Ζουν σε αυτή την τρώγλη, συντηρούνται με ένα επίδομα του ΟΓΑ και πληρώνουν ΕΝΦΙΑ!

Ιδού το μεγαλείο του Υπουργείου Οικονομικών. Από τέτοιες οικογένειες κοιτάζει να πληρώσει τους δανειστές η κυβέρνηση… Πρόκειται για από τις πολλές δυστυχώς περιπτώσεις στην χώρα μας, αυτή τη φορά στην Ξάνθη, όπου ενώ μία οικογένεια ζει πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας σε ένα κυριολεκτικά ετοιμόρροπο σπίτι, καλείται να πληρώσει τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).




Το περιστατικό ανέδειξε το Thrakitoday και όπως αναφέρει, πρόκειται για μία μονογονεϊκή οικογένεια τριών ατόμων, με καρδιολογικά προβλήματα που ζει με ένα μικρό επίδομα του ΟΓΑ σε ένα χαμόσπιτο στην ορεινή Γλαύκη. Πρόκειται για ένα διώροφο παλιό οίκημα, με το ισόγειο να βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και το πάτωμα του κτηρίου έχει καλυφθεί από στρώμα χώματος το οποίο όπως αναφέρουν οι ένοικοι δημιουργήθηκε από τις βροχοπτώσεις. Στον δεύτερο όροφο, δεν υπάρχει ταβάνι παρά μόνο η σκεπή στην οποία εντοπίζονται ρωγμές, ενώ υπάρχουν συνολικά τρεις χώροι που κατοικούνται αλλά βρίσκονται σε εξίσου άθλια κατάσταση. Η θέρμανση του χώρου γίνεται με σόμπες ωστόσο το γεγονός πως το σπίτι περιστοιχίζεται από ξύλινες πρόχειρες κατασκευές καθιστά επικίνδυνη ακόμη και τη χρήση τους. Εντός του μισογκρεμισμένου σπιτιού δεν υπάρχει καν τουαλέτα, η οποία βρίσκεται έξω σε άλλον χώρο.
Όπως αναφέρει ο Καρά Χουσεΐν Φερίτ, ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας, μιλώντας στο thrakitoday, τα προβλήματα ξεκίνησαν μετά τον θάνατο του πατέρα του: «Είμαστε πέντε αδέλφια, οι αδελφές μου έχουν παντρευτεί και σήμερα μένουμε εδώ εγώ, η μητέρα μου και ο μικρός μου αδελφός» τονίζει ο ίδιος, εξηγώντας πως η μοναδική πηγή εσόδων της οικογένειας είναι ένα επίδομα που τους καταβάλει ο ΟΓΑ, μιας και ο μικρός του αδελφός είναι ανήλικος, καθώς και τα ελάχιστα μεροκάματα που κάνει ο ίδιος κατά διαστήματα: «Κάνω ένα ή δύο μεροκάματα κάθε 10 ημέρες και βγάζω 5 με 10 ευρώ».
Ωστόσο, η οικογένεια αυτή, που δεν έχει ούτε τα βασικά για να ζήσει, δεν ξέφυγε από τον παραλογισμό της φορολογίας και κλήθηκε να καταβάλει ΕΝΦΙΑ ύψους 237 ευρώ: «Παλεύουμε για να τα βγάλουμε πέρα, βάζουμε περισσότερα ρούχα για να βγάλουμε τον χειμώνα. Η μάνα μου έχει καρδιά, τα πόδια της την πονάνε. Δεν μπορεί να σκουπίσει, να καθαρίσει. Φοβόμαστε να ανάψουμε τη σόμπα γιατί το σπίτι είναι γκρεμισμένο θα πάρει φωτιά και θα καούμε και εμείς μέσα. Παίρνει 350 ευρώ επίδομα και που να πάνε αυτά τα λεφτά; για τα φάρμακα της μητέρας μου; το σπίτι; ή το ρεύμα; δεν μένει απολύτως τίποτα».