Στα ανοιχτά της Λεμεσού το "Barbaros" - δείτε σε πραγματικό χρόνο την πορεία του

Ως την «χειρότερη κρίση από το 1974» χαρακτήριζε στις αρχές Οκτωβρίου ο αναπληρωτής  εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Βίκτορας Παπαδόπουλος τις ακραίες ενέργειες των Τούρκων που έχουν προχωρήσει σε άτυπο ναυτικό αποκλεισμό της Κύπρου. Όλα αυτά συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ που είναι ταυτόχρονα ευρωπαϊκή.

Μόλις χθες το σεισμογραφικό σκάφος «Barbaros» εισήλθε στο Οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, συνοδευόμενο από τα υποστηρικτικά πλοία M/V Bravo και M/V Deep Supporter και μια φρεγάτα.
Ο παράνομος πλους του σεισμογραφικού «Barbaros» στα ανοιχτά των κυπριακών ακτών συνεχίζεται σήμερα Τρίτη, με την είσοδό του αρχικά στο Οικόπεδο 2 της Κυπριακής ΑΟΖ και την πλεύση του ανάμεσα σε Λάρνακα και Λεμεσό και αργότερα στο Οικόπεδο 1. Τόσο το Οικόπεδο 2, όσο και το 3, η Κύπρος τα έχει παραχωρήσει για γεωτρήσεις στην ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS.
Το «Barbaros» πλέει στην περιοχή ενώ εκεί πραγματοποιείται άσκηση του Ισραήλ με τη συμμετοχή της Κύπρου. Παράλληλα συνεχίζεται η μεγάλη άσκηση της Ρωσίας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας. Για την άσκηση, η Μόσχα δέσμευσε περιοχή 800 τετραγωνικών μιλίων, η οποία εφάπτεται εκείνης που έχει δεσμεύσει, παράνομα, η Τουρκία. Στην άσκηση γίνονται βολές ρουκετών από πλοία.
Τούτη την ώρα, όπως σημειώνει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» το «Barbaros» βρίσκεται εντός του Οικοπέδου 1 της κυπριακής ΑΟΖ, στο δυτικό όριο της περιοχής που μονομερώς έχει δεσμεύσει η Τουρκία για έρευνες. Νωρίτερα είχε περάσει σε απόσταση περίπου 35 χιλιομέτρων από τις ακτές.
Γύρω στις 12:00 το σεισμογραφικό βρισκόταν 22 μίλια από το Βασιλικό και 25μίλια από τη γεώτρηση της ΕΝΙ/KOGAS, ενώ όλη την ημέρα σήμερα πλέει με σταθερή ταχύτητα 4,5 ναυτικών μιλίων.
Κλικάρετε ΕΔΩ για να δείτε σε πραγματικό χρόνο την πορεία του τουρκικού «Barbaros».