Προσοχή: O νέος μεγάλος κίνδυνος για την υγεία από τη χρήση κινητών!

0
Προσοχή: O νέος μεγάλος κίνδυνος για την υγεία από τη χρήση κινητών! (φωτό)Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αναμένεται να απασχολήσει έντονα τα επομένα χρόνια τους γιατρούς σε όλο τον κόσμο φέρνει στο προσκήνιο μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Surgical Technology International...

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η διαρκής χρήση κινητών τηλεφώνων και τάμπλετ για την αποστολή γραπτών μηνυμάτων και για την περιήγηση στο διαδίκτυο, εφόσον γίνεται σε όρθια θέση και το άτομο "καμπουριάζει", σκύβει, για να δει την οθόνη, μπορεί να προσθέσει μέχρι και 27 κιλά πίεσης στην σπονδυλική του στήλη, ανάλογα με τη γωνία θέασης της οθόνης.
Στο γράφημα βλέπετε τη γωνία θέασης/χρήσης του κινητού σε μοίρες και το αντίστοιχο βάρος με το οποίο επιβαρύνεται η σπονδυλική στήλη σε κάθε περίπτωση:
0 μοίρες - 4,5-5,5 κιλά
15 μοίρες - 12 κιλά
30 μοίρες - 18 κιλά
45 μοίρες - 22 κιλά και
60 μοίρες - 27 κιλά πίεσης.
Ο συγγραφέας της έρευνας, δρ Kenneth K. Hansraj, ορθοπεδικός και χειρουργός σπινδυλικής στήλης, υποστηρίζει ότι η απώλεια της φυσικής καμπύλης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης οδηγεί σε διαρκώς αυξανόμενη πίεση στον αυχένα.
Όταν το κεφάλι βρίσκεται όρθιο, επάνω ακριβώς από τους ώμους και σε ευθυγράμμιση με τη σπονδυλική στήλη, τότε δεν προκαλείται κανένα πρόβλημα. Όταν, όμως, το κεφάλι γέρνει προς τα εμπρός, τότε, επειδή είναι πολύ βαρύ από μόνο του, ασκεί μεγάλη πίεση στη σπονδυλική στήλη. Και όταν αυτή η πίεση ασκείται για πολλές ώρες την ημέρα, τότε το πρόβλημα διογκώνεται και υπάρχει περίπτωση σοβαρών ορθοπεδικών επιπλοκών.
Υπολογίζεται, ότι οι νέοι άνθρωποι σήμερα χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές (κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ κλπ) για περίπου δύο έως τέσσερις ώρες την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι ο λαιμός τους μένει λυγισμένος για 700 έως 1.400 ώρες τον χρόνο. Οι μαθητές του Λυκείου είναι ακόμη χειρότερα, σύμφωνα με τον δρ Hansraj, αφού μπορεί να φτάσουν και τις 5.000 ώρες πριν καν τελειώσουν το σχολείο!
Οι ερευνητές συνιστούν να σταματήσουμε να κρατάμε τα κινητά μας τηλέφωνα στο ύψος της μέσης μας, για να αποφευχθεί η επαφή των σπονδυλικών δίσκων σε μορφή κύφωσης (καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης που οδηγεί σε σκυφτή στάση σώματος).
aedrthgwdes
Πηγή: onmed.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)