ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΣΠΙΤΑΚΙ ΜΟΥ ΑΝΤΙΟ

 Γράφει ο Βασίλης Τσούγκαρης

Πάμε για τη νέα χρονιά στη χώρα μας, και όπως συνηθίζεται τέτοιες μέρες όλοι δίνουν ευχές σε όλους, έτσι, μπας και μπει καλά το νέο έτος, μπας και τα «χειρότερα» πάψουν επιτέλους για τη χώρα μας.
Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ίσως να έπιαναν οι όποιες ευχές. Στην Ελλάδα του μνημονίου, και των ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ, όχι ευχές δεν πιάνουν, αλλά…. Άντε μη πω και κοκκινίσουν όλοι οι υπολογιστές.
Να πούμε περιληπτικά μια ιστορία, ένα παραμύθι που το ακούγαμε από μικροί, το ζούσαμε, και σήμερα εξελίσσεται σε εφιάλτη.
Μια φορά και έναν καιρό λοιπόν, στην Ελλάδα, μια χώρα που οι διάφοροι προδότες την είχαν καταπληγώσει, σιγά σιγά οι ......
κάτοικοι της άρχισαν να προσπαθούν να ζήσουν ανθρώπινα. Έτσι, με πολύ σκληρή δουλειά, μετά την δουλεία των 400 χρόνων, κατόρθωσαν να μπουν σε μια «σειρά», να… αποκτήσουν δικό τους σπίτι, είτε με τη «βοήθεια» κάποιας τράπεζας, είτε σαν…. «προίκα». …..
Καλότυχους έλεγαν παλιά εκείνους που είχαν δικό τους σπίτι, είχαν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους για να αφήσουν μετά στα παιδιά τους. 
Και πέρασαν τα χρόνια, φτάσαμε στο σήμερα, που ο κάθε έλληνας, που είχε τη δυνατότητα, για να γλυτώνει τα νοίκια, πήγαινε στην τράπεζα, έπαιρνε ένα στεγαστικό δάνειο, με αυτό αγόραζε το σπίτι του, την «πρώτη κατοικία», και αντί να πληρώνει νοίκι σε κάποιον σπιτονοικοκύρη, πλήρωνε δόση κάθε μήνα στην τράπεζα, με το όνειρο να ξεπληρώσει ΟΛΕΣ τις δόσεις, και τους ΤΟΚΟΥΣ, και να του μείνει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το σπίτι αυτό, το οποίο αν το καλοσκεφτείτε, το είχε πληρώσει ΤΡΕΙΣ και ΤΕΣΣΕΡΙΣ φορές πάνω από την αξία του….
Και έλεγαν πως….. η «πρώτη κατοικία, είναι ιερή, δε μπορεί κανείς να την πειράξει, δεν…. Και βγήκαν νόμοι για την προστασία της» και κολοκύθια με τη ρίγανη.
Απολαύατε μια είδηση φίλοι μου, και ΤΡΕΞΤΕ.
«Τέλος η προστασία της α’ κατοικίας με το 2015 – Ποιες 2 επιλογές έχετε για να μη βγει το σπίτι σας σε πλειστηριασμό
Τέλος η προστασία της πρώτης κατοικίας από 1η Ιανουαρίου 2015. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι δεν θα προχωρήσει σε παράταση της μεταβατικής διάταξης για την αναστολή των πλειστηριασμών υπό προϋποθέσεις που προβλέπει ο τελευταίος νόμος Χατζηδάκη και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2014.
Σύμφωνα με τα «Νέα», αυτό σημαίνει ότι από το νέο έτος εκατοντάδες δανειολήπτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ακόμη και να χάσουν την πρώτη κατοικία, με πρώτους εκείνους που έχουν ήδη στα χέρια τους διαταγή πληρωμής και δεν κατάφεραν ή δεν θέλησαν να ρυθμίσουν το δάνειο ή τα δάνειά τους το προηγούμενο διάστημα. Μόνος τρόπος προστασίας η υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη για όσους μπορούν να αποδείξουν πραγματική αδυναμία πληρωμής, ενώ για όσους θέλουν να συνεργαστούν με τους πιστωτές τους και να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις των δανείων τους ξεκινά η εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας από τις τράπεζες.
Γκρίζα ζώνη ωστόσο παραμένει τι θα γίνουν εκείνοι που κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη τους κατοικία και οφείλουν σε τρίτους, εκτός δηλαδή των τραπεζών, καθώς ο Κώδικας Δεοντολογίας ορίζει μόνο τα των πιστωτικών ιδρυμάτων.»
ΠΗΓΗ: ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.GR
Η πρώτες κατοικίες, και γενικά οι κατοικίες, όποια σειρά και αν έχουν, είναι άδω και χρόνια στο μάτι ελλήνων και ξένων τοκογλύφων, και αυτό το ξέρουν μέχρι και τα μικρά παιδιά. Από το «νέο έτος» με τον έναν η τον άλλο τρόπο θα αρχίσουν να αλλάζουν ιδιοκτήτες, όπως και πολλά άλλα. Πολλοί ήταν εκείνοι που εδώ και χρόνια φώναζαν γι αυτό, αλλά δυστυχώς κανείς δεν τους έδινε σημασία. Και γιατί να τους δώσει άλλωστε, όταν έβλεπε το «τυράκι» της…. «ανάπτυξης» και της «εξόδου στις αγορές» και δεν έβλεπε τη ΦΑΚΑ που κρυβόταν από πίσω.
Οι «άγιες κυβερνήσεις» μας βρήκαν πολλά κόλπα για να μας εξαθλιώσουν περισσότερο, να μας πατήσουν ακόμα πιο πολύ τα κεφάλια μας στο βούρκο.
Είτε αλλάξουμε κυβέρνηση είτε όχι, η ουσία είναι μια..
Οι «υπογραφές» που έπεσαν, θα παραμείνουν.
Καλή χρονιά αδέλφια, και άλλο κακό να μη μας βρει….

Βασίλης Τσούγκαρης