Μας καταπιέζει ακόμη η θρησκεία;

Μιας και τελευταία κινούνται πολύ τα θεολογικά θέματα, είπα να ανοίξω και εγώ ένα.
Εντελώς βιωματικά κρίνοντας τα όσα επικρατούν ολόγυρά μου, αρχίζω να παρατηρώ ότι παγιώνεται μία κατάσταση προοδευτισμού στην κοινωνία που πριν μια εικοσαετία δεν υπήρχε....

Μέχρι πριν είκοσι χρόνια, υπήρχαν οργανωμένες ομάδες θρησκόληπτων οι οποίοι ξεσηκώνονταν για ψίλου πήδημα προκειμένου να αντιταχθούν σε διάφορες προοδευτικές κινήσεις που λάμβαναν χώρα στην κοινωνία μας. Στο μυαλό μου μου έρχονται οι αντιδράσεις προς την ταινία "ο τελευταίος πειρασμός", οι πιο πρόσφατες αντιδράσεις προς το βιβλίο "κώδικας Ντα Βιντσι" του Νταν Μπράουν και οι ακόμη πιο πρόσφατες με το Corpus Christi στο θέατρο χυτήριο.

Παράλληλα με τέτοιες extreme καταστάσεις, (όπως γριές που πετάνε μολότοφ επειδή έρχεται ο Πάπας κλπ) υπήρχε στο παρελθόν μια ακόμη πιο διάχυτη τάση φίμωσης του προοδευτισμού στην χώρα μας, ή και στον πλανήτη γενικότερα, η οποία καταπίεζε τους στοιχειωδώς σκεπτόμενους προοδευτικά ακόμη και στην καθημερινότητά τους. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις οικογένειες "αυστηρών αρχών" που αποκληρωναν με το παραμικρό τα ατίθασα παιδιά τους ή που τα καταπίεζαν σε μόνιμη βάση;;;
Όμως όσο περνάει ο καιρός, όλη αυτή η ατμόσφαιρα καταπίεσης, εξασθενεί όλο και περισσότερο. Ίσως γιατί ο άνθρωπος αποκτά ολοένα και περισσότερη παιδεία ή καλλιέργεια. Οι γριές με τα μολότοφ γίνονται όλο και λιγότερες, οι "αυστηρών αρχών" οικογένειες τείνουν να εξαλειφθούν, ενώ οι απόψεις της αθείας και του αγνωστικισμού πλέον γίνονται όλο και πιο ανεκτές στα πλαίσια της δημοκρατίας.

Με βάση τη διαπίστωση που διατύπωσα στην προηγούμενη παράγραφο, έχουμε μια πρώτη ένδειξη ότι ίσως δεν ήταν τελικά η θρησκεία το αίτιο όλης της καταπίεσης και των δεινών που είχαν προηγηθεί στο παρελθόν. Ίσως το αίτιο να ήταν η έλλειψη παιδείας και καλλιέργειας κάποιων κοινωνικών συνόλων.
Στην κατεύθυνση αυτή, συνηγορούν και κάποια άλλα στοιχεία. Κατ' αρχήν υπάρχουν στην κοινωνία μας συντηριτικότατες αντιλήψεις που μόνο ζημιά προκαλούν στο κοινωνικό σύνολο, οι οποίες όμως δεν έχουν καμία σχέση με την θρησκεία καθεαυτή. Ας πούμε η θεοποίηση της μαγκιάς, τα προξενιά με το στανιό, οι βεντέτες, το κυνήγι της μικροκομπίνας και της λαμογιάς, φωτογραφίες της οικογένειας μαζί με τους νεκρούς συγγενείς (συνεβαινε στο παρελθόν), το ματωμένο σεντόνι που έβγαζαν κάποτε μετά τον γάμο (χαλάει την αισθητική), τα πρόστυχα δημοτικά τραγούδια (χαλάνε την αισθητική) και τόσα μα τόσα άλλα.

Όλα αυτά τα τσιτάτα του παρελθόντος, τα υπερασπίζονται κάποιοι ακόμη και στις μέρες μας, αντιμετωπίζοντάς τα ως μια "ιερή παράδοση". ΜΠΟΥΡΔΕΣ!!! Όλα αυτά τα "χριστά ήθη και έθιμα" του τόπου μας, δείχνουν το πόσο ζώα υπήρξαμε κάποτε και τίποτα περισσότερο. Αναμφίβολα η θρησκοληψία έχει παίξει κι αυτή τον ρόλο της μαζί με όλα αυτά, αλλά ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ που συνέθετε αυτή την κάφρικη παράδοση που όλοι προσκυνούσαν. ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ και ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ.
Επομένως το αίτιο της καταπίεσης του προοδευτισμού, δηλαδή η "αρχή όλων των κακών" δεν ήταν μόνο η θρησκεία. Άρα, δεν έχει νόημα να αντιμετωπίζουμε την θρησκεία ως πηγή του κακού, ειδικά σήμερα που ο προοδευτισμός στην κοινωνία εξαπλώνεται όλο και περισσότερο. Ειδικά σήμερα που όλο και περισσότεροι διαθέτουν ανοιχτό μυαλό και κριτική σκέψη.

Επιπλέον το ίντερνετ αποκάλυψε ότι ο φανατισμός και η καφρίλα στην επιχειρηματολογία, ΔΕΝ είναι μόνο προνόμιο των θρησκόληπτων. Και δεν το λέω αυτό με διάθεση θριάμβου, αλλά με διάθεση θλίψης. Γιατί και εγώ κάποτε πίστευα ότι οι άθεοι είναι άνθρωποι πιο ξεκολλημένοι και πιο διαλλακτικοί στις απόψεις τους. Μέχρι που διάβασα τα γραφόμενα των e-atheists, τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται, το μίσος που έχουν μέσα τους, την φρασεολογία που χρισημοποιούν και ντράπηκα για λογαριασμό τους. Η συμπεριφορά έχει πολύ μεγάλη σημασία, διότι υπάρχει κίννδυνος στο μέλλον οι μετέπειτα γενιές να αντιδράσουν ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ και σε ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.
Με αυτές τις σκέψεις, κλείνω το παρόν ποστ και σας ρωτώ ευθέως: Σας καταπιέζει ακόμη η θρησκεία όπως συνέβαινε στο παρελθόν;; Αποτελεί ακόμη το βασικό αίτιο όλων των δεινών της ανθρωπότητας;;;


Περιμένουμε τις απαντήσεις σας.