Δημοσκοπικό προβάδισμα του Ποροσένκο στην Ουκρανία

0
Δημοσκοπικό προβάδισμα του Ποροσένκο στην ΟυκρανίαΟ «βασιλιάς της σοκολάτας» Πέτρο Ποροσένκο ενδέχεται να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου στην Ουκρανία ακόμη και από τον πρώτο γύρο, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.



Με βάση τη δημοσκόπηση αυτή, το 48,4% των Ουκρανών που σκοπεύουν να ψηφίσουν, θα επέλεγαν τον Ποροσένκο. Το ποσοστό αυτό απέχει ελάχιστα από την απόλυτη πλειοψηφία του 50% + 1 που απαιτείται ώστε να εκλεγεί ο σοκολατοβιομήχανος από τον πρώτο γύρο. Στην περίπτωση που χρειαστεί δεύτερος γύρος ο Ποροσένκο αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με την πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία στη δημοσκόπηση συγκεντρώνει ποσοστό 14%.

Ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας είναι ανεξάρτητος βουλευτής και στήριξε το φιλοευρωπαϊκό κίνημα που οδήγησε στην ανατροπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς το Φεβρουάριο. Σε προηγούμενες κυβερνήσεις είχε υπηρετήσει ως υπουργός Εξωτερικών και Οικονομικών.

Ο Ποροσένκο, η περιουσία του οποίου αγγίζει το 1 δισ. δολάρια σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, είναι ιδιοκτήτης του ομίλου προϊόντων ζαχαροπλαστικής Roshen, πολλών εργοστασίων κατασκευής αυτοκινήτων και λεωφορείων, ενός ναυπηγείου και ενός τηλεοπτικού σταθμού.

Τον περασμένο μήνα το ποσοστό που συγκέντρωνε ο Ποροσένκο στις δημοσκοπήσεις έφτανε το 36,2%. Η σημαντική αύξηση του ποσοστού του οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι τον στηρίζει πλέον ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο που ερχόταν δεύτερος με ποσοστό 12,9% αλλά αποφάσισε να αποσυρθεί από την κούρσα για την προεδρία.

Η Τιμοσένκο από την πλευρά της, που συγκέντρωνε το 12% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, αύξησε κατά δύο μονάδες το ποσοστό της μέσα σε ένα μήνα.

Στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στο διάστημα 9-16 Απριλίου από τέσσερα ινστιτούτα με επικεφαλής το SOCIS, συμμετείχαν 6.200 ψηφοφόροι απ' όλες τις περιοχές της χώρας εκτός της Κριμαίας.

Συνολικά στις εκλογές αυτές διεκδικούν τη θέση του προέδρου 23 υποψήφιοι. Εάν κανείς δεν συγκεντρώσει ποσοστό 50% θα διεξαχθεί και δεύτερος γύρος τρεις εβδομάδες αργότερα, στις 15 Ιουνίου. Σε μια αναμέτρηση μεταξύ Ποροσένκο και Τιμοσένκο ο πρώτος θα κέρδιζε με μεγάλη άνεση, συγκεντρώνοντας ποσοστό γύρω στο 75%.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)