Τα «χρυσά» θαλάσσια οικόπεδα της Ελλάδας – Ξεκινάει ο διαγωνισμός για τα «φιλέτα»

petrailaio-570Στην τελική ευθεία μπαίνει η χάραξη των θαλάσσιων οικοπέδων και η έναρξη των επίσημων ερευνών για τους υδρογονάνθρακες καθώς ο Γιάννης Μανιάτης έστειλε τους επίσημους χάρτες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για να δημοσιευτούν.
Οι συγκεκριμένοι χάρτες απεικονίζουν τα 23 θαλάσσια και χερσαία οικόπεδα που αναμένεται να δοθούν σε ιδιώτες μέσα από δύο διεθνείς διαγωνισμούς. Σύμφωνα με το Έθνος, στις δύο υπουργικές αποφάσεις προσδιορίζονται γεωγραφικά οι τρεις χερσαίες περιοχές Άρτας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας, και βορειοδυτικής Πελοποννήσου.
Το είδος της σύμβασης προσδιορίζει γεωγραφικά τις 20 θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο πέλαγος και στα νότια της Κρήτης ενώ η διακήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται να σταλεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Η διαδικασία υποβολής προσφορών από επενδυτές θα ξεκινήσει μόλις δημοσιευτούν και στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι χάρτες με τις ακριβείς συντεταγμένες των περιοχών.
Οι δύο διαγωνισμοί και η διαφορά τους
Ο ένας διαγωνισμός γίνεται για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα 224.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ο άλλος για τα τρία χερσαία. Οι δύο τους διαφέρουν καθώς ο δεύτερος προκλήθηκε από τον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό Enel, με τον Γιάννη Μανιάτη να ανακοινώνει το ενδιαφέρον των γειτόνων από τον περασμένο Απρίλιο.
Ο νόμος προβλέπει πως σε τέτοιες περιπτώσεις, ο υπουργός δημοσιοποιεί τον χάρτη με τις συντεταγμένες, την προκήρυξη και το είδος της σύμβασης, προκειμένου να προσκαλέσει το ενδιαφέρον κι άλλων επενδυτών. Οι τρεις περιοχές θα είναι διαθέσιμες για υποβολή προσφορών για 90 ημέρες μετά από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της ΕΕ και αν δεν βρεθεί άλλος ενδιαφερόμενος, τότε θα υπογραφεί σύμβαση με την Enel.
Τα 20 θαλάσσια οικόπεδα
Αρχικά οι περιοχές στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης μελετήθηκαν και αξιολογήθηκαν από τις πληροφορίες που συνέλεξε η νορβηγική εταιρεία PGS κατά την διάρκεια των δισδιάστατων σεισμικών ερευνών που έκανε. Στη συνέχεια τα οικόπεδα καθορίστηκαν και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο.
Η διακήρυξη και ο χάρτης για αυτή την περίπτωση εκτιμάται ότι θα δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της ΕΕ μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα δοθεί προθεσμία έξι μηνών για την υποβολή προσφορών από επενδυτές. Έτσι, στα μέσα Μαρτίου θα είναι γνωστό ποιες εταιρείες θα έχουν ενδιαφερθεί και για ποιες περιοχές.
Οι περιοχές που βρίσκονται στο Ιόνιο και παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι βορειοδυτικά της Κέρκυρας, δυτικά από το Κατάκολο, στους Παξούς και στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα που έχει αναφέρει και δημόσια ο πρωθυπουργός, σε βάθος 25 χρόνων η Ελλάδα θα έχει έσοδα 150 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με βάση αυτό το σενάριο, η εκτίμηση είναι για περίπου 2-3 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, τα κοιτάσματα που βρίσκονται στην νότια Ιταλία και έχουν παρόμοια γεωλογικά χαρακτηριστικά δίνουν 100.000 βαρέλια την ημέρα.
xartis-koitasmata-ellada-570