Νέα “βόμβα” της Κομισιόν στην “πράσινη ανάπτυξη”

0
Νέα «βόμβα» στα θεμέλια της ευρωπαϊκής «πράσινης οικονομίας» απειλεί να βάλει η Κομισιόν...

 Ειδικότερα για την Ελλάδα όπου οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα προηγούμενα χρόνια –και όχι άδικα με βάση τα διεθνή δεδομένα- ως το νέο επενδυτικό «Ελντοράντο», το πακέτο των κατευθυντήριων γραμμών που παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορά στις κρατικές ενισχύσεις για την ενέργεια και το περιβάλλον...
, τινάζει στον αέρα τα επενδυτικά σχέδια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κυρίως από μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις του κλάδου.

Λίγους μήνες μόλις μετά το «κουτσουρεμένο» new deal, σε ότι αφορά στις τιμές πώλησης της ενέργειας από ΑΠΕ, η ελληνική κυβέρνηση καλείται ουσιαστικά να ανατρέψει το πλαίσιο που είχε δημιουργήσει-και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν-, το οποίο υποτίθεται ότι θα εξασφάλιζε σταθερές και ανταγωνιστικές συνθήκες στην ενεργειακή αγορά για τα επόμενα 10 χρόνια.

Οι φορείς των ΑΠΕ έχουν παρέμβει με επιστολές τους προς την κυβέρνηση, ζητώντας την αναστολή εφαρμογής των νέων μέτρων που προωθούνται από την Κομισιόν, τουλάχιστον για μία διετία, μέχρι να ισορροπήσει η αγορά μετά τις πρόσφατες αλλαγές που επέφερε new deal.

Στην αγορά

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να δοθούν κίνητρα για την ολοκλήρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, «είναι σημαντικό οι δικαιούχοι να πωλούν την ηλεκτρική τους ενέργεια απευθείας στην αγορά και να υπόκεινται σε υποχρεώσεις της αγοράς».

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)