Κι όμως, ο κ Στουρνάρας εχει δίκιο

Tου Πέτρου Τρουπιώτη
 
    Είναι οι δηλώσεις του κ Στουρνάρα , «εμπρηστικές» για την ελληνική οικονομία, όπως λένε οι οικονομολόγοι του Σύριζα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος «διέβη τον Ρουβικώνα», όπως λέει ο κ Δραγάτης, ή απλώς « είπε την πραγματικότητα προειδοποιώντας», όπως υποστηρίζει ο ίδιος ;
 
 Η παρέμβαση του κ Στουρνάρας τις τελευταίες μέρες και οι αναφορές του τόσο στην κατάσταση του τραπεζικού συστήματος στην χωρά όσο και στα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει  πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και μια (παρατεταμένη) προεκλογική περίοδος  άναψε φωτιές στο πολιτικό σκηνικό.
 Ο κ Στουρνάρας, που όπως είναι..... γνωστό δεν αποτελεί και το πιο αγαπητό πρόσωπο για τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης  βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, με πολλούς από τον Σύριζα να απειλούν ακόμα και με «κυρώσεις» τον κεντρικό τραπεζίτη.
 Ας δούμε όμως αν τελικά ο κ Στουρνάρας, «ξεπέρασε τα όρια των αρμοδιοτήτων του» όπως υποστηρίζουν αρκετοί στον Σύριζα (και όχι μόνον είναι η αλήθεια)  με τα όσα είπε και αν δημιούργησε πρόβλημα στην εικόνα της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό.
    Τι είπε λοιπόν ο κ Στουρνάρας; Ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι
«η κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις,  η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό", καθώς και "ότι ο κίνδυνος όχι μόνο ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε, αλλά ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας, είναι μεγάλος". 
   Δηλαδή ο κ Στουρνάρας είπε απλώς την πραγματικότητα, αυτά που όλοι οι οικονομολόγοι που βλεπουν τα πράγματα  μόνον με τα «οικονομικά γυαλιά» και μέσα από την δυναμική και λογική των αγορών πιστεύουν.
 Αυτά που θεωρούν γεγονότα όλοι οι αρμόδιοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και πέραν του Ατλαντικού.
  Δηλαδή ο κ Στουρνάρι δεν αποκάλυψε κανένα μυστικό, δεν άνοιξε κλειστούς μυστικούς φάκελους.
 Είπε απλώς δυνατά , αυτό που όλοι όσοι ασχολούνται με τα της οικονομίας γνωρίζουν.
 Αυτό που γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν στα χέριά τους την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν ή μη τα χρήματα τους για επενδύσεις στην χώρα μας.
   Ήταν σωστό αυτό που έκανε.
 Κατά την προσωπική μου άποψη ναι. Γιατί οι δηλώσεις του αυτές, το να πει δηλαδή δυνατά την πραγματικότητα, αυτή που γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με τα της οικονομίας και της αγοράς, ουσιαστικά έκαναν και το σύνολο των πολιτών κοινωνούς της πραγματικότητας
 Και αυτό είναι πολύ σημαντικό μια και είναι πολύ πιθανόν να κληθούμε όλοι , ως πολίτες να ψηφίσουμε σε ένα περίπου μήνα για το ποιος θέλουμε να μας κυβερνήσει. Και τότε πρέπει , για να ψηφίσουμε υπεύθυνα, να γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα. Για να ξέρουμε αν όσα μας λένε οι πολιτικοί ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα , αν οι υποσχέσεις τους έχουν καμία πραγματική βάση , για να ξέρουμε τελικά τι μας περιμένει ψηφίζοντας τον έναν ή τον άλλον.
 Και επίσης, για να είναι σαφές και στους ιδίους τους βουλευτές που χθες ψηφίσαν στην πρώτη κατά σειρά ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, τι σημαίνει για την οικονομία και την χώρα , η πιθανή αρνητική τους στάση.
 Έτσι ώστε κανένας να μην  μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε….
 
 
ΥΓ. Από την χθεσινή ψηφοφορία , στην Βουλή, φάνηκε ότι λείπουν είκοσι βουλευτές για να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία , στις 29 του μηνός.
 Το νούμερο δεν είναι μικρό, αλλά δεν θα έλεγα ότι είναι ανέφικτο αν συνυπολογίσει κανεις και ορισμένες κινησεις που γίνονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο παρασκηνιο. Δεν φαίνεται πάντως να δημιουργείται , τουλάχιστον τώρα, δυναμική για τους 180