Διαλύει την Βουλή ο Ποροσένκο και προκηρύσσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο

Oukraniki Vouli-570Στη διάλυση του Ουκρανικού Κοινοβουλίου προχωρά ο πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο μετά το σχετικό διάταγμα που υπέγραψε σήμερα. Ταυτόχρονα ο Ποροσένκο προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 26 Οκτωβρίου, αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του πρόεδρου της χώρας...
Σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία, η προεκλογική εκστρατεία ξεκινά από την ημέρα δημοσίευσης του διατάγματος. Επίσης με το διάταγμα καλείται το Υπουργικό Συμβούλιο να αναλάβει τη χρηματοδότηση των πρόωρων εκλογών.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η «μέρος του Ουκρανικού κοινοβουλίου αποτελείται αυτή τη στιγμή από μια ντουζίνα υποτιθέμενους βουλευτές που είναι σαφές ότι δεν εκπροσωπούν τα συμφέροντα των ανθρώπων που τους εξέλεξαν».

Η επιστολή που συνοδεύει το έγγραφο του Ποροσένκο σημειώνει ότι οι βουλευτές οι οποίοι θα εισέλθουν στο κοινοβούλιο από το Ντόνμπας θα εκπροσωπήσουν την περιοχή στις συνομιλίες με την κεντρική κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι το Ντόνμπας αποτελεί το κέντρο της αντιπολίτευσης των φιλορώσων με τις αρχές του Κιέβου.

«Οι πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές αποτελούν μέρος του ειρηνευτικού σχεδίου μου. Ένα βασικό στοιχείο του είναι και ο πολιτικός διάλογος με την Ντονμπάς» είπε σε ομιλία του ο πρόεδρος.

Σύμφωνα πάντως με τον Ουκρανό πολιτικό αναλυτή Βλαντιμίρ Γκολόβκο  η κυβερνητική πλειοψηφία που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα αλλάξει δραματικά τη σύνθεση της Ουκρανικής Βουλής.