Τύμπανα πολέμου ηχούν και πάλι στην Ουκρανία: Αιχμάλωτοι 2 Ουκρανοί στρατιώτες

kafeneio sp
Άρωμα πολέμου στην Ουκρανία. Φιλορωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν πόλεις στην ανατολική πλευρά της χώρας. Συνομιλία Πούτιν - Μέρκελ και προειδοποίηση του πρώτου για εμφύλιο (Pics + Vid)

Δύο ουκρανοί στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν στην περιοχή του Λουχάνσκ, της ανατολικής Ουκρανίας, από ενόπλους, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Το περιστατικό συνέβη σε αυτοκινητόδρομο κοντά στην πόλη Κράσνι Λουτς, όπου οι δύο στρατιώτες "αιχμαλωτίστηκαν και οδηγήθηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση από εξτρεμιστές".

Οι δύο στρατιωτικοί είχαν σταματήσει για να επισκευάσουν βλάβη του υπηρεσιακού τους οχήματος, διευκρινίζει το υπουργείο Άμυνας.

Οι ένοπλες φιλορωσικές ομάδες στην ανατολική Ουκρανία έχουν εντολή "να κάνουν χρήση των όπλων τους για να σκοτώσουν" Ουκρανούς στρατιώτες, ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες (SBU).


"Οι συνομιλίες μεταξύ των Ρώσων δολιοφθορέων, οι οποίες υπεκλάπησαν, μαρτυρούν ότι οι ενέργειες δολιοφθοράς στην ανατολική Ουκρανία τελούν υπό την καθοδήγηση αξιωματικών των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών του στρατού οι οποίοι δίνουν την κυνική εντολή 'πυροβολήστε για να σκοτώσετε' ουκρανούς στρατιώτες", δήλωσε η υπηρεσία Τύπου των SBU σε ανακοίνωσή της.

Έξι τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού εισήλθαν στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Στο πρώτο όχημα κυματίζει η ρωσική σημαία, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.


Περί τους δεκαπέντε ένοπλοι φορώντας ανόμοιες στολές μάχης χωρίς διακριτικά, και οι οποίοι φαίνεται ότι είναι φιλορώσοι ακτιβιστές, διευκρινίζει το πρακτορείο Reuters κάθονταν στην οροφή των οχημάτων.

Η φάλαγγα σταμάτησε έξω από το δημαρχείο της πόλης που έχει καταληφθεί από αυτονομιστές.

O δημοσιογράφος Alec Luhn της Gurdian επιχείρησε να μιλήσει με τις φιλορωσικές δυνάμεις που αρνήθηκαν να αποκαλύψουν, όπως μεταδίδει, από που βρήκαν τα τεθωρακισμένα οχήματα.

"Από το διάστημα" είπε ένας από αυτούς, ενώ άλλος ανέφερε πως "ήρθαν από μόνα τους".






Στο μεταξύ, ένοπλοι φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν την έδρα της δημοτικής αρχής στην πόλη Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου.


Όλα αυτά ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις επιχειρούν να πάρουν και πάλι τον έλεγο της πόλης Kramatorsk όπου φιλορώσοι πραγματοποίησαν γύρω του θριάμβου στο κέντρο αφού πήραν έξι τεθωρακισμένα οχήματα από τον ουκρανικό στρατό.










Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ότι η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου μετά την απόφαση της κεντρικής εξουσία στο Κίεβο να στείλει στρατό κατά των αυτονομιστικών ανταρτών στα ανατολικά της χώρας, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο.

"Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η απότομη κλιμάκωση της σύγκρουσης έχει φέρει τη χώρα στο χείλος του εμφυλίου πολέμου", ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε στο τέλος της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών.
Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν ως τεράστιας σημασίας τις προγραμματισμένες για την Πέμπτη συνομιλίες ανάμεσα σε κορυφαίους διπλωμάτες της Ρωσίας, της Ε.Ε., των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας.

"Πόλεμος" Ρωσίας - Γαλλίας


Η Γαλλία εκτοξεύει "αβάσιμες κατηγορίες" κατά τη Μόσχας για την κρίση στην Ουκρανία, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αντιδρώντας στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

"Αντί να διατυπώνει αβάσιμες κατηγορίες κατά της Ρωσίας, η οποία εμφανίζεται ως η πηγή όλων των δυστυχιών της Ουκρανίας, η γαλλική διπλωματία της οποίας ηγείται ο κ. Φαμπιούς καλά θα έκανε να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Γαλλία όταν παρουσιαζόταν ως εγγυητής των συμφωνιών της 21ης Φεβρουαρίου", οι οποίες διασφάλιζαν μία πολιτική διευθέτηση στην Ουκρανία, αναφέρεται σην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η ρωσική διπλωματία δηλώνει "βαθύ προβληματισμό" απέναντι στις δηλώσεις του Λοράν Φαμπιούς, στις οποίες επιρρίπτει " ακέραια την ευθύνη για την κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία αποκλειστικά στη Ρωσία", αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση, η οποία απαντά σε δηλώσεις του Λοράν Φαμπιούς στο Twitter.

"Στην Ουκρανία, οι Ρώσοι βρίσκονται σε κίνηση, είναι μέθοδοι που γνωρίζουμε, τις έχουμε ήδη δει στην Κριμαία", έγραψε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών στον λογαριασμό του στο Twitter χθες, κάνοντας παραπομπή σε βίντεο με την απάντηση που ο Λοράν Φαμπιούς έδωσε για την Ουκρανία στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, στην οποία περιγράφει την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία, επιρρίπτοντας την ευθύνη στη Ρωσία.

"Πηγή, πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα, είναι η Ρωσία", λέει.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, μαζί με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας, είχαν την πρωτοβουλία για την διαμόρφωση και την υπογραφή στις 21 Φεβρουαρίου στο Κίεβο συμφωνίας ανάμεσα στον τότε πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την ουκρανική αντιπολίτευση για την "ειρηνική έξοδο" από την κρίση, έπειτα από τις τρίμηνες διαδηλώσεις και την αιματηρή τους κατάληξη.

Η συμφωνία αυτή δεν εφαρμόσθηκε ποτέ, αφού το ουκρανικό κοινοβούλιο απέπεμψε την επομένη τον Γιανουκόβιτς, ο οποίος διέφυγε στη Ρωσία.