Τι θα χάσει ο Κουβέλης αν η ΔΗΜΑΡ γίνει από κόμμα… γκουπούσκουλο

Τι θα χάσει ο Κουβέλης αν η ΔΗΜΑΡ γίνει από κόμμα... γκουπούσκουλοΗ Δημοκρατική Αριστερά, ένα κόμμα που προήλθε από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν αποχώρησαν ο Φώτης Κουβέλης και μια μεγάλη ομάδα της αποκαλούμενης ανανεωτικής αριστεράς, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε περιδίνηση.
Μπήκε στη Βουλή, μετά τις εκλογές του Ιουνίου, το 2012....
με 17 βουλευτές και αποτέλεσε τον τρίτο κυβερνητικό εταίρο. Από την πρώτη στιγμή άρχισαν και οι διαρροές. Πρώτος αποχώρησε ο -προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ- βουλευτής Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης που στην πορεία εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην πορεία έφυγαν οι επίσης προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, Πάρις Μουτσινάς και Οδυσσέας Βουδούρης. Η κατάσταση φάνηκε να σταθεροποιείται παρά τη γκρίνια για την πορεία και τη φυσιογνωμία του κόμματος υπό την καθοδήγηση του αρχηγού της Φώτη Κουβέλη, που έμοιαζε αδιαφιλονίκητος ηγέτης, καθώς στο μεταξύ είχε αναβαπτιστεί από το συνέδριο.
Η ήττα στις ευρωεκλογές
Η ντροπιαστική ήττα στις ευρωεκλογές (1,2%) έφερε την αρχή του τέλους. Η γκρίνια μεγάλωσε και η μαϊμού παραίτηση του κ. Κουβέλη μαζί με όλες τις παλινδρομήσεις που είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εξαϋλωση.
Ο Βασίλης Οικονόμου ήταν ο πρώτος που αποχώρησε. Το πρωί της Πέμπτης ανεξάρτητη δήλωσε και η Κατερίνα Μάρκου, με αφορμή τη στάση του κόμματος στο δημοψήφισμα της ΔΕΗ.
Η άρνηση του Γρηγόρη Ψαριανού να υπογράψει την πρόταση που κατατέθηκε στη Βουλή έφερε και τη διαγραφή του Γρηγόρη Ψαριανού που ήδη έμενε στη ΔΗΜΑΡ περισσότερο για συναισθηματικούς παρά για πολιτικούς λόγους.
Ετσι, αυτή τη στιγμή η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ αποτελείται από 11 βουλευτές, δυο ανάσες πριν χάσει όλα τα προνόμια που δίνει στα κόμματα και το αρχηγό τους ο κανονισμός.
Εκτός από τον Φώτη Κουβέλη, στη δύναμη της ΔΗΜΑΡ συνυπολογίζονται οι: Σπύρος Λυκούδης, Γιάννης Πανούσης, Νίκη Φούντα, Νίκος Τσούκαλης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Ασημίνα Ξηροτύρη, Θωμάς Ψύρρας, Μαρία Ρεπούση, Μαρία Γιαννάκη και Γιώργος Κυρίτσης.
Τι θα συμβεί αν οι 11 βουλευτές γίνουν 9
Αν, δηλαδή, αποχωρήσουν ακόμη δύο βουλευτές από τη δυναμή της η ΔΗΜΑΡ αυτομάτως θα πάψει να υπολογίζεται ως κοινοβουλευτικό κόμμα. Τι σημαίνει αυτό; Πολλά.
Αρχικά και εκτός Βουλής, το κόμμα μπορεί να διεκδικεί αυξημένο τηλεοπτικό χρόνο και συμμετοχή σε debate πολιτικών αρχηγών.
Ο Κανονισμός της Βουλής (άρθρο 15) ορίζει ότι ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός για τη συγκρότηση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ο μαγικός αριθμός των δέκα βουλευτών. Σύμφωνα με το άρθρο 16 «ο αρχηγός του Κόμματος θεωρείται και Πρόεδρος της Κ.Ο. του Κόμματος του, αν είναι βουλευτής».
Προβλέπεται επίσης ότι οι βουλευτές που επιθυμούν να ιδρύσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα, πρέπει να υποβάλλουν στον Πρόεδρο της Βουλής σχετική δήλωση, η οποία θα περιέχει τον τίτλο του κόμματος, τα ονόματα των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Οι πρόεδροι των ΚΟ μπορούν να ορίσουν, με ενυπόγραφη δήλωσή τους προς τον Πρόεδρο της Βουλής, έως δύο αναπληρωτές - εκπροσώπους της ΚΟ, οι οποίοι τους αναπληρώνουν σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας (άρθρο 17).
Το σημαντικότερο όφελος που συνεπάγεται η ύπαρξη μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι στον καταμερισμό του χρόνου τόσο στο νομοθετικό έργο όσο και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ο πρόεδρος της Βουλής κατανείμει το χρόνο των ομιλητών με τρόπο ώστε να καλύπτει και τη συμμετοχή των νέων Κοινοβουλευτικών Ομάδων και βεβαίως και των προέδρων τους.
Σύμφωνα με το άρθρο 18, στις ΚΟ παραχωρείται ιδιαίτερη αίθουσα στο βουλευτήριο, με χωρητικότητα ανάλογη με τον αριθμό των μελών της. Στους προέδρους των ΚΟ, παραχωρείται ιδιαίτερο γραφείο.
Σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι αίθουσες, η παραχώρηση ιδιαίτερου γραφείου στους προέδρους των Κ.Ο. γίνεται σύμφωνα με τη σειρά της δύναμης τους. Οι διοικητικές γραμματείες των ΚΟ στελεχώνονται με μετακλητούς υπαλλήλους που διορίζονται με απόφαση του προέδρου της Βουλής, μετά από πρόταση του Προέδρου κάθε Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Προφανώς, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΔΗΜΑΡ δεν λύνεται από το αν θα παραμείνει συγκροτημένη κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά αν χάσει και αυτό τότε πραγματικά μετατρέπεται σε... γκρουπούσκουλο καθώς τα εκλογικά της ποσοστά, όπως καταγράφηκαν τον Μάιο, είναι τέτοια που δεν της επιτρέπουν να έχει σοβαρές ελπίδες ανάκαμψης. Τουλάχιστον όχι με τη μορφή που είναι σήμερα.