Το Μουντιάλ «πληγώνει» την Μπάγερν

Το Μουντιάλ «πληγώνει» την ΜπάγερνΕδώ και αρκετές δεκαετίες η Μπάγερν Μονάχου αποτελεί το βασικό «αιμοδότη» της εθνικής Γερμανίας. Στις περισσότερες μεγάλες διοργανώσεις, η ραχοκοκαλιά των «πάντσερ» προέρχεται από τους Βαυαρούς. Κάτι που έχει αντίκτυπο την επόμενη σεζόν στην αγωνιστική εικόνα της Μπάγερν στο πρωτάθλημα.


Το καλοκαίρι στα γήπεδα της Βραζιλίας η Γερμανία κατέκτησε για τέταρτη φορά στην ιστορία της το Παγκόσμιο Κύπελλο, έχοντας 7 ποδοσφαιριστές της Μπάγερν στο ρόστερ της. Νόιερ, Σβαϊνστάιγκερ, Μίλερ, Λαμ, Γκέτσε, Μπόατενγκ και Κρόος (τότε άνηκε ακόμη στην Μπάγερν) σήκωσαν στις πλάτες τους την εθνική ομάδα της χώρας τους, φτάνοντας στην κορυφή του κόσμου. Αυτή η υπερπροσπάθεια έχει αφήσει τα «σημάδια» της, αφού στο ξεκίνημα της σεζόν οι εμφανίσεις της ομάδας του Γκουαρντιόλα στην Μπουντεσλίγκα κινούνται στη μετριότητα, με τελευταία αυτή στο Αμβούργο και το 0-0 κόντρα στην ομώνυμη ομάδα.

Το 1954 στην Ελβετία ήταν η πρώτη φορά που η Δυτική – τότε – Γερμανία σήκωνε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Για πρώτη (και ίσως τελευταία) φορά μόνο ένας ποδοσφαιριστής της Μπάγερν βρισκόταν στην αποστολή. Ο Χανς Μπάουερ. Παρόλα αυτά, την επόμενη σεζόν οι Βαυροί απέτυχαν παταγωδώς. Τότε δεν υπήρχε ενιαίο πρωτάθλημα Γερμανίας, με την Μπάγερν να υποβιβάζεται από την Oberliga Sud στην Oberliga Sud 2.

Είκοσι χρόνια αργότερα, η Δυτική Γερμανία φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο με τον Μίλερ και την παρέα του να σηκώνουν το τρόπαιο μέσα στην πατρίδα τους. Μάιερ, Μπράιτνερ, Σβάρτσενμπεκ, Μπεκενμπάουερ, Μίλερ, Χένες και Κάπελμαν εκπροσώπησαν την Μπάγερν, η οποία νωρίτερα είχε κατακτήσει το πρώτο κύπελλο πρωταθλητριών της ιστορίας της. Την αμέσως επόμενη σεζόν, οι Βαυαροί τερματίζουν στη 10η (!) θέση του πρωταθλήματος. Η χρονιά όμως θεωρείται άκρως πετυχημένη, καθώς η ομάδα του Μονάχου το δεύτερο συνεχόμενο ευρωπαϊκό κύπελλο.

Το 1990 στην Ιταλία, έξι μέλη των Βαυαρών βρίσκονται στην αποστολή της Δυτικής Γερμανίας, που σηκώνει το τρίτο Μουντιάλ στην ιστορία της. Ρόιτερ, Κόλερ, Αουγκεντάλερ, Άουμαν, Πφλίγκερ και Τον προέρχονταν από το πρωτάθλημα τη σεζόν 1989-90, όμως τη χρονιά αμέσως μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, η Μπάγερν αδυνατεί να διατηρήσει τα σκήπτρα της, καθώς ο τίτλος καταλήγει στην Καϊζερσλάουτερν.

Τι θα γίνει φέτος είναι πολύ νωρίς για να το γνωρίζουμε από τώρα. Αν τα παραπάνω «σημάδια» δε δείχνουν τίτλο, υπάρχει ένας άνθρωπος που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, λόγω της δικής του προϊστορίας. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα.

Το 2010 στη Νότιο Αφρική η Ισπανία κατάκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της το Παγκόσμιο Κύπελλο, με επτά ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα (Πικέ, Πουγιόλ, Ινιέστα, Τσάβι, Βαλντές, Μπούσκετς και Πέδρο) στην 23αδα. Τότε προπονητής των Καταλανών ήταν ο Γκουαρντιόλα, ο οποίος τη σεζόν 2010-11 κατέκτησε με τους «μπλαουγκράνα» τόσο το πρωτάθλημα Ισπανίας, όσο και το Τσάμπιονς Λιγκ.

Είναι τελικά η Μπάγερν ομάδα του Γκουαρντιόλα; Θα δείξει...