NASA: Μάλλον βρήκαμε νερό στον Κρόνο

kafeneio sp
H NASA ανακάλυψε ενδείξεις για νερό στον Εγκέλαδο, τον δορυφόρο του Κρόνου...

Η NASA ανακοίνωσε επίσημα ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην ανακάλυψη νερού στον Εγκέλαδο, δορυφόρο του Κρόνου. Δεν πάει καιρός από όταν οι επιστήμονες αποφάσισαν να περιορίσουν τις προσπάθειες εύρεσης ζωής στο Ηλιακό μας Σύστημα.

Και όμως. Οι υπεύθυνοι της NASA ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν 101 ενεργούς πίδακες στην επιφάνεια του Εγκέλαδου, που είναι το έκτο μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου, στους οποίους ενδεχομένως υπάρχει νερό.

Κάτι που δεν σημαίνει απαραίτητα πως υπάρχει και ζωή στον δορυφόρο αυτό, αυξάνονται όμως κατά πολύ οι πιθανότητες.

Οι πρώτες ενδείξεις είχαν εντοπιστεί το 2005, όταν είχαν εντοπίσει θερμοπίδακες στην νότια πλευρά του Εγκέλαδου. Τώρα όμως ανακαλύφθηκαν μικροσκοπικά σωματίδια πάγου και υδρατμών.

Με τη βοήθεια του διαστημικού σκάφους Cassini, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι θερμοπίδακες τροφοδοτούνται από τη συμπύκνωση υδρατμών και τη συγκέντρωση ενδεχομένως θαλασσινού νερού που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες θεωρούσαν πως η ύπαρξη θερμοπιδάκων οφείλεται στην τριβή των υδρατμών κάτω από την επιφάνεια.

Το Cassini έχει περάσει μέχρι σήμερα 19 φορές από τον Εγκέλαδο από το 2010 μέχρι το 2012. Το έργο Cassini-Huygens αποτελεί καρπό της συνεργασίας μεταξύ της NASA, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και της Ιταλικής Διαστημικής Υπηρεσίας.

(Με πληροφορίες από: Time)