Σαμαράς: "Η Ελλάδα γίνεται πρωταγωνιστής της ενέργειας" - Με τον αγωγό που περνά από την Τουρκία!

0
Ο Σαμαράς πήγε στο Αζερμπαιτζάν για να ανακοινώσει ότι η Ελλάδα θα μετατρπαπεί σε μια ενεργειακή υπερδύναμη! Με τι όμως; Με φυσικό αέριο το οποίο έχει ανακοινωθεί ότι δεν επαρκεί παρά το πολύ στο 10% των ευρωπαικών αναγκών...
 Δηλαδή απορρίψαμε με την πολιτική μας τον ρωσικό αγωγό South Stream ο οποίος θα επέτρεπε την μετατροπή μας σε κεντρικό πυλώνα της ενεργειακή πολιτικής της ΕΕ και το σημαντικότερο χωρίς καμία εξάρτηση από την Τουρκία και θεωρούμε ότι ο αγωγός που στο μεγαλύτερο μήκος τους θα περνάει από το τουρκικό έδαφος θα είναι το αντίδοτο!. 
 
Αναφερόμενος στη συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα, είπε: "Ποια είναι αυτή η συμφωνία; Μιλάμε για 3.500 χιλιόμετρα αγωγού, τα οποία θα πηγαίνουν από εκεί που βρεθήκαμε και μάλιστα υπογράψαμε το πρώτο αυτό μικρό κομμάτι μέχρι μέσω Ελλάδας και στην Ιταλία.
 
Ώστε, από εκεί να πάει το φυσικό αέριο στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τεράστιο έργο, 46 δισ. δολάρια, το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει ποτέ στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Έτσι, η Ελλάδα από τη μία γίνεται κεντρικός ενεργειακός κόμβος και από την άλλη μαζί με τα δικά της αποθέματα, τα οποία σιγά- σιγά βγάζουμε στην επιφάνεια, θα γίνει πρωταγωνιστής". 
 
Με τη συμμετοχή της στο Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο, η Ελλάδα αναβαθμίζει τη θέση της και ενδυναμώνει το ρόλο της στο παγκόσμιο ενεργειακό σκηνικό, ανέφερε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας νωρίτερα στην εκδήλωση για τα 20 χρόνια του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ, που οργάνωσε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάν Αλίγιεφ, στο Μπακού.
 
Ο νότιος διάδρομος δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα όραμα ενεργειακής υποδομής είναι ένα όραμα που ενώνει την Ασία και την Ευρώπη μέσω της παροχής ενέργειας και ενεργειακής ασφάλειας, είναι ένα όραμα μακράς συνεργασίας ανάμεσα σε χώρες και ανθρώπους σε μία εκτεταμένη περιοχή. 
 
Η Ελλάδα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές του Νότιου Διαδρόμου. Ο TAP, ως ένα κομμάτι του Νότιου Διαδρόμου, θα διασχίζει 543 χιλιόμετρα στη Θράκη και στη Μακεδονία, πριν μπει στην Αλβανία. 
 
«Μόλις πριν από λίγες ημέρες υπογράψαμε την περιβαλλοντική μελέτη, που είναι σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της πραγματικής κατασκευαστικής φάσης. Ο Νότιος Ενεργειακός Διάδρομος ανοίγει πολλές δυνατότες, καθώς μπορεί να ενώνεται με τον κάθετο διάδρομο Ελλάδας - Βουλγαρίας και με άλλους αγωγούς που θα περνάνε από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Συμμετέχοντας σε τέτοια έργα, η Ελλάδα αναβαθμίζει τη θέση της και ενδυναμώνει το ρόλο της» σημείωσε ο κ. Σαμαράς. 
 
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ενεργειακή πολιτική της χώρας δεν εξαντλείται στο Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο. Η χώρα μας αναβαθμίζει τον σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα, ενισχύοντας τη χωρητικότητα κατά 73%, για να φθάσει στα 225.000 κυβικά μέτρα, ενώ ένας δεύτερος σταθμός προωθείται τα επόμενα χρόνια στη βόρεια Ελλάδα. 
 
Επιπλέον, προχωρά στην έρευνα για υδρογονάνθρακες σε 20 οικόπεδα στο Ιόνιο και στο Κρητικό Πέλαγος. Βέβαια παρόντος του Τούρκου πρωθυπουργού καμία κουβέντα για έρευνες στο Αιγαίου και ανακύρηξη ΑΟΖ.
 
Ο Νότιος Ενεργειακός Διάδρομος, είπε ο πρωθυπουργός, κλείνοντας, προάγει την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια: «Δεν κατασκευάζουμε απλώς αγωγούς, χτίζουμε γέφυρες που ενώνουν και φέρνουν κοντά χώρες και λαούς σε ευρύτερες περιοχές». 

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)