Με στόχο τις εκλογές και την κατάκτηση της αυτοδυναμίας ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει όχι μόνο στη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα οδηγήσει σε εθνικές εκλογές, αλλά και στην αυτοδυναμία. Η
παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στη χθεσινή συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας ξεκαθάρισε το πεδίο των πολιτικών στόχων...
και τις κινήσεις του κόμματος, ενόψει των κρίσιμων νέων ψηφοφοριών για την προεδρική εκλογή...

Ο κ. Τσίπρας μίλησε πρώτη φορά ανοιχτά για το στόχο της αυτοδυναμίας στις εκλογές, ώστε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και να διαπραγματευτεί σκληρά και χωρίς ταλαντεύσεις και υπαναχωρήσεις με τους δανειστές.

Η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ουσιαστικά ο στόχος και των πολιτικών αντιπάλων της είναι να ανακόψουν αυτή την δυναμική της αυτοδυναμίας που μπορεί να διαμορφωθεί μετά την αποτυχημένη προεδρική εκλογή. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει ενόψει ειδικά της τρίτης και καθοριστικής ψηφοφορίας για την προεδρική εκλογή, ένα νέο «γύρο φόβου» και πιέσεων προς τους βουλευτές προκειμένου, όχι να εκλεγεί πρόεδρος, όπως λένε στην Κουμουνδούρου – θεωρώντας ότι έχει «κλειδώσει» η μη εκλογή – αλλά για να περιοριστεί η ήττα του κυβερνητικού στρατοπέδου και να μην αναδειχθεί η αξιωματική αντιπολίτευση με ηγεμονικούς όρους νικητής της διαδικασίας. «Θέλουν να μας φορτώσουν συνεργαζόμενους σε μία αυριανή κυβέρνηση για να μην έχουμε λυμένα τα χέρια μας» λένε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κράτησε τη δυνατότητα να κινηθεί με  απόλυτη ελευθερία στις συμμαχίες. Παρότι επισήμως λέγεται ότι δεν υπάρχουν δεσμεύσεις προς τους ανεξάρτητους βουλευτές που καταψηφίσουν πρόεδρο ότι θα μπουν στα ψηφοδέλτια του κόμματος, η θέση που περιγράφηκε χθες, τόσο από τον ίδιο, όσο και από τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Νίκο Βούτση είναι ότι «δεν θα αφήσουμε ξεκρέμαστους όσους καταψηφίσουν», υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι επιθυμούν και εκείνοι να είναι υποψήφιοι και να συνεργαστούν στις εκλογές ή μετά, με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Προκειμένου να μην ανακυκλώνεται μία εσωκομματική συζήτηση επ’ αυτού και για να μην προκληθούν αντιδράσεις στο εσωτερικό η πολιτική γραμματεία αποφάσισε να συγκληθεί η κεντρική επιτροπή του κόμματος – όπου πιθανόν θα εκφραστούν διαφωνίες για τις συμμαχίες – στις 30 Δεκεμβρίου: Εάν έχει εκλεγεί πρόεδρος δεν θα τίθεται θέμα ψηφοδελτίων, αφού οι εκλογές θα πάνε για πολύ αργότερα. Εάν δεν έχει εκλεγεί πρόεδρος και άρα θα βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο, θα είναι τέτοιο το κλίμα, που θα επιτρέπει ιδιαίτερες ενστάσεις για τα ανοίγματα σε βουλευτές και στελέχη από άλλους χώρους.