Γερμανοί βιομήχανοι: "Έχουμε απώλειες 4 δισ. ευρώ - 300.000 θέσεις εργασίας εξαρτώνται από το εμπόριο με τη Ρωσία"

0
Σε δηλώσεις του στο Βερολίνο ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Σταϊνμάγιερ υποστήριξε μεν την ανάγκη άσκησης μεγαλύτερων πιέσεων στη Μόσχα, ωστόσο απέφυγε την ίδια ώρα να μιλήσει ανοιχτά για διεύρυνση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

«Η Μόσχα θα πρέπει να πειστεί ώστε να αποστασιοποιηθεί από τις αυτονομιστικές...
προσπάθειες στην ανατολική Ουκρανία», είπε ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, καλώντας παράλληλα τη Μόσχα «να επιδείξει εποικοδομητική στάση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Πιο επικριτικός απέναντι στη Ρωσία εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: «Υπάρχει τουλάχιστον έμμεση ευθύνη της ρωσικής κυβέρνησης, επειδή δεν περιόρισε εγκαίρως αυτή τη σύγκρουση στην Αν. Ουκρανία και δεν κατέβαλε προσπάθειες ώστε να τερματιστεί».

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θεωρεί επιτακτική την ανάγκη να τηρηθεί μια περισσότερο σκληρή γραμμή έναντι της Μόσχας, και αυτό, παρά τους φόβους που εκφράζουν οικονομικοί παράγοντες για τις επιπτώσεις που θα έχει ενδεχόμενη διεύρυνση των κυρώσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, μείζονος σημασίας είναι ο τερματισμός του εμφυλίου στην ανατολική Ουκρανία και όχι οι οικονομικές επιπτώσεις από τις κυρώσεις.

Εκπρόσωποι της γερμανικής βιομηχανίας πάντως εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις εξελίξεις, τονίζοντας ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί έως τώρα τους επηρεάζουν ήδη.

«Γι΄ αυτό το χρόνο αναμένουμε μια μείωση των εξαγωγών προς τη Ρωσία της τάξης του 10%», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου Φόλκερ Τράιερ προς το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων «dpa».

«Αυτό μεταφράζεται σε τέσσερα δισ. ευρώ. Η απώλειά αυτή είναι φυσικά ένα πλήγμα», όπως εξήγησε, προσθέτοντας ότι «περίπου 300.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία εξαρτώνται άμεσα από το εμπόριο με τη Ρωσία».

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)