας δεν είναι ό,τι καλύτερο.

Τα εκατοντάδες all-inclusive ξενοδοχεία στα ελληνικά νησιά και την ηπειρωτική χώρα είναι δημοφιλή στις οικογένειες αλλά αποτελούν καταστροφή για τα εμπορικά καταστήματα και τα εστιατόρια, καθώς οι παραθεριστές μένουν μέσα στα θέρετρα.

Οι Βρετανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες έχουν μακροχρόνια συμβόλαια με all-inclusive θέρετρα, κάτι που σημαίνει ότι οι όποιες αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς στην Ελλάδα θα ήταν απίθανο να επηρεάσει φέτος τους τουρίστες.

Τόσο Έλληνες όσο και Βρετανοί που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό αντιτίθενται στις φορολογικές αλλαγές που θα αυξήσουν το κόστος της επίσκεψης στα θέρετρα της χώρας.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης σημείωσε πως η αύξηση φόρων για τα τουριστικά καταλύματα θα είναι σαν αυτοκτονία για την Ελλάδα.

Μόνο το 2014, τα έσοδα από τα πακέτα all-inclusive ανήλθαν σε 1,5 δισ. ευρώ, με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού να δηλώνει πως οι τουριστικοί πράκτορες ελπίζουν ότι η νέα κυβέρνηση θα ενεργήσει με υπευθυνότητα.