Οι επίγειοι παράδεισοι των δισεκατομμυριούχων

Οι επίγειοι παράδεισοι των δισεκατομμυριούχωνΤι κοινό μπορεί να έχει το αφεντικό της εταιρείας πληροφορικής Oracle και τρίτος πλουσιότερος Αμερικανός, με περιουσία στα 30 δισ. δολάρια, με τον Μελ Γκίμπσον ή τον σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, επικεφαλής της Virgin;

Εκ πρώτης όψεως ότι είναι διάσημοι, ο καθένας στον τομέα του και φυσικά πάμπλουτοι.


Ωστόσο, έχουν ένα ακόμα κοινό σημείο, ότι όλοι έχουν στην ιδιοκτησία τους ένα παραδείσιο νησί, άλλοι για να…αράζουν μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, κυρίως των παπαράτσι κι άλλοι γιατί ακόμα και στον…παράδεισο βλέπουν ευκαιρίες για μπίζνες.

Πάντως, η λίστα των εκατομμυριούχων που αγοράζει ένα νησί όλο και μεγαλώνει, εξάλλου κυκλοφορεί και ως ανέκδοτο μεταξύ των κοσμικών κύκλων ότι δηλαδή δεν είσαι πραγματικά πλούσιος, αν δεν έχεις στην ιδιοκτησία σου ένα νησί.

Σε ορισμένες, όμως, περιπτώσεις, «φασαρίες» μπορεί να έχει κανείς και στον παράδεισο, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Τεντ Τέρνερ, ιδρυτή του CNN.

Το 1979 αγόρασε το νησί Άγιος Φίλιππος στις ακτές της νότιας Καρολίνας, σύντομα όμως βρέθηκε μπλεγμένος με τη δικαιοσύνη, καθώς στις οικογένειες – απόγονοι σκλάβων που απελευθερώθηκαν και που κατοικούσαν στο γειτονικό νησί της Αγίας Έλενας – είχε δοθεί μία περιοχή από το νησί του Τέρνερ ως βοσκοτόπι και κυνηγότοπος.

Τελικά, οι δύο πλευρές συμβιβάστηκαν, καθώς ο Τέρνερ συμφώνησε το 2002 να τους δωρίσει την αμφισβητούμενη περιοχή. Έκτοτε, όμως, επισκέφθηκε το νησί ελάχιστες φορές...

Κάντε κλικ για μεγέθυνση: