Η Σφίγγα περιπλέκει το μυστήριο της Αμφίπολης [ΒΙΝΤΕΟ]

0
ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ-Η Σφίγγα περιπλέκει το μυστήριο της ΑμφίποληςΤο κεφάλι της Σφίγγας που βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην Αμφίπολη, προκάλεσε ένα νέο κύμα συγκίνησης και θαυμασμού, από την άλλη, όμως, πρόσθεσε ακόμη έναν γρίφο γύρω από τον τάφο...

Το μαρμάρινο κεφάλι της Σφίγγας που βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο και σε απόσταση αρκετών μέτρων από τον κορμό της στην είσοδο του αρχαίου τάφου, άνοιξε ένα νέο κύκλο συζητήσεων για το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από το μνημείο, ενώ ενισχύει την θεωρία περί σύλησής του.

Το νέο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί το κεφάλι της Σφίγγας, που σημειωτέον ζυγίζει περίπου 100 κιλά, βρέθηκε στο εσωτερικό του τάφου και μάλιστα τόσο βαθιά, σε απόσταση 12 μέτρων από την είσοδο, χωμένο μέσα στην άμμο.

Οι αρχαιολόγοι που συμμετέχουν στην ανασκαφή, αυτή τη στιγμή, εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι, αφαιρώντας το χώμα από τον τρίτο θάλαμο, θα βρεθεί και το κεφάλι της δυτικής Σφίγγας. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν βρεθεί όλα τα κομμάτια από τα φτερά των Σφιγγών, τα οποία θα κολληθούν.

Έτσι, οι Σφίγγες αναμένεται να αποκατασταθούν πλήρως και να τις ξαναδούμε ολόκληρες και σε όλο το επιβλητικό μεγαλείο τους.


Η νέα ανακάλυψη των αρχαιολόγων στον τύμβο της Αμφίπολης κάνει το γύρο του κόσμου μέσα από τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης. Το μαρμάρινο κεφάλι της Σφίγγας σχολιάζεται ως ένα μοναδικό έργο τέχνης από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.
«Η γυναικεία μορφή δίνει ακόμα περισσότερες ελπίδες στους αρχαιολόγους ότι μέσα στον τάφο βρίσκεται η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου», γράφει η Daily Mail.
Το Reuters σχολιάζει: «Πρόκειται για ένα μοναδικό έργο τέχνης. Στην περιοχή βρέθηκαν ακόμα κομμάτια από τα φτερά των δύο Σφιγγών».



Το υπουργείο Πολιτισμού ανέφερε ότι σε βάθος 0,15μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου εντοπίστηκε και αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο κεφάλι Σφίγγας.
Όπως επισημαίνει το υπουργείο, είναι ακέραιο με ελάχιστη θραύση στη μύτη. Έχει ύψος 0,60 μ. Το κεφάλι ταυτίζεται και αποδίδεται στον κορμό της ανατολικής Σφίγγας, όπου ήταν ένθετο. Στρέφεται προς την είσοδο και φέρει πόλο.
Στο κάτω μέρος του λαιμού σώζεται ακέραιη η διατομή της έδρασης στο σημείο ένθεσης στον κορμό της. Έχει κυματιστούς βοστρύχους, που φέρουν ίχνη κόκκινου χρώματος, οι οποίοι πέφτουν στον αριστερό ώμο της, ενώ συγκρατούνται από λεπτή ταινία.
Πρόκειται για γλυπτό εξαιρετικής τέχνης. Βρέθηκαν, επίσης, θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)