Αδιέξοδο και σφαγής συνέχεια στη Γάζα: Πάνω από 50 νεκροί, απαγωγή Ισραηλινού στρατιώτη, εκεχειρία τέλος

kafeneio sp
0
Ο στρατός του Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία του στρατιώτη που αιχμαλωτίστηκε από παλαιστίνιους μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας. Παλαιστινιακή αντιπροσωπεία θα μεταβεί αύριο στο Κάιρο για συνομιλίες (Pics+χάρτης)

Δύο ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας στη διάρκεια μιας επιχείρησης η οποία οδήγησε και στην απαγωγή ενός αξιωματικού του στρατού από παλαιστίνιους μαχητές, ανακοίνωσε ο στρατός.

Ο στρατός αποκάλυψε επίσης την ταυτότητα του στρατιώτη ο οποίος χωρίς αμφιβολία αιχμαλωτίστηκε. Ανέφερε ότι πρόκειται για τον Χαντάρ Γκόλντιν, έναν ανθυπολοχαγό 23 ετών που κατάγεται από την πόλη Κφαρ Σάμπα βόρεια του Τελ Αβίβ.

Ο αριθμός των Παλαιστινίων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους όταν ισραηλινές δυνάμεις σφυροκόπησαν με πυροβόλα το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας αυξήθηκε σε 50, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό αυτό θύλακα.

Ο Μέντατ Αμπάς, διευθυντής στο υπουργείο Υγείας, δήλωσε πως "πάνω από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 220 τραυματίστηκαν στη Ράφα".

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι ένας ισραηλινός στρατιώτης αιχμαλωτίστηκε, όμως πρόσθεσε ότι αυτό συνέβη προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή.

"Δεν υπάρχει δικαιολογία για την παραβίαση της εκεχειρίας από το Ισραήλ, καθώς ο αξιωματικός αιχμαλωτίστηκε και οι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία", δήλωσε ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ο δεύτερος τη τάξει της Χαμάς.


Η Αίγυπτος ανακοίνωσε την αναστολή των συνομιλίων για την επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας στη Γάζα. Ισραήλ και Παλαιστίνιοι αλληλοκατηγορούνται για την κατάρρευση της εκεχειρίας


Η Αίγυπτος ανακοίνωσε σήμερα στους παλαιστίνιους αξιωματούχος ότι αναβάλλει τις συνομιλίες με το Ισραήλ που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σήμερα στο Κάιρο με στόχο την επίτευξης οριστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, αφού το εβραϊκό κράτος την ενημέρωσε για την πιθανή απαγωγή ενός ισραηλινού στρατιώτη, σύμφωνα με αξιωματούχο του Ισλαμικού Τζιχάντ.

«Οι Αιγύπτιοι επικοινώνησαν με τον Ισλαμικό Τζιχάντ και ανακοίνωσαν ότι το Ισραήλ τους ενημέρωσε ότι ένας στρατιώτης του αιχμαλωτίστηκε», δήλωσε ο Ζίαντ αλ Αάχλα. «Οι συζητήσεις αναβλήθηκαν», πρόσθεσε.


Η τριήμερη εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η οποία θεωρητικά τέθηκε σε ισχύ σήμερα στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), τερματίστηκε λίγη ώρα αργότερα, όπως ανακοίνωσε ο Πίτερ Λέρνερ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ο οποίος έκανε λόγο για την απαγωγή ενός στρατιώτη «σε ένα επεισόδιο στη διάρκεια του οποίου τρομοκράτες παραβίασαν την εκεχειρία».

«Περίπου στις 09:30 το πρωί οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ δέχθηκαν επίθεση την ώρα που κατέστρεφαν μια σήραγγα» στην περιοχή της Ράφα, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

«Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ένας ισραηλινός στρατιώτης ενδέχεται να έχει απαχθεί από τους τρομοκράτες στη διάρκεια του επεισοδίου αυτού», πρόσθετε η ανακοίνωση.

«Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η Χαμάς τερμάτισε την ανθρωπιστική εκεχειρία και εμπόδισε τους κατοίκους της Γάζας να επωφεληθούν από αυτή», διευκρινίζει η ανακοίνωση, ενώ υπογραμμίζει ότι ο στρατός «θα αναλάβει ισχυρή δράση σε απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας».

Στο Κάιρο ο δεύτερος τη τάξει της Χαμάς, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «οποιαδήποτε επιχείρηση (της Χαμάς) διεξήχθη πριν από την έναρξη της εκεχειρίας», χωρίς όμως να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες για την απαγωγή του στρατιώτη. Διευκρίνισε επίσης ότι οποιαδήποτε τέτοια ανακοίνωση ανήκει στη δικαιοδοσία της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.

Σύμφωνα πάντως με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, ο Μαρζούκ επεσήμανε: «Δεν υπάρχει δικαιολογία για την παραβίαση της εκεχειρίας από το Ισραήλ, καθώς ο αξιωματικός αιχμαλωτίστηκε και οι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία».


Επίσης ο Μαρζούκ υπογράμμισε ότι η Χαμάς εξακολουθεί να είναι σύμφωνη σε μια εκεχειρία 72 ωρών, αν τη δεχθεί και το Ισραήλ.

Παράλληλα η Χαμάς επέρριψε την ευθύνη για την κατάρρευση της εκεχειρίας στο Ισραήλ: «Είναι οι δυνάμεις κατοχής αυτές που παραβίασαν την εκεχειρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Φάουζι Μπάρχουμ.

«Η παλαιστινιακή αντίσταση έδρασε στο όνομα του δικαιώματός της στην αυτοάμυνα για να σταματήσει τη σφαγή του λαού μας», πρόσθεσε.

Μια παλαιστινιακή αντιπροσωπεία θα μεταβεί αύριο στο Κάιρο για συνομιλίες όποιες κι αν είναι οι συνθήκες, δήλωσε ο πρόεδρος Αμπάς

Μια παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, στην οποία θα συμμετέχει και η Χαμάς, θα μεταβεί αύριο Σάββατο στο Κάιρο για να συνομιλήσει με αιγύπτιους αξιωματούχος σχετικά με την επίτευξη μιας μόνιμης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς από τη Ραμάλα.

Ο Αμπάς «όρισε την αντιπροσωπεία που θα μεταβεί το Σάββατο στο Κάιρο, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες», σύμφωνα με ανακοίνωση της παλαιστινιακής προεδρίας.

Η αντιπροσωπεία αυτή αποτελείται από εκπροσώπους της Φάταχ, του κινήματος του Αμπάς, της Χαμάς, που κυβερνά στη Γάζα, και του συμμάχου της, της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)