Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα«Σημεία σύγκλισης» και «σημεία απόκλισης» συνέθεσαν τις πολύωρες συζητήσεις της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους εκπροσώπους της τρόικας, την Τρίτη και την Τετάρτη, στο Παρίσι.

Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων...
, πάντως, αποτέλεσε το μοναδικό σημείο απόλυτης σύγκλισης των δύο πλευρών: «Θα συνεχίσουμε εντατικά το διάλογό μας με τις αρχές και εργαζόμαστε για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, κατά την αναχώρησή του χθες το μεσημέρι από τη «Βίλα Σαίντ». Ο ίδιος, μάλιστα, χαρακτήρισε τις ομιλίες «έντονες και εποικοδομητικές».

Η ελληνική πλευρά μιλάει περισσότερο για «δύσκολες» και «σκληρές» διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας, όμως και την «πρόοδο» που ήδη σημειώθηκε, προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το περιβάλλον του υπουργείου Οικονομικών, το κυρίαρχο αίσθημα είναι ότι στο Παρίσι «έγινε ένα σημαντικό βήμα», μπήκε ακόμα «ένα πετραδάκι» στην προσπάθεια να κλείσει η αξιολόγηση, το λεγόμενο «review».

«Κάναμε σημαντική πρόοδο σε αρκετά θέματα. Η πρόοδος βέβαια είναι σε άλλα θέματα μεγαλύτερη και σε άλλα μικρότερη, τα βάλαμε όλα στο τραπέζι και όλα συζητήθηκαν», υπογραμμίστηκε.

Το δημοσιονομικό ήταν κύριο θέμα των συζητήσεων και για το οποίο υπήρξε «αρκετή σύγκλιση» ανάμεσα στις δύο πλευρές, «χωρίς, όμως, να έχει τελειώσει οριστικά».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, «η τρόικα δεν ανέφερε νούμερα αυτή τη φορά» για το δημοσιονομικό κενό και τη διαφορά (των σχεδόν 2 δισ. ευρώ) που έχει με την ελληνική κυβέρνηση.

Το θέμα, πάντως, δεν έχει κλείσει ακόμα, η δε ελληνική πλευρά, που δεν αποδέχεται την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού, πιστεύει ότι κατόρθωσε «να γεφυρώσει» ένα πολύ μεγάλο μέρος του «κατ' αυτούς χάσματος».

Η όλη διαπραγμάτευση χαρακτηρίστηκε επανειλημμένα ως «σκληρή, γιατί ο καθένας έχει τις θέσεις του», η δε επιλογή του Παρισιού ως τόπου συνάντησης σχολιάστηκε θετικά τουλάχιστον από ελληνικής πλευράς: «Αυτό το ριβιού (αξιολόγηση) είναι περίεργο σε σχέση με παλαιότερα και ακριβώς, επειδή είναι έτσι, ένα πολύ μεγάλο μέρος της διαπραγμάτευσης δεν γίνεται εντός της χώρας, όπως γινόταν στο παρελθόν [..] Το γεγονός ότι βρεθήκαμε (στο Παρίσι) βοηθάει πάρα πολύ, διότι μιλάμε πολύ πιο γρήγορα. Καθένας παρουσιάζει τα δικά του. Νομίζουμε ότι είχαμε πρόοδο, καλά πήγαμε και θα συνεχίσουμε».

Τα σημεία που δεν διευκρινίστηκαν στο Παρίσι, αφορούν στο που και στο πότε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, στο εάν μετά τον Σεπτέμβριο και την τωρινή συνάντηση θα υπάρξει και «Παρίσι-3» και πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα.

Επίσης, δεν διευκρινίστηκε, εάν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου παραμένει η ημερομηνία-κλειδί για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.