Πόλεμος εκδοτών με θεατή την αδύναμη κυβέρνηση

0
Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες στέλνει ο εκδοτικός όμιλος Αλαφούζου μέσω του κυρίου άρθρου της Καθημερινής της Κυριακής,  φωτογραφίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ΔΟΛ και Πήγασο για τα σχέδια συγχώνευσής τους με στόχο το «κούρεμα» των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.
Στο πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της εφημερίδας, κατακρίνονται « συμπτώματα που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν», όπως «επιχειρήσεις οι οποίες πτωχεύουν....
, αφήνουν απλήρωτα τα χρέη τους στο κράτος και στους προμηθευτές και κατόπιν ανοίγουν “δίπλα” μια παρόμοια εταιρεία που λειτουργεί σαν να μην τρέχει τίποτα». «Τι πρέπει να νιώθει σε αυτή την περίπτωση όποιος έκανε το λάθος να πληρώνει τα δάνεια και τους φόρους του; Δεν θα έπρεπε το κράτος και η Δικαιοσύνη να χειρίζονται με αυστηρότητα αυτά τα φαινόμενα;», προστίθεται.

Υπενθυμίζεται ότι καθώς ο δανεισμός των δύο συγκροτημάτων ΜΜΕ υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ, Σταύρος Ψυχάρης (ΔΟΛ) και Γιώργος και Φώτης Μπόμπολας (Πήγασος Εκδοτική) φέρονται να βρίσκονται σε επαφές για την εφαρμογή ενός σχεδίου το οποίο προβλέπει δραστική μείωση του προσωπικού και συγχώνευση όλων των ομοειδών δραστηριοτήτων. Απώτερος σκοπός είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνολικός δανεισμός των ΔΟΛ, Πήγασος και Mega να μειωθεί με «κούρεμα» στα 130 έως 160 εκατ. ευρώ. Άλλωστε, δεδομένου ότι οι βασικοί μέτοχοι του Mega (Τηλέτυπος ΑΕ) είναι οι Πήγασος (32,73%) και ΔΟΛ (22,11%), μετά την συγχώνευση το νέο σχήμα θα έχει την πλειοψηφία του Mega (περίπου 55%).

Αυτή η προοπτική φαίνεται πως δεν αφήνει καθόλου αδιάφορο τον όμιλο Αλαφούζου (Καθημερινή, ΣΚΑΪ) που εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την ευνοϊκή μεταχείριση που τυγχάνει ο «αντίπαλός» του από την κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, στην ομιλία του στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, είχε χαρακτηρίσει μεγάλη πρόκληση τα «κόκκινα» δάνεια σημειώνοντας ότι είναι «ευκαιρία αναδιάρθρωσης και του ιδιωτικού τομέα».

Για τα «κόκκινα» δάνεια «είναι σαφές ότι θα χρειασθούν καθαροί κανόνες και όροι που θα ισχύσουν για όλους», διαμηνύει σήμερα ο όμιλος Αλαφούζου, επισημαίνοντας ότι «αλλιώς αντιμετωπίζεται όποιος έχει στηρίξει έμπρακτα την προσωπική του περιουσία και κάνοντας αιματηρές περικοπές και αλλιώς όποιος δεν έχει αντιδράσει και δεν ρισκάρει καθόλου, γιατί θεωρεί ότι δικαιούται κάποιας ειδικής μεταχείρισης».

Άγνωστο παραμένει πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση σε αυτό τον «πόλεμο» μεταξύ των ΜΜΕ , σε μια περίοδο που η υποστήριξη τους είναι απαραίτητη για την επιβίωση της.

www.tvxs.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)