Πώς φτάσαμε από το «διαζύγιο» στην αναγκαστική συμβίωση με το ΔΝΤ και σε νέο...Μνημόνιο!

0
Τη δυνατότητα να μετατεθούν για το 2015 τα ακανθώδη ζητήματα της τρέχουσας αξιολόγησης που σχετίζονται με το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τις αλλαγές στο Δημόσιο, διαπραγματεύεται η Κυβέρνηση με την τρόϊκα στο πλαίσιο της συζήτησης για την προληπτική πιστωτική γραμμή.
Μέχρι στιγμής το ΔΝΤ δεν εμφανίζεται διατεθειμένο να εκταμιεύσει τη δόση των 3,6 δισ. ευρώ
προς την Ελλάδα εάν δεν ολοκληρωθεί ομαλά η αξιολόγηση και φέρεται να ζητά διασφαλίσεις από Ελλάδα και ΕΕ ότι όλα όσα έχουν προβλεφθεί στο Μνημόνιο θα εφαρμοσθούν.

Η ελληνική πλευρά θα επιθυμούσε να εντάξει πολλά από τα 400 εκκρεμή προαπαιτούμενα στο εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα συνοδεύσει την χορήγηση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής από την ΕΕ, ήτοι να τα μεταθέσει για μετά την προεδρική εκλογή .

Ωστόσο, για να αποδεχτεί το ΔΝΤ τη μετάθεση εφαρμογής των μέτρων του προγράμματος φέρεται να ζητά να διατηρήσει το χαρακτήρα του θεματοφύλακα στο νέο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ώστε να διασφαλίσει μεταξύ άλλων ότι τα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα θα αποπληρωθούν κανονικά.

Αν και η ελληνική πλευρά ήθελε να απεμπλακεί από το ΔΝΤ, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται ορατό στο κοντινό μέλλον. Κυρίως διότι τα υφιστάμενα μέσα χρηματοδότησης που παρέχει η ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EMS) ως προληπτικές γραμμές πίστωσης περιλαμβάνουν και την παρουσία του ΔΝΤ.

Τόσο η «προληπτική πιστωτική γραμμή» PCCL (Precautionary conditioned credit line-) όσο και η «επαυξημένη πιστωτική γραμμή» ECCL (Enhanced conditions credit line) προβλέπουν νέο Μνημόνιο, τριμηνιαίες παρακολουθήσεις της χώρας, αλλά και συνδρομή του ΔΝΤ.

Αυτές μάλιστα οι προϋποθέσεις τίθενται ανεξάρτητα από το εάν η χώρα θα εκταμιεύσει τα χρήματα ή όχι.

Εξ ανάγκης λοιπόν το προαναγγελθέν «διαζύγιο» με το ΔΝΤ ονοματίζεται πλέον «αλλαγή σχέσης» για να αποδειχθεί τελικά «αναγκαστική συμβίωση».

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)