Η Βουλή γίνεται… προαπαιτούμενη κόλαση για δύο εβδομάδες

kolasi-hell-570Σε κατάσταση νομοθετικού πυρετού μπαίνει η κυβέρνηση, μιας και επιθυμεί να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα μέτωπα με την Τρόικα και να εξασφαλίσει τη δόση του 1 δισ. ευρώ για τον Ιούλιο, ενώ η επιτυχής ψήφιση και του δεύτερου θερινού πακέτου προαπαιτούμενων δράσεων θεωρείται σκαλί για τη μεγάλη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου.
Η κυβέρνηση θα ήθελε, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, οι εκκρεμούσες προαπαιτούμενες δράσεις (6) να έρθουν υπό την ενιαία μορφή ενός μίνι πολυνομοσχεδίου, κάτι το οποίο όμως προσκρούει στην άρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Από τη συνεδρίαση του συντονιστικού της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, χθες το μεσημέρι, εξήχθη το συμπέρασμα πως στη Χαριλάου Τρικούπη δεν αποδέχονται τον συμψηφισμό άσχετων δράσεων υπό μια κοινή ομπρέλα. «Δεν γίνεται το νομοσχέδιο-πλαίσιο για τη λειτουργία των κομμάτων να έρθει μαζί με το νομοσχέδιο για τα δάση ή με τη ρύθμιση για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων» έλεγε χαρακτηριστικά αρμόδιο πράσινο στέλεχος.
Υπό την αίρεση της αντίθεσης του ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, φαίνεται πως μπορεί να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Μια σειρά οικονομικής φύσεως προαπαιτούμενων μπορεί να έρθει σε πακέτο (μείωση γραφειοκρατίας που ήδη βρίσκεται στη δημόσια διαβούλευση, ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων και κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων), ενώ φαίνεται πως το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων θα έρθει χωριστά.
Φυσικά και το δασικό νομοσχέδιο θα έρθει ξεχωριστά, ενώ δεν αναμένεται η κυβέρνηση να κάνει την έκπληξη και να φέρει το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς στο δεύτερο θερινό τμήμα, οπότε και θα μπορούσε να στηθεί και πάλι σκηνικό ακραίας έντασης και πόλωσης.
Τι έκρυβε η επιλογή του πολυνομοσχεδίου-σκούπα;
Για ποιο λόγο όμως η κυβέρνηση και κυρίως το οικονομικό επιτελείο επεδίωξαν τον συμψηφισμό των προς κύρωση νομοσχεδίων; Επισήμως γιατί ο χρόνος δεν είναι επαρκής έως τις 8 Αυγούστου, οπότε και η Βουλή θα διακόψει τις εργασίες της για μεγάλο διάστημα και θα επανέλθει μόνο για τρεις μέρες, πριν κλείσει πάλι για μια εβδομάδα πριν την έναρξη του τρίτου και τελευταίου θερινού τμήματος. Ανεπισήμως επειδή η κυβέρνηση υιοθετεί την στρατηγική της χαμηλής έντασης.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θα ήθελαν να επαναληφθεί ένα σκηνικό αντίστοιχο με αυτό της μικρής ΔΕΗ, καθώς αρκετά κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν πως οι χειρισμοί που ακολουθήθηκαν δεν ήταν και οι καλύτεροι. Επιπρόσθετα, το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ ευκαιρίες να στήνει μικρά μέτωπα πόλωσης, με προοπτική δημιουργίας εντυπώσεων «ανένδοτου αγώνα εναντίον της κυβέρνησης».
Πώς αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πιάστηκε εξ’ απήνης, με αποτέλεσμα επιτελικά στελέχη του κόμματος να αναζητούν στρατηγικές επιλογές, ώστε να σηκωθούν και πάλι οι τόνοι εναντίον της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξακολουθήσει να αναζητά μέτωπα συμπόρευσης με την αντιπολίτευση, προβάροντας επί της ουσίας πολλές φορές το έργο «μπλοκάρισμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας».
Πρώτα προαπαιτούμενα, μετά ΔΕΘ
Έτσι, η κυβέρνηση αναμένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία ψήφισης των προαπαιτούμενων, διαδικασία κατά την οποία δεν αναμένονται εκπλήξεις ή διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο, όπως διαβεβαίωνε χθες αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας.
Το επόμενο βήμα θα είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αντίθετα με κάποιες διαρροές, ο πρωθυπουργός αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα ανέβουν κανονικά στη ΔΕΘ, κατά πάσα πιθανότητα το Σαββατοκύριακο 6-7 Σεπτεμβρίου.
ίθισται οι πολιτικοί αρχηγοί να βρίσκονται στη ΔΕΘ το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, με δεδομένη όμως την άφιξη της Τρόικα περί τις 15 Σεπτεμβρίου, είναι σαφές πως στο κυβερνητικό επιτελείο θα λαμβάνουν χώρα αλλεπάλληλες συσκέψεις, ώστε η ελληνική πλευρά να είναι απόλυτα έτοιμη να αντιμετωπίσει τους δανειστές μας.
Μάλιστα, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι η διαπραγμάτευση να έχει ολοκληρωθεί σε ορίζοντα 2-3 εβδομάδων, μιας και ο πολιτικός χρόνος το φετινό φθινόπωρο είναι ιδιαίτερα συμπυκνωμένος.