Νέα θεωρία για την Αμφίπολη: Ο στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Λαομέδων είναι στον τάφο

tafos-amfipolis-sfigges-570Μία νέα θεωρία για τον «ένοικο» του τάφου της Αμφίπολης, έρχεται στο φως και αφορά τον Λαομέδοντα.

Όχι δεν πρόκειται για τον βασιλιά της Τροίας, αλλά τον στρατηγό του Μακεδόνα βασιλιά, ο οποίος συμμετείχε στις εκστρατείες του μεγάλου στρατηλάτη στην Ασία.
Η θεωρία αυτή πηγάζει από το 73 ετών βιβλίο «The lion monument of Amphipolis», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ τον Νοέμβριο του 1941, που ήταν αφιερωμένο στον Λέοντα της Αμφίπολης, το εμβληματικό γλυπτό που βρέθηκε στην περιοχή, και περιγράφει τη σημασία του και το ιστορικό υπόβαθρο πίσω από την κατασκευή του.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Χάρβαρντ, η Αμφίπολη ήταν πιθανότατα το σημείο όπου ετάφη ο Λαομέδων, στρατηγός και στενός φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Λαομέδων ο Μυτιληναίος, ο οποίος χάρις στην γνώση της περσικής γλώσσας που είχε, ήταν διερμηνέας και επιστάτης των αιχμαλώτων κατά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Διογένη τον Λαέρτιο, ο Λαομέδων είχε εξοριστεί από τον Φίλιππο Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά επανέκαμψε όταν ο ενθρονίστηκε στο Βασίλειο της Μακεδονίας ο Μέγας Αλέξανδρος, όπου και τον υπηρέτησε στις εκστρατείες του.

Μετά το θάνατο του μεγάλου στρατηλάτη, ο Λαομέδων ανέλαβε τη σατραπεία της Συρίας, όμως ένα χρόνο αργότερα εκδιώχθηκε από τον Νικάνορα και κατέφυγε στην Καρία, όπου ο Αλκέτας του Ορόντου, σύμφωνα με τη μαρτυρία του ιστορικού Ιουστίνου, του παραχώρησε την Αμφίπολη – εξ ου και η σχέση του Λαομέδοντα με την περιοχή, που θα μπορούσε να αποτελέσει ένδειξη για τη λύση του μυστηρίου.