Η Άγκυρα ήθελε να ελέγξει ακόμη και τις ομιλίες του Πάπα Φραγκίσκου!

Η Άγκυρα ήθελε να ελέγξει ακόμη και τις ομιλίες του Πάπα Φραγκίσκου! Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Τουρκία, μετά από σχετική πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, πέρασε... από πυρός και σιδήρου μέχρι να πραγματοποιηθεί τελικά, αφού οι τουρκικές αρχές έβαλαν πολλά εμπόδια.
Αυτό ισχυρίζεται δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα, σύμφωνα με το οποίο η Άγκυρα ήθελε να ελέγξει ακόμη και τις ομιλίες του Πάπα Φραγκίσκου!


Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η τουρκική κυβέρνηση άργησε να δώσει το πράσινο φως για την επίσημη επίσκεψη του Ποντίφικα στην Τουρκία. Μάλιστα,Τούρκος διπλωμάτης μετέβη στο Βατικανό ζητώντας να ενημερωθεί εκ των προτέρων ακόμη και για τις ομιλίες που θα εκφωνήσει ο Πάπας. Φυσικά, έλαβε μια ευγενική όσο και σαφή αρνητική απάντηση, αναφέρει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα της Ρώμης γράφει, επίσης, ότι «η Αγία Έδρα διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις απέναντι στον Ερντογάν, οι οποίες ενισχύθηκαν –σύμφωνα με πηγές του Βατικανού– από το ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση για να προστατευθούν οι Κούρδοι της συριακής πόλης Κομπάνι».

Όσο για την συνάντηση του Πάπα με τον μεγάλο μουφτή Μεχμέτ Γκορμέζ τέλος, σύμφωνα με την «Λα Ρεπούμπλικα» «δεν θα είναι ένας δύσκολος σταθμός», από την στιγμή που ο Γκορμέζ, κατηγόρησε πρόσφατα τον Φραγκίσκο ότι «πλένει τα πόδια των προσκυνητών και οργανώνει αγώνες ποδοσφαίρου στο Βατικανό, αντί να καταδικάζει τις καταστροφές των μουσουλμανικών τεμενών στην Γερμανία».

Ο Ποντίφικας κατέφθασε σήμερα στην Τουρκία και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.