Δεν τελειώνουν τα μνημόνια 31 Δεκεμβρίου, το παραδέχεται κι η κυβέρνηση

Το μνημόνιο θα είναι σε ισχύ και στις αρχές του 2015, όπως ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γκίκα Χαρδούβελη. “Το μνημόνιο μπορεί να παραταθεί για τεχνικούς λόγους, για μερικές μέρες ή εβδομάδες μετά το τέλος του έτους” δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος εξερχόμενος του Μαξίμου. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συμπλήρωσε πως δε χρειάζεται νέο δάνειο κι ως εκ τούτου δε θα υπάρξει.

“Οι συζητήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Παρίσι ήταν δύσκολες, αλλά είναι ένα βήμα προς την ολοκλήρωση αυτής τελικής διαπραγμάτευσης” δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προσθέτοντας πως “ο,τι κάνουμε, το κάνουμε με μόνο κριτήριο το συμφέρον της εθνικής οικονομίας. Το βασικό μας, αυτή τη στιγμή, ζήτημα είναι να μην επιβαρυνθεί ο Έλληνας πολίτης”.

Στη συνέχεια, τί έκπληξη, άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ. “Όποιοι νομίζουν ότι είναι εύκολα τα πράγματα, ότι μπορεί κανείς να κάνει μία εύκολη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, τους Ευρωπαίους, το ΔΝΤ, ή τις αγορές κάνει λάθος. Χρειάζεται, λοιπόν, ψυχραιμία, χρειάζεται συσπείρωση, ενότητα, γιατί δυστυχώς το εσωτερικό πολιτικό κλίμα, όλοι όσοι παράγουν αβεβαιότητα και αστάθεια, λειτουργούν αρνητικά σε σχέση με τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας” σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι παρά τις δυσκολίες “η κυβέρνηση παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της για μισθούς και συντάξεις”.

Ερωτηθείς για το δημοσιονομικό κενό ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι δεν υπάρχει. «Το δημοσιονομικό κενό είναι μία θεωρητική συζήτηση περί της αποδοτικότητας των μέτρων του προϋπολογισμού. Έχει αποδειχθεί επί σειρά ετών ότι εκτελούνται οι προϋπολογισμοί και κατακτήσαμε το πρωτογενές πλεόνασμα νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Άρα, υπάρχει μία εμπειρία, ήδη, πολυετής, η οποία ενισχύει τη θέση μας”.