Αυτό είναι το AIR FORCE 1 του σουλτάνου Ερντογάν - Ιπτάμενο παλάτι

0
Όχι μόνο το ιστορικό γιοτ του Κεμάλ Ατατούρκ που ανακαινίστηκε, αλλά και νέο υπερσύγχρονο Προεδρικό αεροσκάφος στην υπηρεσία του νέου ...Σουλτάνου της Τουρκίας κ. Τ.Ερντογάν!
Πρόκειται για ένα αεροσκάφος τύπου Airbus 330-200, η παραγγελία του οποίου είχε γίνει πριν από 2.5 χρόνια στην εταιρία Gore Design, από τον ίδιο τον κ. Ερντογάν αλλά τότε κανείς δεν είχε ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα.
Το νέο VIP αεροσκάφος της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, γράφει η Aksam., απογειώθηκε προχθές από το San Antonio και προσγειώθηκε χθες το πρωί στο αεροδρόμιο Sabiha Gökçen της Κωνσταντινούπολης-.μόλις 24 ώρες μετά την ορκωμοσία του κ. Ερντογάν! Στις ΗΠΑ είχε πάει για να τροποποιηθεί κατάλληλα και να ''φορέσει'' τον VIP εξοπλισμό από την με τη συμμετοχή γερμανών και γάλλων ειδικών.
Δύο κρεβατοκάμαρες
Το Airbus 330-200 - αξίας άνω των 150 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρθηκε- έχει δύο κρεβατοκάμαρες και θα μπορεί να μεταφέρει περίπου 50 άτομα (άλλο δημοσίευμα μιλά για 90 θέσεις) .Η Τουρκία έχει στον κρατικό στόλο της ήδη τέσσερα αεροσκάφη, τα οποία χρησιμοποιούνται από τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς.
Ωστόσο η κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή της, είχε επισημάνει πως κανένα από αυτά δεν μπορεί να κάνει απευθείας διεθνείς πτήσεις, ενώ το νέο αεροσκάφος θα μπορεί να πετάει από την Άγκυρα στο Λος Άντζελες και την Αυστραλία χωρίς στάση για ανεφοδιασμό.
Η παραγγελία του αεροσκάφους πάντως προκάλεσε αρκετά επικριτικά σχόλια, όπως αυτό της «Τζουμχουριέτ» που ανέφερε ότι ο Ερντογάν δεν θα μπορούσε να έχει αεροσκάφος που δεν θα ήταν το ίδιο καλό με αυτό του Μπαράκ Ομπάμα (το Air Force One)!
Παραμονή της ορκωμοσίας του κ Ερντογάν, το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης CHP κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή αναφορικά με το κόστος του προεδρικού τζετ που όπως λέγεται στοίχισε 436 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (153 εκατομμύρια ευρώ!) και αγοράστηκε με κρατικά κονδύλια.
To αεροσκάφος  θα αρχίσει να εξυπηρετεί τον κ. Ερντογάν μετά το βάψιμό του και την τοποθέτηση των διακριτικών. Σε αυτό το τελευταίο αναφέρθηκε και  ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, κ. Σεζγκίν Τανρίκουλου ζητώντας να του απαντήσουν εάν θα αλλάξει και το όνομα του προεδρικού αεροσκάφους και από ΑΤΑ (αναφέρεται στο όνομα του Μουσταφά Κεμάλ) «γίνει κάτι άλλο».
Οι επαύλεις
Για τον νέο πρόεδρο της Τουρκίας εξάλλου έχουν ετοιμαστεί και οι επαύλεις-παλάτια όπου θα διαμένει στην Κωνσταντινούπολη.Οι επαύλεις που θα φιλοξενήσουν το γραφείο του νέου προέδρου της Τουρκίας και τη θερινή κατοικία του στην Κωνσταντινούπολη βρίσκονται σε ύψωμα της ασιατικής πλευράς του Βοσπόρου που είναι γνωστό με το όνομα Τσεγκέλκιοϊ.
Σε μια από αυτές τις επαύλεις ζούσε και ο τελευταίος σουλτάνος της Τουρκίας πριν ανέβει στον θρόνο. Οι τέσσερις συνολικά επαύλεις όπου θα διαμένει οκ.  Ερντογάν ανακαινίστηκαν τους προηγούμενος μήνες για να φιλοξενήσουν τον νέο... Σουλτάνο.
Το γιότ-παλάτι

Επίσης,- όπως έχει ήδη αναφέρει το ΟnAlert - ο κ Ερντογάν διαθέτει και πλωτό παλάτι! Ο εφοπλιστής Καχραμάν Σαντίκογλου έχει θέσει στη διάθεση του κ. Ερντογάν και το «Σαβαρόνα», το γιοτ του Κεμάλ Ατατούρκ, το οποίο ναυπηγήθηκε το 1931 στη Γερμανία και έχει ενοικιαστεί για 49 χρόνια από Τούρκο επιχειρηματία.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)