Διχασμένη η Ν.Δ στον Πειραιά λόγω παρουσίας Αρβανιτόπουλου στον συνδυασμό Μώραλη

kafeneio sp
Το εσωκομματικό παρασκήνιο της παρουσίας Αρβανιτόπουλου στην παρουσίαση του συνδυασμού Μώραλη και οι γαλάζιοι αυτοδιοικητικοί πονοκέφαλοι στην Αττική...

Η εμφάνιση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στην παρουσίαση του υποψηφίου δημάρχου Πειραιά και αντιπροέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Γιάννη Μώραλη, δημιουργεί νέα προβλήματα στη Νέα Δημοκρατία, που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να χάσει και τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας.

Το γεγονός προκάλεσε δυσφορία και αμηχανία στο Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε σπεύσει προ ημερών προσωπικά στο λιμάνι προκειμένου να υποστηρίξει τον επίσημο γαλάζιο υποψήφιο, νυν δήμαρχο Βασίλη Μιχαλολιάκο. Πολλώ δε μάλλον, που ο δήμος Πειραιά θα διαχειριστεί σημαντικό μέρος των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενώ με το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ΟΛΠ τον οποίον η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει σε ευρωπαϊκό διαμετακομιστικό κέντρο η σημασία του καθίσταται ακόμη πιο κομβική.

Πίσω από την παρουσία του κ.Αρβανιτόπουλου στην εκδήλωση κρύβονται πολλοί, εσωκομματικοί, λόγοι. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Παιδείας φέρεται να έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τον κ.Μιχαλολιάκο από τις προηγούμενες εκλογές, στις οποίες ο δήμαρχος Πειραιά στήριξε τον Κώστα Κατσαφάδο αντί του κ.Αρβανιτόπουλου, παρά την υποτιθέμενη σχετική υπόσχεση του περί του αντιθέτου.

Στο γαλάζιο παρασκήνιο λέγεται επίσης ότι ο κ.Αρβανιτόπουλος φλέρταρε με την ιδέα να διεκδικούσε ο ίδιος το δήμο Πειραιά. Οι κακές γλώσσες σχολίαζαν τέλος ότι με την κίνηση του ο υπουργός Παιδείας ελπίζει σε “κόκκινη” υποστήριξη στις επόμενες εκλογές, εκτός φυσικά εάν η επιλογή του αυτή έχει επιπτώσεις στις αποφάσεις του κ.Σαμαρά.

Και άλλοι γαλάζιοι πονοκέφαλοι


Ο Πειραιάς όμως ως γνωστόν δεν είναι η μόνη περίπτωση όπου οι προσωπικές στρατηγικές στελεχών της Ν.Δ δημιουργούν πονοκεφάλους στο Μαξίμου. Στο δήμο της Αθήνας ο Αρης Σπηλιωτόπουλος κινείται ουσιαστικά χωρίς στήριξη των βουλευτών, ενώ στην περιφέρεια Αττικής ο Γιώργος Κουμουτσάκος έχει να αντιμετωπίσει και γαλάζιους νυν και πρώην δημάρχους οι οποίοι όχι απλά “κοιτάζουν” προς τη μεριά του Γιάννη Σγουρού, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις συντάσσονται και ανοιχτά μαζί του. Για παράδειγμα ο επί σειρά ετών δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος όπως ανακοινώθηκε χθες επίσημα θα είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ κ.Σγουρό.

Από το συνδυασμό του κ.Κουμουτσάκου σχολίαζαν: “Εμείς έχουμε διαμορφώσει ένα συνδυασμό, μια κοινότητα γνώσης, θέλησης και ήθους που κοιτάζει με καθαρή ματιά στο μέλλον. Ορισμένοι αποφάσισαν ότι δε χωράνε σ’ αυτήν. Προτίμησαν το κατεστημένο, το φθαρμένο, το παλαιοκομματικό. Τη συνέχεια του υπόλογου χθες. Γι’ αυτό άλλωστε κρύβονται από τις ίδιες τους τις γειτονιές. Όλοι κρίνονται.”

Λόγους να είναι ενοχλημένος με τον κ.Χαρδαλιά έχει και ο υποψήφιος με τον κ.Κουμουτσάκο αντιπεριφερειάρχης νοτίου τομέα Νίκος Κωστόπουλος, ο οποίος στο πλαίσιο της ΟΝΝΕΔ είχε στηρίξει τον πρώην δήμαρχο Βύρωνα, στοιχείο που προϊδεάζει για συνέχεια της σύγκρουσης.