«Αύξηση 234% στα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας» στην υγεια των κορόιδων…

0
"Αύξηση 234% στα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας" στην υγεία των κορόιδων...Πιάνουν τόπο τα εκατοντάδες δις που έδωσε ο ελληνικός λαός για τη στήριξη των τραπεζών, με συνέπεια τα μνημόνια, τα δάνεια, την ανεργία κλπ.
Πιάνουν τόπο τα μέτρα και οι νόμοι που ψηφίστηκαν
κατ΄ απαίτηση των τραπεζιτών, με την αφαίμαξη των μικρομετόχων, τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων κ.λπ.
Και συνεχίζουν, με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, καθώς οι τράπεζες θα αποφασίζουν ποιες επιχειρήσεις κλείνουν.
Τέλη Σεπτεμβρίου ήρθε και ο νόμος για τον αναβαλλόμενο φόρο, με όφελος 10 δις για τις τράπεζες!

-

1,1 δισ. ευρώ κέρδη για το α” εξάμηνο – αύξηση 234%

Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας σε αυτήν την πολιτική. Τα κέρδη του Ομίλου της ΕΤΕ για το α’ εξάμηνο του 2014 ανήλθαν σε 1,1 δις €, σημειώνοντας αύξηση κατά 234% (!) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Να υποθέσουμε ότι δεν θα ζητήσουν άλλα χρήματα, μετά τη δήλωση του Δ/νοντος Συμβούλου στη ΔΕΘ ότι «η τράπεζα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη»; Και «τι θέλει να πει ο ποιητής», δηλώνοντας ότι «χρειαζόμαστε ένα εθνικό μνημόνιο»; Αλλά, ποιος θυμάται τις δηλώσεις που έγιναν κατά καιρούς..
Ξεδιπλώνεται λοιπόν το περίφημο σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΤΕ, όπως βλέπουμε στον οικονομικό τύπο. Πουλήθηκε ο Αστέρας μόλις για 400 εκ ευρώ, πωλείται η επιτυχημένη θυγατρική NBGI στο 1/3 της αξίας της, ανακοινώθηκε εθελουσία στην Εθν. Ασφαλιστική ώστε να πουληθεί κι αυτή με τη σειρά της (άραγε με τον ίδιο τρόπο όπως η Αγροτική Ασφαλιστική;), μειώνονται εκ νέου τα επιτόκια των καταθέσεων και έγιναν μηδενικά σχεδόν, έκλεισαν 181 καταστήματα – μέχρι και το κατ/μα Ομονοίας έκλεισε. Οι διαφημίσεις της Εθνικής στο ΣΚΑΙ σε καθημερινό επίπεδο προβάλλουνγεμάτες υποκρισία τις φιλανθρωπικές φιέστες, για να κρύψουν το σκληρό πρόσωπο της Τράπεζας απέναντι στον κόσμο που είναι πνιγμένος στα δάνεια και τις κάρτες. Το ίδιο συνέβη και με την περίφημη χορηγία της ΕΤΕ στον Ευαγγελισμό αξίας 30 εκ ευρώ για μια καινούρια πτέρυγα χειρουργείων, που θα δοθούν σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ, με τα εγκαίνια να τα κάνει ο Υπουργός Κατά της Υγείας Βορίδης, και οι δηλώσεις να αναφέρονται στο «κοινωνικό πρόσωπο των τραπεζών!».
Παρακολουθώντας τις εγκυκλίους της Τράπεζας από την άλλη, στο ίδιο σχέδιο προφανώς εντάσσονται οι συνεχιζόμενες αφίξεις μεγαλοστελεχών από τη Eurobank, οι μεταγραφές μεγαλοστελεχών της ΕΤΕ σε άλλες τράπεζες ή χώρες. Τελικάπόσους Γ. Δ/ντές, Βοηθούς Γ. Δ/ντές, Αναπληρωτές Γ. Δ/ντές χρειάζεται η Εθνική;
 -
Συνεχίζονται οι προσλήψεις ειδικών συνεργατών, οι προσλήψεις ενοικιαζόμενων. Οι τοποθετήσεις σε οργανικές θέσεις συναδέλφων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και κατά παράβαση του κανονισμού εργασίας, δήθεν προσωρινάγια 1 χρόνο, αξιοποιώντας το Πρόγραμμα Αξιοποίησης Στελεχών και τη συμφωνία της ηγεσίας του Συλλόγου. Οιτοποθετήσεις ειδικών συνεργατών σε θέσεις ευθύνης. Η αξιοκρατία σε όλο της το μεγαλείο.. Το άνοιγμα καταστημάτων στα πολυτελή Golden Halls σε Αθήνα και Θες/κη, που θα λειτουργούν ως το βράδυ και τα Σάββατα. Έτσι, μαζί με τα 4 ibank stores, η Τράπεζα εφαρμόζει σε 6 κατ/τα την κλαδική του 2006, χωρίς καμιά αντίδραση του Συλλόγου (βλ. σχετική επιστολή μας στο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ). Οι εγκύκλιοι φυσικά δεν αναφέρουν ότι τα καταστήματα αυτά στελεχώνουν ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, γεγονός που δείχνει την πρόθεση της Τράπεζας για το μέλλον:καταστήματα ανοιχτά και Κυριακές για να συμβαδίζουν με την αγορά, με φτηνούς εργαζόμενους που θα αντικαταστήσουν τις κλαδικές συμβάσεις και εμάς.
Η «ανάπτυξη» των τραπεζών πάει χέρι χέρι με τη χειροτέρευση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Οι ίδιοι αναφέρουν πώς «οι δαπάνες προσωπικού περιορίστηκαν κατά 39%.» Βιώνουμε στο πετσί μας την εντατικοποίηση, τη μεγάλη μείωση προσωπικού μετά την εθελουσία, τις χιλιάδες απλήρωτες υπερωρίες, τη μεγάλη μείωση των μισθώνμας -με αποτέλεσμα πολλοί να μην τα βγάζουμε πέρα- τους στόχους που μας τρομοκρατούν καθημερινά και πιεστικά, ταασφαλιστικά μας δικαιώματα που απειλούνται και είναι άγνωστο αν θα πάρουμε σύνταξη και τί σύνταξη, την ομηρίατων συναδέλφων της Probank με τα μετοχοδάνεια που αρνείται να διαγράψει η Εθνική, τη μη ένταξη των συναδέλφων από Probank και Fbb στοεξειδικευμένο προσωπικό μετά από 1 χρόνο, την εργασιακή δουλεία των εκατοντάδωνενοικιαζόμενων που εργάζονται δίπλα μας με μισθούς 500-700 ευρώ. Τελικά, ο νόμος Βρούτση που έρχεται αφορά και το δικό μας εφάπαξ; Όλα αυτά, όταν την ίδια στιγμή τα μεγαλοστελέχη παρελαύνουν με μισθούς εξωπραγματικούς, οι εταιρείες κάνουν πάρτι με αναθέσεις έργων, τα τσιράκια της κυβέρνησης βολεύονται στις θεσούλες τουςΚι αυτοί, για να δεχτούμε τη υποβάθμιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, μας λένε: «δείτε τους ανέργους και μην μιλάτε»,. Οι δε συνάδελφοί μας στην Alpha Bank, καλούνται να συμμετάσχουν σε μια εθελουσία που δεν καλύπτει ασφαλιστικές εισφορές.
 -

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ – ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ

 -
Η ίδια η πραγματικότητα δείχνει ότι δεν είναι όλα μαύρα, όπως θέλουν να μας πείσουν. Οι εργαζόμενοι που επιλέγουν το δρόμο του αγώνα, της αξιοπρέπειας και της διεκδίκησης, έχουν νίκες. Τον Ιούλιο, οι 194 γραμματείς στην Εθν. Ασφαλιστική,κατάφεραν με 1 μόνο μέρα απεργία, λόγω καθολικής συμμετοχής, να πάρει πίσω η Διοίκηση την απόφαση να παραιτηθούν και να τις προσλάβει μέσω εταιρειών ως ενοικιαζόμενες. Ο αγώνας των εργαζόμενων στο εμπόριοενάντια στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, με απεργίες και μπλόκα στην Ερμού όλο το καλοκαίρι, είχε αποτέλεσμα τη δικαστική απόφαση του ΣΤΕ για την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις 52 Κυριακές. Συνάδελφος στο Γέρακα κατέφυγε και δικαιώθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας, για τη βλαπτική μεταβολή που υπέστη από τις τοποθετήσεις συναδέλφων σε οργανικές θέσεις από τη Διοίκηση, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Αξιοποίησης Στελεχών.
Όλα αυτά δείχνουν ότι δεν είναι τυχαίο το «συνδικαλιστικό σκάνδαλο» που έσκασε πριν 2 μήνες στην Εθνική. Ο Σύλλογος έχει παραλύσει εδώ και 2,5 μήνες και δεν λειτουργεί, παρά τις σοβαρές εξελίξεις σε όλα τα θέματα. Τα είπαμε και στην ανακοίνωσή μας τον Αύγουστο: η Διοίκηση θέλει να μην υπάρχει σωματείο, συλλογικός αγώνας, αλληλεγγύη και αλληλοϋποστήριξη των εργαζομένων. Θέλει να προχωράει τα σχέδιά της ανενόχλητη, όπως τόσα χρόνια με τις παρατάξεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού στην ηγεσία του ΣΥΕΤΕ.
Τι κι αν λάβαμε τόσες ανακοινώσεις ξαφνικά από τον Πρόεδρο του ΣΥΕΤΕ, τη ΔΑΚΕ και όλους τους εμπλεκόμενους, μέχρι και από τον Πρόεδρο της ΟΤΟΕ (πού ήταν τόσο καιρό αλήθεια;). Η σαπίλα τους ξεπέρασε τα όρια, αφού μέχρι τώρα κάλυπταν ο ένας τον άλλο, ενώ τώρα που τσακώθηκαν για τις καρέκλες τα έβγαλαν όλα στη φόρα. Η ΠΑΣΚΕ ξαναβγήκε δήθεν ενωμένη δυνατή, με την επανένωση ΔΗΣΥΕ-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ εις σάρκαν μία, κάτι αναμενόμενο, αφού το ίδιο είχε συμβεί στην ΟΤΟΕ πέρυσι και στο ΤΥΠΕΤ τον Απρίλη. Πώς αυτοί που βρίζονταν έτσι, αμέσως τα ξαναβρήκαν; Οι καρέκλες και τα προνόμια ενώνουν… Η ΔΑΚΕ συνεχίζει να τάζει ρουσφέτια, θέσεις, μέχρι και προσλήψεις παιδιών (!), ως καλή κυβερνητική παράταξη και σε πλήρη ακολουθία με τον Σαμαρά. Η Νέα Εποχή χαίρεται τις αποσπάσεις που της έδωσε η Τράπεζα στο Σύνδεσμο μη Πτυχιούχων, αφού στήριξε τη ΔΑΚΕ και τον Γιαννακόπουλο, ενώ προφανώς κατ απαίτηση της εργοδοσίας επιτίθεται στην κίνησή μας.
Η ώρα ήρθε να απαλλαγούμε από τις κυβερνητικές εργοδοτικές παρατάξεις μια ώρα αρχύτερα. Θεωρούμε θετικό ότι η ΔΑΣ σταμάτησε να σύρεται πίσω από την ΠΑΣΚΕ, με το ανούσιο αίτημα για αλλαγή προσώπων στο Προεδρείο, και έρχεται σε κοινή δράση για έκτακτη συνέλευση και εκλογές. Το ίδιο και για την Ενιαία, που επιτέλους παίρνει την πρωτοβουλία και απευθύνει ένα τέτοιο κάλεσμα δημόσια. Από την άλλη, η ΔΗΣΥΕ γιατί δεν βγάζει ανακοίνωση ότι ως «δημοκρατική» παράταξηδεν θέλει ΓΣ ούτε εκλογές, και γι αυτό καλεί τους συναδέλφους να μην υπογράφουν το αίτημα για έκτακτη Γ. Συνέλευση, ή να αποσύρουν την υπογραφή τους; Το ξέρουμε ότι ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥΕ θέλουν μόνο να κρατήσουν τις καρέκλες τους..
Η κίνησή μας, πιστή στην αξία της κοινής δράσης, και αυτή τη φορά ανταποκρίνεται. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να υπογράψουν το αίτημα για έκτακτη εκλογοαπολογιστική Γ. συνέλευση. Για να προκηρυχθεί η έκτακτη Γ.Σ., σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΕΤΕ, χρειάζονται οι υπογραφές από το 1/20 των μελών. Η κίνησή μας θα κάνει ό,τι μπορεί να συμβάλει σε αυτήν την κατεύθυνση. Η δράση των εργαζόμενων από τα κάτω μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Για να αποκτήσουμε το σωματείο που έχουμε ανάγκη για τα δικαιώματά μας!
Σεπτέμβριος 2014
Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)