Η «κλοπή» της Ολυμπιακής φλόγας… από την Αρχαία Ολυμπία!!!



 Γράφει ο Παύλος Ανδριάς

Με την 30η Απριλίου, την ημέρα που η Ολυμπιακή Φλόγα θ’ ανάψει στο Παναθηναϊκό στάδιο, να πλησιάζει απειλητικά τη μοναδικότητα και ιερότητα του ρόλου, ως θεματοφύλακα των αξιών του Ολυμπισμού, την Αρχαία Ολυμπία, πρέπει όλοι να αναρωτηθούμε για ποιο λόγο «κάποιοι», διαγράφουν την ιστορία και τους θεσμούς αυτού του τόπου!
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν από την Αρχαία Ολυμπία και καμία επιτροπή δεν έχει το δικαίωμα να διαγράψει και να .......
ποδοπατά την ιερότητά της, πόσο βέβαια και την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, τη δέηση στους θεούς και το μεγαλείο της ιερής αυτής πράξης.
Η Αρχαία Ολυμπία αποτελεί την εστία Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στη συνείδηση των πολιτών της παγκόσμιας κοινότητας και είναι προσβολή η όποια μεταφορά της σε άλλο χώρο, όσο εξίσου ιερός και αν είναι αυτός.
Η Αφή της Φλόγας πρέπει να καταλάβουν «αυτοί», ότι δεν είναι μια εκδήλωση που μπορεί να την εκμεταλλεύονται σαν πανηγυράκι της στιγμής, ούτε μπορούν να τη μεταφέρουν λες και είναι ένα θεατρικό μπουλούκι που κάνει περιοδεία για δημόσιες σχέσεις!
Εκατομμύρια κόσμου επισκέπτονται κάθε χρόνο την κοιτίδα του πολιτισμού για να «αισθανθούν» έστω και για λίγα λεπτά το μεγαλείο αυτού του χώρου, να αποδώσουν το σεβασμό που αρμόζει στο βωμό του Ολυμπισμού και να φωτογραφηθούν ως αναμνηστικό δώρο στον ίδιο τους τον εαυτό, μιας και η Ολυμπιακή Φλόγα έχει το δικό της σπίτι, την Αρχαία Ολυμπία, εκεί που οι θεοί έκριναν ότι πρέπει να γίνεται το τελετουργικό και εκεί που πρέπει να μείνει.
Και αν η πολιτεία διστάζει να εκτελέσει την «εντολή», ίσως ήρθε η ώρα η τοπική κοινωνία να υψώσει το ανάστημά της και να δηλώσει παρών σε αυτή την «κλοπή» του Ιερού της συμβόλου… καθώς είναι προσβολή και τεράστιο έγκλημα να πετάς στα σκουπίδια ιστορία ετών και ασέβεια να μην τιμάς το μεγαλείο και την ιερότητα της Αρχαίας Ολυμπίας, αυτής που αποτελεί πόλο έλξης για κάθε επισκέπτη.
Λίγος σεβασμός, νομίζω δεν βλάπτει…
Παύλος Ανδριάς
(Δημοσιογράφος-Συγγραφέας)