Εξοργιστικά προνόμια της Βουλής: 10.000 ευρώ πριν καν την πρώτη «εμφάνιση» στην Ολομέλεια

0
Συνεχίζουν να προκαλούν ερωτήματα τα πολλά προνόμια που απολαμβάνουν οι Έλληνες βουλευτές, αλλά και το πόσο... βιαστικοί δείχνουν κατά περιπτώσεις για να τα εξασφαλίσουν.
 
Η ιστορία που αποκαλύπτει το «Έθνος της Κυριακής» έλαβε χώρα αμέσως μετά τις εκλογές του 2012 και έχει ως πρωταγωνιστή έναν βουλευτή ο οποίος έκανε χρήση του δικαιώματός του για να πάρει άτοκα χρήματα από το............... Ταμείο Αλληλοβοήθειας της Βουλής πριν κάνει αναλάβει και τυπικά τα καθήκοντά του.
 
Ο εν λόγω βουλευτής πριν καν καταθέσει την πρώτη του ερώτηση στο Κοινοβούλιο ζήτησε και πήρα 10.000 ευρώ, τα οποία παρακρατούνται από τον μηνιαίο του μισθό.
 
Το παράδειγμά του, αναφέρει η εφημερίδα, ακολούθησαν και άλλοι 60 συνάδελφοί του, αλλά όχι τόσο... βιαστικά.
 
Σε μια εποχή όπου για τους πολίτες η λέξη δάνειο έχει σχεδόν εξαφανιστεί, οι βουλευτές μπορούν να κάνουν χρήση αυτής της διάταξης και να λάβουν άτοκο δάνειο έως και 15.000 ευρώ.
 
Συνολικά δε, πάνω από 100 νυν και πρώην βουλευτές έχουν δανειστεί χρήματα από το Ταμείο, ενώ από το ευνοϊκό μέτρο εξαιρέθηκαν οι συνταξιούχοι βουλευτές, αφού σε κάποιες περιπτώσεις δεν πρόλαβαν να αποπληρώσουν το χρέος τους.
 
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες αρκετές «ωφέλιμες» διατάξεις για τα μέλη του Κοινοβουλίου:
 
Για παράδειγμα, πολλοί από αυτούς δεν χρησιμοποιούν τα αεροπορικά εισιτήρια που τους παρέχει η Βουλή, ζητώντας η Βουλή να τους πληρώνει το κόστος των διοδίων.
 
Ήδη, 38 βουλευτές που δεν βολεύουν οι αεροπορικές συγκοινωνίες, έχουν ενταχθεί σε αυτή τη διάταξη
 
Ένα άλλο μέτρο που ζήτησαν βουλευτές και έγινε δεκτό, είναι κάποιες μετακινήσεις τους κάθε χρόνο να γίνονται με πλοίο (κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες), να πληρώνονται από τη Βουλή, όταν δεν χρησιμοποιούν το αεροπλάνο.
 
Ακόμη, με απόφαση της Βουλής, πέρασε και η πληρωμή σε μετρητά του πλαφόν για τα κινητά τηλέφωνα, για όσους βουλευτές δεν τα χρησιμοποιούν.
 
Τα 150 ευρώ τον μήνα που δικαιούνται για τα κινητά, τα παίρνουν στο χέρι, καλύπτοντας τον λογαριασμό των σταθερών τηλεφώνων τους.
 
Η απόφαση αυτή ελήφθη πριν από περίπου έναν μήνα και μέχρι σήμερα, πέντε βουλευτές έχουν κάνει χρήση.
 
Άλλοι τέσσερις που αρνήθηκαν μετά τις εκλογές να πάρουν αυτοκίνητο από τη Βουλή, άλλαξαν γνώμη και ζήτησαν να τους παραχωρηθεί ένα από τα διαθέσιμα οχήματα, ωστόσο μόνο δύο από τα αιτήματά τους ικανοποιήθηκαν και άλλα δύο εκκρεμούν.
 
Σημειωτέον πως ξεχωριστή θέση μεταξύ των προνομίων κατέχει το αφορολόγητο των βουλευτικών αποζημιώσεων, που φτάνει σε πολλές περιπτώσεις το 65 - 70%.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)