Νέο Μνημόνιο αποκαλύπτει το non-paper του υπουργείου Εργασίας

Γράφει ο Εργατικός

Επιχείρηση παραπλάνησης με ψεύδη αλλά και αυστηρές συστάσεις προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έστησε το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου οι τελευταίοι να ψηφίσουν μια σειρά διατάξεις που ανατρέπουν ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Το «ΠΑΡΟΝ» παρουσιάζει σήμερα το περίφημο non-paper του υπουργείου Εργασίας, το οποίο είναι άκρως αποκαλυπτικό τόσο για τα νέα μέτρα που θα έρθουν προς ψήφιση το φθινόπωρο όσο και αυτά που θα περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο για το οποίο έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στους δανειστές.

Το non-paper που συντάχθηκε από «κύκλους» του υπουργείου Εργασίας καλούσε τους βουλευτές την περασμένη Κυριακή στη Βουλή να ψηφίσουν χωρίς καμιά επιφύλαξη τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, προειδοποιώντας πως «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αλλαγές στη συμφωνία, καθώς κάτι τέτοιο ανοίγει παράθυρο για να επαναφέρει η ''τρόικα'' θέματα που καταφέραμε με μεγάλη δυσκολία να κλείσουμε»! Ταυτόχρονα, οι συντάκτες του non-paper ουσιαστικά παραπλανούν τους βουλευτές τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν νέα μέτρα» αλλά και ότι η συμφωνία με τους δανειστές αποτελεί μεγάλη επιτυχία γιατί αναβλήθηκαν για το φθινόπωρο οι τελικές αποφάσεις για μια σειρά εκκρεμότητες, όπως, π.χ., η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η νομοθέτηση του εργοδοτικού lock out! Είναι όμως και αποκαλυπτικό, καθώς αναφέρει νέα συγκεκριμένα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές και τα οποία θα περιλαμβάνονται σε νέο Μνημόνιο με το οποίο θα ισοπεδωθούν πλήρως οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Για παράδειγμα, στο non-paper αναφέρεται αυτολεξεί: «Η ''τρόικα'' ζητούσε εξίσωση των κατώτατων μισθών του Δημοσίου με εκείνους του ιδιωτικού τομέα, που θα οδηγούσε σε μειώσεις έως και 25% στους μισθούς του Δημοσίου. Το θέμα αυτό έκλεισε για φέτος»!
Νέα μέτρα και νέο Μνημόνιο
Αναλυτικά, το non-paper με το οποίο απευθύνεται προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει:

• Η «τρόικα» ζητούσε ψήφιση νέου ασφαλιστικού, με έμφαση στις συντάξεις του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ, που θα συμπαρέσυρε κάποιες συντάξεις προς τα κάτω. Το θέμα έκλεισε για φέτος.

• Η «τρόικα» ζητούσε εξίσωση των κατώτατων μισθών του Δημοσίου με εκείνους του ιδιωτικού τομέα, που θα οδηγούσε σε μειώσεις έως και 25% στους μισθούς του Δημοσίου. Το θέμα αυτό έκλεισε για φέτος.

• Η «τρόικα» ζητούσε μονιμοποίηση της εισφοράς αλληλεγγύης, μέσω ενσωμάτωσης στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Το θέμα έκλεισε και η εισφορά παραμένει προσωρινό μέτρο.

• Αποφύγαμε τη θεσμοθέτηση μέτρων που θα αύξαναν τη συμμετοχή του ασφαλισμένου στο κόστος των ιατρικών εξετάσεων.

• Η «τρόικα» ζητούσε την άμεση κατάργηση κοινωνικών πόρων υπέρ ταμείων κύριας ασφάλισης και μετοχικών ταμείων (δικηγόρων, δημοσιογράφων, ενστόλων), που θα οδηγούσε σε άμεση μείωση συντάξεων / μερισμάτων. Και το θέμα αυτό έκλεισε για φέτος.

• Η «τρόικα» ήθελε ολοκληρωτική απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων (απολύσεις εντός τριών μηνών μετά την αίτηση, χωρίς περιορισμούς), με άμεση αλλαγή του υφιστάμενου νομικού πλαισίου. Τελικά διατηρείται το ισχύον καθεστώς και το θέμα θα ξανασυζητηθεί το φθινόπωρο.

• Αποφύγαμε την πλήρη κατάργηση των αυξήσεων ωρίμανσης (τριετιών) για τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον βασικό μισθό. Τελικά μειώνεται η αύξηση ωρίμανσης μόνο για τους μακροχρόνια ανέργους που βρίσκουν δουλειά στο ύψος των εργατοτεχνιτών.

• Η «τρόικα» ζητούσε την άμεση επαναφορά του δικαιώματος ανταπεργίας των εργοδοτών (lock - out). Το θέμα παραπέμφθηκε για τον Σεπτέμβριο.

• Η «τρόικα» ζητούσε στη δήλωση της περιουσιακής κατάστασης που υποβάλλει το πολιτικό προσωπικό και ανώτερα στελέχη του Δημοσίου να συμπεριλαμβάνεται έλεγχος εξόδων, πέρα από αγορά περιουσιακών στοιχείων. Το ζήτημα αυτό έκλεισε για φέτος.
Ρήτρες - δεσμεύσεις
Στο νέο Μνημόνιο θα περιλαμβάνονται νέες ρήτρες και δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης:

• Θα κλείσουν και θα μπουν σε καθεστώς αναδιάρθρωσης 11 νοσοκομεία με στόχο τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας τους κατά 25 εκατ. ευρώ.

• Θα καταργηθούν πλήρως τα οικογενειακά επιδόματα και θα συρρικνωθούν οι δαπάνες του ΟΑΕΔ για την επαγγελματική κατάρτιση.

• Θα μειωθούν περαιτέρω κατά 1% οι εργοδοτικές εισφορές με συνέπεια νέες μειώσεις στις συντάξεις.

• Θα μειωθούν οι αναπηρικές συντάξεις ώστε το συνολικό τους κόστος να αντιστοιχεί στο 10% των συντάξεων.

• Πλήρης σύνδεση των προνοιακών επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια με στόχο τον περιορισμό επιδοματικών παροχών και εισοδηματικών ενισχύσεων στα όρια της φτώχειας. Η καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα γίνει μόνο αν υπάρχουν χρήματα.

• Διευκόλυνση εφαρμογής και διάδοσης του θεσμού των Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης (προσλήψεις εργαζομένων μέσω ενοικίασης).
www.paron.gr